GLADE JUL: – Jeg elsker jul! Jeg er skikkelig julemenneske. Selv da vi bodde i Addis Abeba i Somalia, måtte jeg feire jul. Vi trakk for gardinene og tente lys i de gamle stearinlysholderne laget av tre, forteller Sylvi Graham (65), mens hun henger opp eplene på treet.
Nyheter
GLADE JUL: – Jeg elsker jul! Jeg er skikkelig julemenneske. Selv da vi bodde i Addis Abeba i Somalia, måtte jeg feire jul. Vi trakk for gardinene og tente lys i de gamle stearinlysholderne laget av tre, forteller Sylvi Graham (65), mens hun henger opp eplene på treet. ( Synnøve Sundby Fallmyr)

– Jeg skulle egentlig bli musikklærer i barnehage

Sylvi Graham (65) skulle egentlig bli musikklærer og jobbe i barnehage. Men da Oppegård Høyre spurte om hun ville være med på laget, begynte ballen å rulle.

... og lite visste hun da om hvor ferden skulle ta henne. Hun som startet med en plan om å jobbe i musikkbarnehage, endte som fulltidspolitiker i 22 år, ordfører i Oppegård i 14 år, og Stortingsrepresentant i åtte.

Sylvi Graham (65) bestemte seg i juni for ikke å stille til gjenvalg på Stortinget, og er nå pensjonist.

«Jippi!»

– Det var en familiemiddag hvor jeg fortalte det, og da svarte barnebarnet mitt: «Jippi! Da får du bedre tid til å være med meg, mormor!» Da visste jeg at jeg hadde tatt riktig valg, forteller hun.

Les også: Møt fredsforkjemperen Robert Mood

Vi sitter i sofaen på Cafe Crema i Kolben, og solen kaster lange, lave skygger. Etter et langt liv, og uttallige opplevelser, er det møtet med menneskene som sitter igjen i den tidligere ordføreren.

Saken fortsetter under bildet. 

I MAKTENS HØYBORG: I mange år var Stortinget Sylvi Grahams arbeidsplass. Her representerte hun Oppegård og Akershus.
I MAKTENS HØYBORG: I mange år var Stortinget Sylvi Grahams arbeidsplass. Her representerte hun Oppegård og Akershus. Bilde: Yana Stubberudlien

– Malala eier rommet

– Det er noen folk som har en utrolig utstråling. Når du møter dem, så skjønner du umiddelbart hvorfor de har kommet dit de er. Malala, for eksempel. Jeg har møtt henne to ganger, og hun... Ja, hun eier rommet.

Les også: Nå blir det flere nyheter på Kolbotn torg

Graham kommer opprinnelig fra Fredrikstad, og har fortsatt mye familie der. Plankebyen var hennes hjem til hun ble russ, og flyttet så til hovedstaden for å bli musikkfaglærer. Deretter videreutdannet hun seg til å bli førskolelærer (som nå heter barnehagelærer). Nå bor hun på Sofiemyr, og det har vært hennes hjem siden 70-tallet.

Musikkbarnehage 

– Jeg søkte først jobb på Hellerasten barnehage, og siden jeg er utdannet musikklærer, ringte jeg og spurte om de hadde et piano der. «Dette er ikke en musikkbarnehage», var svaret jeg fikk. Men jobben fikk jeg, og piano skaffet jeg også, sier hun og smiler.

Les også: Sterkt salg for Oppegård-akevitten

Etter en stund ble hun styrer for to barnehager, og satt også som styrer i barnehagenemnda, og allerede her begynner det sosiale engasjementet å blomstre. Så, en gang i 1977-78, får hun en telefon:

– Det var Oppegård Høyre som ringte og lurte på om jeg ville stille på listen deres. De visste jo ikke hva jeg stemte, men de traff riktig! Og siden har det bare ballet på seg.

Saken fortsetter under bildet. 

FOKUS: Nå er Graham ny stydeleder i FOKUS, Forum For Kvinner Og Utviklingsspørsmål.
FOKUS: Nå er Graham ny stydeleder i FOKUS, Forum For Kvinner Og Utviklingsspørsmål. Bilde:  Synnøve Sundby Fallmyr

Musikken har hun med

Og dét kan hele kommunen skrive under på! Den telefonen førte til fjorten år som ordfører, og to perioder på Stortinget. Men det er spesielt én ting som er med henne hele tiden: musikk.

– Jeg har alltid musikken med meg... I alle fall nå, når jeg har mobil, nettbrett og Spotify over alt, sier hun, og på et blunk har hun fisket opp nettbrettet fra vesken, og er i gang med å vise frem spillelisten sin.

Les også: Knut Slatleim gleder seg til sesongen

Sylvi Graham har alltid sunget og tatt pianotimer. Da politikken «tok henne», måtte hun også slutte i Oslos Filharmoniske Kor, hvor hun sang i ti år. Er det en tapt sanger i henne?

– Ja, jeg skulle kanskje blitt sanger... Jeg ofret det til fordel for politikken, men jeg har ikke angret. En hobby må man jo ha! Det var ikke alltid like lett å finne tid til musikken som fulltidspolitiker, sier hun.

Saken fortsetter under bildet. 

I MAKTENS HØYBORG: I mange år var Stortinget Sylvi Grahams arbeidsplass. Her representerte hun Oppegård og Akershus.
I MAKTENS HØYBORG: I mange år var Stortinget Sylvi Grahams arbeidsplass. Her representerte hun Oppegård og Akershus. Bilde: Yana Stubberudlien

Sangkonkurranse

Graham drar ofte til Fredrikstad for å feire jul med familien. Og et juleminne derfra er fra julekjonsert i domkirken i Fredrikstad.

Les også: Kjempegave til korpset - nå blir det nye uniformer

– Da jeg var rundt syv år, var vi på julekonsert i domkirken i Fredrikstad. Olav Eriksen (operasanger, journ. anm.) satt på benken bak meg, men da visste ikke jeg hvem han var. Og jeg syntes han sang så høyt! Så jeg begynte nærmest å kappsynge med ham, til mor tok meg i armen og sa at jeg ikke måtte synge så høyt. «Men han synger høyere», svarte jeg.

 
GLADE JUL: – Jeg elsker jul! Jeg er skikkelig julemenneske. Selv da vi bodde i Addis Abeba i Somalia, måtte jeg feire jul. Vi trakk for gardinene og tente lys i de gamle stearinlysholderne laget av tre, forteller Sylvi Graham (65), mens hun henger opp eplene på treet.
GLADE JUL: – Jeg elsker jul! Jeg er skikkelig julemenneske. Selv da vi bodde i Addis Abeba i Somalia, måtte jeg feire jul. Vi trakk for gardinene og tente lys i de gamle stearinlysholderne laget av tre, forteller Sylvi Graham (65), mens hun henger opp eplene på treet. Bilde:  Synnøve Sundby Fallmyr

Kultur Inviterer til garasjegalleri

Viser frem grenseløse naturfantasier

Kolbotn-kunstneren Astrid Runde Saxegaard inviterer alle til sitt garasjegalleri i Furukollveien klokken 19:00 førstkommende fredag. Denne gangen viser hun frem naturfantasiene til billedkunstneren Camilla J. Erøy. Les hele saken

Til toppen