PÅ VAKT: Brannvesenet er alltid på vakt for å hjelpe, men håpet er at man unngår situasjoner som denne ved enkle sjekkrutiner.
Nyheter
PÅ VAKT: Brannvesenet er alltid på vakt for å hjelpe, men håpet er at man unngår situasjoner som denne ved enkle sjekkrutiner. (Foto: Daniel Sollo/Follo Brannvesen)

Hyttefolket slurver med brannsikkerheten

Påsken er høysesong for hyttekos, men ikke alle hytter er like trygge. Over en tredjedel av hyttene i Norge kan ha røykvarslere som ikke fungerer.

Her i Oppegård er det 73 registrerte fritidsbygninger. Vi har kanskje den laveste tettheten av slike bygninger i Follo, men det betyr ikke at det ikke er viktig å ha brannsikkerheten på agendaen!

– Skal vi tro statistikken løper nærmere 2500 hyttebeboere i Follo en stor risiko. Skulle det bryte ut en brann i en av disse hyttene risikerer de som befinner seg i hytta å ikke bli varslet. Det er veldig skremmende å tenke på, sier Daniel Solli, Branninspektør i Follo Brannvesen.

NB! Saken fortsetter under bildet!

PÅ VAKT: Brannvesenet er alltid på vakt for å hjelpe, men håpet er at man unngår situasjoner som denne ved enkle sjekkrutiner. Foto: Daniel Sollo/Follo Brannvesen

1/3 har ikke sjekket røykvarsleren.

I en ny undersøkelse gjennomført av Norsk Brannvernforening oppgir hele 36 prosent av hyttefolket at de ikke sjekker røykvarsleren på hytta så ofte som man bør.

– Røykvarsleren er trolig den viktigste brannforebyggende innretningen man har i en hytte. For å være trygg på at varsleren fungerer til enhver tid, må man teste den ofte. Aller helst hver gang hytta tas i bruk, sier Solli.

Les også: Her er det skiløyper i påsken

– En røykvarsler begynner normalt å pipe med små korte støt et par uker før den går helt tomt for strøm. Er det en stund siden hytta var i bruk, kan batteriet ha gått tomt for strøm i mellomtiden. Nettopp derfor er det så viktig å teste røykvarsleren hver gang man tar hytta i bruk, sier Solli.

NB! Saken fortsetter under bildet!

SJEKK DENNE: Det er viktig å sjekke og ha kontroll på at slukkeutstyret virker! Foto: Daniel Sollo/Follo Brannvesen

Sjekk varsleren!

Nå i påsken vil Follo Brannvesen og andre brannvesen over hele landet ut og møte hyttefolk for en prat om brannsikkerhet. Budskapet er enkelt: Sjekk røykvarsleren!

Les også: Tid for kirkepåske

Enkelt, men allikevel vanskelig. For å gjøre det litt enklere har vi i år tatt med oss flere hundre kortstokker. På de har vi trykket sjekkliste for brannsikkerhet på hytta. Forhåpentligvis bidrar kortstokkene til både en hyggelig og brannsikker påske, sier Solli.

Sjekkliste for brannsikkerhet på hytta

* Sjekk røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk
* Ha alltid ekstra batterier i reserve
* Gå aldri fra levende lys
* Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ
* Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte
* Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk
* Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig
* Sørg for å ha rikelig med slokkeutstyr
* Bruk godkjente fagfolk til utbedringer som krever dette

Nyheter Tvillingbyene Ski og Kolbotn

– Nordre Follo skal være like bra enten du bor i nord eller syd, øst eller vest

For en uke siden skrev Anne Elisabeth Henriksen (66) fra Kolbotn et innlegg om gjengrodd Kolbotn torg og velstelt Ski torg, og ba ordføreren og varaordføreren om å svare på innlegget. Her kan du lese svaret. Les hele saken

Til toppen