USEDVANLIG MYE SØPPEL: Så mye søppel fant ryddegjengen på veldig kort tid i området.  Nå oppfordrer Hans Martin Enge, og  resten av ildsjelene, til å hjelpe til med ryddingen 13. mai.
Nyheter
USEDVANLIG MYE SØPPEL: Så mye søppel fant ryddegjengen på veldig kort tid i området. Nå oppfordrer Hans Martin Enge, og resten av ildsjelene, til å hjelpe til med ryddingen 13. mai. (Foto: Samuel NInson)

Klar for ny ryddeaksjon

Ildsjelene Ahmad Gharib, Ingrid Marie Nissen, Jenny Jæger, Hans Martin Enger og Khanh Thanh Nguyen stiller opp for tredje gang for å rydde søppel i kommunen.

Neste fellesaksjon er 13. mai og er et samarbeid mellom Miljøagentene, Fremtiden i våre hender, Oppegård Natur og Ungdom, Oppegård kommune, samt Follo Ren. De har hittil hatt to aksjoner, men nå er det på tide igjen.

Utrolig

Hans Martin Enger fra Fremtiden i våre hender, synes at det er sjokkerende hvor mye søppel som kastes i kommunen.

– Det er utrolig hvor mye søppel det ligger ved bussholdeplassen ved Circle K, sier Enger. – I tillegg ligger det ganske mye søppel på gressplenen bak bussholdeplassen, legger han til.

Den blide miljøentusiasten har forøvrig et godt mantra flere bør følge: – Det er totalt meningsløst å kaste søppel, men det er meningsfullt å plukke det opp! Spesielt siden det kan ta opptil 500 år før søppelet brytes ned, sukker Enger.

Saken fortsetter under bildet.

 

KLARE: Ahmad Gharib (f.v.), Ingrid Marie Nissen, Jenny Jæger, Hans Martin Enger og Khanh Thanh Nguyen deltar i aksjonen 13. mai Foto:  Samuel Ninson

 

Finner all slags søppel

Han forteller at det ofte er én type syppel som går igjen.

– Det er plast vi finner mest av, men vi finner også endel colabokser folk legger fra seg. Det er vanligvis bokser kjøpt fra utlandet og som ikke kan pantes, sier Enger.

Han tillegger at de også finner mange engangsgriller. Aksjonskollega Khanh Thanh legger forøvrig til at de har funnet endel fiskesnører både i vannet og på land.

Ligger spredt

Khanh Thanh sier at søppelet ligger spredt i kommunen.

– Søppelet ligger spredt. Men vi rydder mest rundt vannet, for vi vil ha minst mulig plastforurensning rundt vannet (Kolbotnvannet og Gjersjøen), for plast kan være til skade for både dyr og fisk, sier han.

Les også: Hele Norge - og Sofiemyr skole - plukker søppel!

Heldigvis er det ifølge Tranh mange flinke folk som plukker litt søppel hver dag. Han mener at det er «hverdagsplukkingen» som er mest viktig.

Samtidig som han handler lokalt, passer han også på å tenke globalt. Og der er det fortsatt mye å bekymre seg over.

– Det er rekordhøy konsentrasjon av mikroplast i Arktis. Det er 12 000 partikler per liter av frosset vann, sier Khanh Thanh.

– Søppelplukking er sosialt

Khanh Thanh forteller om hvorfor de plukker søppel frivillig.

– Vi har det hyggelig sosialt og plukker søppel samtidig, sier han.

Han tilføyer at det er fellesskapets ansvar å plukke søppel. Ahmad Gharib, som er én av medhjelperne, gjør dette frivillig for å «respektere naturen».

Les også: Internasjonale Ingieråsen

Folk bør bruke hodet

Jenny Jæger mener at folk må tenke seg bedre om.

– Folk tenker seg ikke om når de kaster søppel på gaten. Sannsyligvis er det mange som tenker at «et tyggispapir gjør ingenting», men det gjør det. Det er en vond vane å vende dessverre, sier Jæger.

UVITENDE: Ingrid Nissen i Naturvernforbundet mener folk er uvitende. er klar for ryddeaksjon. Bilde: Veronica Grude Docker

Uvitenhet

Ingrid Marie Nissen i Naturvernforbundet mener at det er «litt uvitenhet» som fører til at folk dropper søppel.

– Det er både litt uvitenhet og litt latskap. Vi finner mange snusposer og sigaretter. Slike snusposer brytes ikke ned. Det er også masse sugerør som finnes, men de er ikke lett å plukke, sier Nissen.

De avslutter med en felles oppfordring til folk i Oppegård:

– Kom og bidra i aksjonen 13. mai!

Nyheter Plastisbanen på Kolbotn

– Ingen trussel for miljøet

Kjemikaliene i vedlikeholdsmidlene som kommunen bruker for å vaske og polere plastisbanen er skadelige og giftige for liv i vann, ifølge produktbeskrivelsen fra leverandøren. Kommunen skriver at midlene fortynnes i vann til en slik grad at de ikke utgjør skade for miljø. Les hele saken

Nyheter Plastisbanen på Kolbotn

– Skiftende vær skaper ujevnheter på underlaget

Bare to uker etter åpningen måtte plastisbanen på Kolbotn repareres og stenges. "Vanskelige værforhold. Vi oppfordrer til ikke å bruke banen. Skiftende vær skaper ujenvheter på underlaget", informerte kommunen mandag morgen. Les hele saken

Til toppen