FLYTTET UT MED FAMILIEN: – Jeg angrer ikke et eneste sekund på at vi har valgt å flytte ut, sier Nina Birkeland. I Oppegård Avis snakker hun åpent ut om opplevelsene som førte til at hun og familien måtte flytte ut av kommunen på grunn av mobbeproblemene her ved Sofiemyrtoppen skole.
Nyheter
FLYTTET UT MED FAMILIEN: – Jeg angrer ikke et eneste sekund på at vi har valgt å flytte ut, sier Nina Birkeland. I Oppegård Avis snakker hun åpent ut om opplevelsene som førte til at hun og familien måtte flytte ut av kommunen på grunn av mobbeproblemene her ved Sofiemyrtoppen skole. (Bilde: Yana Stubberudlien)

Kjempet for sønnen i to år

Fylkesmannen slakter flere skolers håndtering av mobbesaker i ny rapport. For Nina Birkeland og hennes familie ble det til slutt nok. De valgte å flytte ut av kommunen. Nå står hun frem med deres sterke historie.

– Hadde du gått på jobb hvis du var redd for å bli sparket og slått der hver dag? Det har min sønn gjort i to år. Jeg har presset ham til å gå på skole hver dag og har dårlig samvittighet for det, sier Nina Birkeland (44).

Slag og spark

Birkeland forteller sin historie i ukens utgave av Oppegård Avis.

Historien handler om hennes åtte år gamle sønn, og den brutale virkeligheten og hverdagen hans ved Sofiemyrtoppen skole, som endte opp med at familien valgte å flytte ut av kommunen.

– Slag og spark var en del av leken i friminuttene, og ingen stanset dette. Sønnen min er en sosial og utadvendt gutt, men han tåler nok ikke den voldsomme leken med ukontrollert sinne fra medelevene, og voksne på skolen klarte ikke å ha oversikt over alle barna i skolegården, sier Birkeland.

Ifølge 44-åringen startet det allerede de første ukene i første klasse, og da ble skolen informert om at gutten ikke hadde bra på skolen. I andre klasse ble situasjonen forverret med preg av mobbing.

Klikk her for å lese Fylkesmannens rapporter i sin helhet!

PS! Saken fortsetter under bildet!

SNAKKER ÅPENT: Nina Birkeland forteller alvorspreget om situasjonen til sønnen hennes på skolen. Nå går han på ny skole, og har en helt annen hverdag.
SNAKKER ÅPENT: Nina Birkeland forteller alvorspreget om situasjonen til sønnen hennes på skolen. Nå går han på ny skole, og har en helt annen hverdag. Foto: Yana Stubberudlien

– Holdningsproblem

Ifølge familien hadde de uendelig mange samtaler med lærerne, inspektøren, rektoren, FAU, og de involverte foreldrene, og de påpeker at de ikke var alene om sine bekymringer:

– Hele foreldregruppen hadde jevnlige møter med skoleledelsen, men situasjonen ble ikke bedre. Skolen viste direkte uvilje til å gjøre noe med det røffe miljøet på trinnet. Vi opplever at skolen har et grunnleggende holdningsproblem i forhold til det å ta tak i det som skjer i friminuttene og jobbe systematisk med sakene, men de nekter å erkjenne det, sier de.

Snakket om selvmord

BARNESKOLEN: Fylkesmannen har avdekket flere lovbrudd rundt elevenes psykososiale miljø på Sofiemyrtoppen skole.
BARNESKOLEN: Fylkesmannen har avdekket flere lovbrudd rundt elevenes psykososiale miljø på Sofiemyrtoppen skole. Foto: Anders Nordheim Dahl

– I fjor høst skrudde det seg helt til. Sønnen vår gruet seg mye til friminuttene og ble veldig redd. Han ville ikke gå på skolen og sa ofte til oss noe han aldri hadde sagt før, at han ville dø, ville drepe seg selv og ikke ville leve lenger fordi han ikke orket mer slåssing. Til tross for det presset vi ham til å gå på skolen, sier Birkeland.

Som følge av stress og redsel kom de fysiske plagene i form av muskelsmerter. Gutten var på behandling hos fysioterapeut, osteopat og kiropraktor, og det var først etter samtaler med legene at foreldrene hans skjønte at det var mer alvorlig enn det de hadde trodd.

– I et møte med skoleledelsen etter nok en voldsom episode da sønnen vår ble slått i fjor høst, sa vi at vi skulle ta sønnen vår ut av skolen hvis det skjer en gang til, men da truet de oss med barnevernet, sier foreldrene.

Byttet skole

Etter jul i fjor vinter ble andreklassingen flyttet akutt til Tårnåsen skole, og ting ble mye bedre der, ifølge foreldrene, men til tross for trivselen på Tårnåsen, valgte familien å flytte ut fra hjemkommunen etter et endt skoleår.

For en uke siden flyttet hele familien på fire fra Sofiemyr til Son. Begge barna begynte på Brevik skole allerede fra skolestarten i august.

– Her har alt fungert fint helt fra starten av, og det viktigste er skolens innstilling og holdningene til skolens ledelse når det gjelder det å ta tak i problemene som oppstår. Skoleområdet er kanskje ti ganger større enn på Sofiemyr, men det kryr av voksne i skolegården der og barna føler seg trygge der, sier 44-åringen.

Avdekket lovbrudd

– Vi føler barnet vårt har blitt reddet, men vi vil ikke at noen andre barn opplever det sønnen vår hadde opplevd. Det var årsaken til at vi tok kontakt med Oppegård Avis, sier Nina Birkeland.

SKOLEMILJØ: Her, på Sofiemyrtoppen skole, opplevde Nina Birkelands sønn alvorlige situasjoner som har preget skolehverdagen hans.
SKOLEMILJØ: Her, på Sofiemyrtoppen skole, opplevde Nina Birkelands sønn alvorlige situasjoner som har preget skolehverdagen hans. Foto: Anders Nordheim Dahl

De sendte en klage til Fylkesmannen i fjor høst. Sistnevnte fikk også en henvendelse fra Oppegård kommune og ble anmodet om å gjennomføre tilsyn på Sofiemyrtoppen og Vassbonn skoler, samt med kommunens rutiner knyttet til kapittel 9a i opplæringsloven.

Tilsynet, som ble åpnet i januar i år, avdekket flere lovbudd. Familien Birkeland er fornøyd med konklusjonene i rapporten og håper saken vil føre til endringer på skolen.

– Kommunen ville ta ut enkelte opplysninger fra rapporten, men vi insisterte på at ingen deler skulle tas ut. Det var viktig for oss at man kunne se hele hendelsesforløpet, og hva som skolen fikk av informasjon, samt hva de gjorde og ikke gjorde, sier de.

Klikk her for å lese Fylkesmannens rapporter i sin helhet!

Klikk her for å lese hva kommunalsjefen og rådmannen sier om saken.

Hva synes du om saken? Har du tips? Send en e-post til journalist Yana Stubberudlien ved å klikke her!

PS! Oppegård Avis har forsøkt å komme i kontakt med rektor Line Bjørnstad for kommentar til saken, men henvendelsene er foreløpig ikke besvart.

Debatt Utbygging på Myrvoll

Antropocen på Myrvoll

"Utbyggingen på Myrvoll får stå som et skrekkens eksempel, der store områder med natur er utradert rundt det som skulle og burde være en utbygging konsentrert på den gamle Trelasttomten, men som til de grader este ut over sine bredder og medførte masseødeleggelse", skriver leder for Naturvernforbundet i Oppegård, Mariella Nora Isabella Filberg Memo, i sitt debattinnlegg. Les hele saken

Til toppen