VALGETS KVALER: Om du sverger til ekte tre, eller helst vil ha et vedlikeholdsfritt plasttre, er det fordeler og ulemper med begge.
Nyheter
VALGETS KVALER: Om du sverger til ekte tre, eller helst vil ha et vedlikeholdsfritt plasttre, er det fordeler og ulemper med begge. ( Synnøve Sundby Fallmyr)

Julete tretips

Dette visste du kanskje ikke om juletrær? Her er juletreekspertenes beste tips - både for plast og ekte vare!

Christoffer Ladstein og Sten Hansen på Plantasjen har mange års erfaring med juletrær.

Her er deres beste tips, og vi starter med «the real deal»:

Les mer om juletresalget og om trærne her!

Gran og edelgran

GRØNT ER SKJØNT: Kristoffer Neset pakket ut omtrent seksti grantrær sist onsdag i regnværet. Her viser han frem en vanlig gran som passer fint til mindre leiligheter. 
GRØNT ER SKJØNT: Kristoffer Neset pakket ut omtrent seksti grantrær sist onsdag i regnværet. Her viser han frem en vanlig gran som passer fint til mindre leiligheter.  Bilde:  Synnøve Sundby Fallmyr
 • Edelgran og fjelledelgran holder lengst. Disse koster også mest.
 • Vanlig gran holder i 1-2 uker, avhengig av sesong, vær, og behandling. Disse koster omtrent halvparten av edelgran.
 • Trærne selges for 100 – 1000 kroner, og kommer i ti forskjellige størrelser.
 • Avklimatiser treet så godt det lar seg gjøre før du tar det inn i stuen.
 • Snitt stammen før du setter det inn – akkurat som en blomsterbukett.
 • Første vannet du gir skal være varmt, gjerne kokende, for å åpne «porene» i trerøttene.
 • Ha gjerne i holdbarhestmiddel, vanlig sukker funker også.
 • Ikke la det stå nært ovnen, og sørg for at det alltid har vann!
 • Fjelledelgran er den som er mest allergivennlig av de tre typene. Den dufter til og med litt sitron.
 • Spyl gjerne treet før du tar det inn, og det er naturligvis ikke farlig å få med noen insekter. Det er bare å koste dem ut.

Saken fortsetter under bildet. 

SØTE SMÅ: Disse små potte-granene funker perfekt til hybelen eller de minste leilighetene! Det er faktisk en slik ansvarlig gartner ved Plantasjen Sofiemyr, Christoffer Ladstein har selv. 
SØTE SMÅ: Disse små potte-granene funker perfekt til hybelen eller de minste leilighetene! Det er faktisk en slik ansvarlig gartner ved Plantasjen Sofiemyr, Christoffer Ladstein har selv.  Bilde:  Synnøve Sundby Fallmyr

Plastic fantastic

Mange av oss har gått over til den mørke siden, og kjøpre plasttre. Selv om mange fnyser av denne etterligningen, er det kanskje egentlig ikke så dumt?

Les også: Grønt lys for løypene

 • Det kan brukes om og om igjen, det tar ikke av skogen, også er det 100% allergivennlig!
 • Dersom du savner duften av gran, kan du legge litt granbar under treet (eller en annen plass), og vips! Duften av jul!
 • De selger trær fra 1,5 meter til 3,6 meter, og har hele 14 forskjellige typer.

– Granbar funker mye bedre enn granduft på boks, mener Hansen. 

TRADISJONEN UTRO: Sten Hansen (66) er logistikkansvarlig og selger plasttrær på Plantasjen Sofiemyr. Selv liker han ekte trær best, men i år kan det hende at de må kjøpe et plasttre på grunn av allergi i familien. 
TRADISJONEN UTRO: Sten Hansen (66) er logistikkansvarlig og selger plasttrær på Plantasjen Sofiemyr. Selv liker han ekte trær best, men i år kan det hende at de må kjøpe et plasttre på grunn av allergi i familien.  Bilde:  Synnøve Sundby Fallmyr

Nyheter Plastisbanen på Kolbotn

– Ingen trussel for miljøet

Kjemikaliene i vedlikeholdsmidlene som kommunen bruker for å vaske og polere plastisbanen er skadelige og giftige for liv i vann, ifølge produktbeskrivelsen fra leverandøren. Kommunen skriver at midlene fortynnes i vann til en slik grad at de ikke utgjør skade for miljø. Les hele saken

Nyheter Plastisbanen på Kolbotn

– Skiftende vær skaper ujevnheter på underlaget

Bare to uker etter åpningen måtte plastisbanen på Kolbotn repareres og stenges. "Vanskelige værforhold. Vi oppfordrer til ikke å bruke banen. Skiftende vær skaper ujenvheter på underlaget", informerte kommunen mandag morgen. Les hele saken

Til toppen