OPPSIKTSVEKKENDE: Bildet ble tatt ved bryggen i Veslebukta lørdag 10. november.

Nyheter Kolbotnvannet

OPPSIKTSVEKKENDE: Bildet ble tatt ved bryggen i Veslebukta lørdag 10. november. (Foto: Age Merli)

"Hvor kommer alt det stygge ifra?"

Lurer du også på hva som skjer med Kolbotnvannet for tiden? Her får du svaret.

Foto: Age Merli

"...Trist å se Kolbotntjernet i en slik forfatning... Våre tanker går til ender og fisk..."

Dette skrev Age Merli lørdag 10. november på Facebooksiden til den populære lokalgruppen "Du vet du er fra Kolbotn / Sofiemyr / tårnåsen når.........." , som har over 6700 medlemmer.

Han la også ved et oppsiktsvekkende bilde tatt ved bryggen i Veslebukta samme dag.

Bildet skapte et stort engasjement blant gruppemedlemmene. Flere av dem lurte på om det var olje på vannoverflaten eller om det var cyanobakterier (blågrønnalger) som følge av høy tilførsel av næring til vannet.

Blant kommentarene kunne du lese: "Rart det er så vanskelig og holde det rent! Hvor kommer alt det stygge ifra?", "Fryktelig trist å se Kolbotns perle så grusomt forsømt!" og "Her badet jeg på 50-tallet".

Les også: Større satsing på vann og avløp i Ski

Døde cyanobakterier

Oppegård Avis har kontaktet virksomhetsleder i UTE Oppegård, Heidi Tomten, for å få en oppklaring i saken.

– Vannets utseende skyldes døde cyanobakterier (alger). Dette skjer hver høst. Det grønne kan inneholde gift, men det er så store lokale variasjoner at det ikke har noen hensikt å måle dette. Det vil si at en vannprøve fra et et sted kan vise at det ikke er noe gift, mens det fortsatt kan være gift andre steder, sier hun.

Les også: Måler ikke ved overløpene

Mystisk fiskedød oppklart

Oppegård Avis har tidligere skrevet om mystisk fiskedød i Kolbotntjernet, som ble registrert ved bryggen i Veslebukta for en måned siden. Etter tips fra våre lesere klarte kommunen å finne ut årsaken til dette.

Les også: Mystisk fiskedød i Kolbotnvannet

Det ble nemlig utført en geoteknisk undersøkelse i forbindelse med detaljprosjekteringen av en ny spillvannsledning i Veslebukta. Et ansvarlig prosjekterende konsulentfirma utførte små sprengladninger under vann for å fjerne asbest i spillvannsledningen og omlegging av nytt avløpsrør i Kolbotnvannet. Det ble  benyttet sprengstoff uten tillatelse fra kommunen.

"Oppegård kommune vil be om en redegjørelse rundt hendelsen fra sin kontraktspartner. Sprengladningen er sannsynligvis årsaken til at fisk som var i nærheten da ladningen gikk av, har blitt drept av trykkbølgene", skrev Heidi Tomten til Oppegård Avis fredag 12. oktober.

– Kommunikasjonssvikt

I dag har vi fått en oppdatering på saken etter en ny henvendelse til kommunen:

– Når det gjelder tilbakemeldingen på hvorfor det ble benyttet sprengstoff uten at kommunen ble varslet, så har vi fått en muntlig beklagelse og en forklaring som tyder på kommunikasjonssvikt. Vi har bedt om en skriftlig tilbakemelding, sier Tomten.

Les også: Sprengladning forårsaket fiskedød

Nyheter Politiets Nasjonale Beredskapssenter

Fraskriver seg ansvaret for nabovarsling

Ifølge prosjektsjef for Politiets Nasjonale Beredskapssenter (PNB), Paul Torgersen, er det ingen krav til forhåndsvarsling av støyende aktivitet fra byggeplassen på Taraldrud. Kommunen er ikke interessert i dette heller. – Støytesting og eventuell varsling av naboer er beredskapssenterets ansvar, sier fagsjef Kjersti Gram Andersen i Nordre Follo kommune. Les hele saken

Nyheter Idrettslaget og politiet advarer

Eldre mann blottet seg og onanerte ved klubbhuset på Sofiemyr

Mandag fikk politiet meldinger om flere tilfeller av blotting i Follo. Den første hendelsen skjedde på Sofiemyr klokken 17:00 da en eldre mann blottet seg og onanerte for en ung kvinne og en yngre jente like ved klubbhuset. Les hele saken

Til toppen