SAMLET INN 30 CHROMBOOKS: Oppegård kommune har samlet inn 30 Chromebooks fra skoleelevene etter at det begynte å brenne i en Chromebook til en elev i Sandnes kommune sist uke.

Nyheter Skole og digitalisering

SAMLET INN 30 CHROMBOOKS: Oppegård kommune har samlet inn 30 Chromebooks fra skoleelevene etter at det begynte å brenne i en Chromebook til en elev i Sandnes kommune sist uke. (Foto: Oppegård kommune)

Kommunen samler inn Chromebooks på skolene

Oppegård kommune samler inn Chromebooks fra skoleelever etter at det begynte å brenne i en Chromebook til en elev i Sandnes kommune sist uke.

Acer Chromebook Spin 11:

 • Ble lansert i 2017 og er en modell som skal være spesielt tilpasset den tøffe behandlingen i skolen.
 • Har en såkalt MIL-STD 810G-sertifisering – som er en amerikansk, militær standard for produkter som skal tåle en ekstra trøkk. 
 • Skal tåle fall fra høyder på opptil 122 centimeter, takket være forsterket kabinett og støtdempende gummi rundt tastaturet.

 • Har en skjerm som kan vris helt rundt.

 • Skjerm: 11,6" HD IPS LCD (touch), Corning Antimicrobial Gorilla Glass
 • Prosessor: Intel Celeron N3450 eller N3350
 • Systemminne (RAM): 4/8 GB (LPDDR4)
 • Lagring: 32/64 GB (eMMC flash)
 • Trådløst: 2x2 MIMO 802.11ac wifi, Bluetooth 4.2
 • Tilkoblinger: 2 x USB 3.1 Type-C, DisplayPort over USB-C, 2 x USB 3.0 Type-A. MicroSD-kortleser.
 • Operativsystem: ChromeOS
 • Størrelse: 296 x 206 x 20,5 mm
 • Vekt: 1,4 kilo

Alle skolelever i Bergen som benytter Acer ChromeBook Spin blir bedt om å legge igjen datamaskinene på skolen etter at en Acer Chromebook Spin 11 (modell R751T) skal ha utviklet røyk og flammer hjemme hos en skoleelev fra Sandnes kommune mens familien spiste middag torsdag 31. oktober.

Det er ikke meldt om personskade. Den defekte enheten er nå hos Sandnes kommune for nærmere undersøkelse. Onsdag denne uken kom fire eksperter fra fabrikken i Taiwan til Sandnes for å undersøke maskinen.

Årsaken til brannen er foreløpig ukjent og leverandøren jobber for fullt med å oppklare feilen. Inntil leverandøren friskmelder maskinene, må alle elevene fortsatt la Chromebookene ligge igjen på skolen.

Bergen kommune har 4 500 maskiner av modellen som tok fyr, mens Sandnes har 18 000 maskiner.

Gjelder 50 Chrombooks i Oppegård

I lys av denne hendelsen har Oppegård kommune sjekket hvilke Chromebooks benyttes på skolene i vår kommune.

For Oppegård gjelder dette cirka 50 Chromebooks som kommunen har levert ut til elever som trengte nye PC-er inneværende skoleår. Elevene som er berørt får en annen PC inntil videre, opplyser Oppegård kommune.

Har nylig kjøpt 30 Chromebooks

I dag har foresatte ved alle skolene i kommunen fått følgende informasjonsskriv fra Oppegård kommune:

"Oppegård kommune har nylig kjøpt 30 Acer Chromebook Spin for å bruke til utskifting av defekt utstyr på barneskolene. Vi har samlet inn alle maskiner som er delt ut av denne typen. Elevene det gjelder vil få utdelt en ny maskin av en annen type i påvente av kartlegging leverandør gjennomfører."

Brannvesenets anbefaling 

Brannvesenet anbefaler å skru Chromebooks helt av når de ikke er i bruk. De sier også at vi skal være til stede og våkne når vi lader eller lar elektriske apparater som Chromebook være koblet til strøm.

Samtidig minner de om generelle råd for oppladbart utstyr:

 • Ikke bruk PC i sengen.
 • Avslutt ladingen når batteriet er fullt. Oppladbare batterier skal ikke lade lenger enn nødvendig. De blir ødelagt over tid og dette kan i verste fall føre til brann.
 • Vær til stede når du lader. 
 • Slå elektriske apparater helt av når de ikke er i bruk. Unngå å la apparatene stå i «stand-by»

Bør frakobles fra lading når den ikke er under tilsyn

Kommunen skriver at leverandøren Acer tar saken alvorlig. Acer ber foresatte ta kontakt med Anne-Mette Guthus på e-post: Anne-Mette.Guthus@acer.com eller telefon: 905 94 700 hvis de lurer på noe.

"Generelt anbefaler vi som en god praksis å frakoble en bærbar PC fra lading når den ikke er under tilsyn."

Anbefaling fra produsenten, fra pressemeldingen

Her kan du lese uttalelsen fra Acer i forbindelse med hendelsen i Sandnes:

Produktsikkerhet er ytterst viktig for Acer. I øyeblikket undersøkes innsamlet data og fakta rundt hendelsen med høyeste prioritet. Acer samarbeider fullt ut med Sandnes kommune og har sendt et team av eksperter for å assistere Sandnes kommune. De er på nåværende tidspunkt ankommet Norge for å finne ut av hendelsens årsak.

Acer står fullt inne for kvaliteten på de produkter firmaet produserer, og har tatt en proaktiv tilnærming for å støtte Sandnes kommune i denne situasjonen.

Generelt anbefaler vi som en god praksis å frakoble en bærbar PC fra lading når den ikke er under tilsyn.

Les også: Nå skal det satses brett i Oppegård-skolen! Se hva elevene får helt gratis!

Nyheter Oljeutslipp til Tussetjern

Kystverkets beregning av oljeutslipp: 350 liter

Kystverket krever at Langhus-firmaet som er ansvarlig for oljeutslipp til Tussetjern må gjøre rede for tiltak innen 9. juli. Det tas nå utgangspunkt i utslipp av 350 liter olje, som er mye større enn det som var antydet tidligere. Les hele saken

Til toppen