MANGE LØSNINGER : Mange må nå ha et adapter for å fortsette å høre favorittkanalen sin. I mange nyere biler er det imidlertid allerede en DAB-radio installert.
Nyheter
MANGE LØSNINGER : Mange må nå ha et adapter for å fortsette å høre favorittkanalen sin. I mange nyere biler er det imidlertid allerede en DAB-radio installert. (Bilde: Veronica Grude Docker)

I dag slukker NRK FM-sendingene sine - og flere følger snart etter

De store, kommersielle kanalene følger etter i desember.

Klokken 11.11.11 i formiddag er NRKs sendinger på FM historie, og om noen måneder, nærmere bestemt den 8. desember, følger også de store kommersielle kanalene etter.

Disse slukker i dag

Fra og med i dag blir både NRK P1 med lokalsendingen Østlandssendingen, Vestfoldsendinge og NRK Østfold borte, samt NRK P2, NRK P3, NRK mP3 og NRK Alltid Nyheter. 

Les også: Nå blir det "stille" på radioen

Når de kommersielle følger etter, kommer også P4, Radio Norge, The Beat, P7 Klem, Radio Metro, P5 Oslo, Radio Rox og NRJ Oslo etter. 

Disse fortsetter på FM

Radio Metro vil imidlertid som eneste av de store, kommersielle aktørene fortsette med distribusjon på FM også fremover i vår sender-region, som er Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold. 

MANGE LØSNINGER : Mange må nå ha et adapter for å fortsette å høre favorittkanalen sin..
MANGE LØSNINGER : Mange må nå ha et adapter for å fortsette å høre favorittkanalen sin.. Foto: radio.no

I tillegg vil følgende lokalradioer også fortsette på FM i vår region: Acem Radio, Dansebandradioen (Hurdal, Eidsvoll), Dansebandradioen (Lørenskog, Skedsmo), Hallo Ski, Kanal 7 Oslo, Kontakt Radio, Misjonsradioen, Sandefjord, Muslim Radio, New Norwegian Music, Norea Radio Oslo, NKK Radio, P5 Hits Fredrikstad, P5 Hits Halden, P5 Hits Moss, P5 Hits Sarpsborg, Pak Radio, Radio Metro Follo (Frogn, Ås, Vestby), Radio Metro Østfold, Radio Horten, Radio Inter FM, Radio Islam Ahmadiyya, Radio Latin-Amerika, Radio Maran Ata, Radio Metro Indre Østfold, Radio Nero (Hurdal Eidsvoll), Radio Nero (Lørenskog, Skedsmo), Radio Nova, Radio Riks, Radio Riks Horten, Radio Riks Tønsberg, Radio Sandefjord, Radio Sentrum, Larvik, Radio Skjeberg, Radio Tamil Murasam, Radio Tønsberg, Radio Visjon, Radio Øst, RadiOrakel, Vekkelsesradio’n og Voice of Norway.

Gleder seg

Tommy Gaustad fra Svartskog er en dem som har jobbet aktivt for å spre informasjon
om digitaliseringen av radio, gjennom å reise land og strand rundt under FM-slukkingen i radio.no sin radiovogn.

Sammen med sine kollegaer, har han hjulpet radiolyttere med overgangen til digitalradio, og her har spørsmålene vært mange, spesielt rundt installeringen av ustyr. 

– Det er viktig at det gjøres riktig, og det lønner seg å få hjelp av en fagperson, sier Gaustad. 

Les også: Se vår store DAB-guide

Gaustad oppfordrer oss alle til å skaffe oss DAB-adaptre til bilen, med mindre du har såpass ny bil at det allerede er en digitalradio installert.

PS! Saken fortsetter under bildet!

HJELPER TIL MED OVERGANGEN: Tommy Gaustad fra Svartskog er sentral i informasjonsbiten rundt digitaliseringen av radioen..
HJELPER TIL MED OVERGANGEN: Tommy Gaustad fra Svartskog er sentral i informasjonsbiten rundt digitaliseringen av radioen.. Foto: radio.no

Dette må du ha

For å kunne høre på DAB+, må du ha en ny radio eller et adapter. Du kan også lytte til kanalene digitalt via din TV eller via mobilen på nettsider eller via kanalenes apper.

– Det finnes nå adaptere i alle løsninger, former og prisklasser, både skjulte og ikke-skjulte. Modellutvalget øker stadig, og det skal nå være fullt mulig å finne seg noe som passer ditt bruk, sier Gaustad

Det har vært mange spørsmål rundt mottak av DAB, spesielt i bil. 

MANGE LØSNINGER : Mange må nå ha et adapter for å fortsette å høre favorittkanalen sin..
MANGE LØSNINGER : Mange må nå ha et adapter for å fortsette å høre favorittkanalen sin.. Foto: Veronica Grude Docker

Nordmenn er glade i radiostasjonene sine, og mange de har snakket med har opplevd utfordringer med mottaket. Årsaken er ofte både enkel å fikse og lettforklarlig.

Les også: Tid for DAB

– Mange kommer til oss og har slitt med mottaket, og i de fleste tilfeller handler det ikke om dekning, for DAB-dekningen er svært god de fleste steder i Norge, og blir stadihg bedre, men det handler ofte om feilmontering av ustyret i bilene. Det er spesielt montering av antennen som er årsaken til at man har utfordringer. Monteringen av antennene er veldig viktig, sier Gaustad.

Les også: En helt ny radiohverdag

– I tillegg kan det lønne seg å kjøre en scanning og oppdatering av radioen, for det kommer nye kanaler hele tiden som gjør at man får en mye bedre radioopplevelse ved å ta en oppdatering av og til, sier han.

Dermed er det nok smart å spørre fagfolk om saken, og du finner også all informasjon du trenger om digitaliseringen av radioen på hjemmesiden radio.no

Nyheter

Vil redusere åpningstiden for lokal daglegevakt i Oppegård

Åpningstiden for daglegevakten i Oppegård kommune foreslås redusert med fire timer per døgn. Fra klokken 16:00 til klokken 08:00 i hverdager blir du henvist til Ski kommunale legesenter. Les hele saken

Nyheter Plastisbanen på Kolbotn

Kommunen kjøpte ulovlige midler til vedlikehold av plastisbanen

Kommunen har kjøpt to typer vedlikeholdsmidler for å vaske og polerere plastisbanen med. Etter en drøy måned viser det seg at begge midler er ulovlige. Kommunen stanser nå vedlikehold av plastisbanen. Les hele saken

Til toppen