FARLIGE FORHOLD: Slik så det ut på SOfiemyr ved 16-tiden i ettermiddag. Trafikken gikk sakte og det var såpeglatt.
Nyheter
FARLIGE FORHOLD: Slik så det ut på SOfiemyr ved 16-tiden i ettermiddag. Trafikken gikk sakte og det var såpeglatt. (Foto: Anders Nordheim Dahl)

La bilen stå i kveld!

Dersom du ikke må ut og kjøre frem til i morgen tidlig, er det greit å parkere bilen.

Veiene i, til og fra Oppegård er såpeglatte i ettermiddag og kveld. Derfor bør du i det hele tatt vurdere om du bør ut og kjøre. 

yr,no melder i kveld om at det vil komme mye snø, og milde temperaturer gjør også at veiene våre blir glatte. De vanskelige kjøreforholdene skapes av en kombinasjon av mye snø og stedvis sludd og regn og temperatur rundt null grader.

Værtjenesten melder at det fra og med i ettermiddag kan komme så meget som 20-30 cm på 24 timer, lokalt opp mot 50 cm på 24 timer enkelte steder i vårt område. 

Les også: Nordbytunnelen nattestenges i natt

Statens vegvesen Øst melder at de er ute med alt tilgjengelig mannskap, men til syvende og sist er det du som bilfører som har ansvaret for å kjøre sikkert.

Sørg for at bilen er godt skodd, hold god avstand og tilpass farten etter forholdene.

I tillegg bør du også beregne god tid for skraping, dersom bilen din ikke står innendørs eller under tak. Værforholdene lager nemlig en stålhard hinne som kan være vanskelig å få vekk uten å jobbe ekstra hardt. Ta deg likevel god tid til å skrape skikkelig sikt alle veier i bilen!

Gode tips

Her er en liste med gode tips og en sjekkliste som du bør pugge over før du setter deg bak rattet i ettermiddag og kveld!

 • Bremselengden øker om vinteren. Avpass alltid kjøringen etter forholdene, hold riktig fart og ha riktig avstand til bilen foran deg.
 • Lær deg å oppfatte hvor glatt det er. Kjenn på endret motstand i rattet, registrer når veigrepet glipper ved akselerasjon og prøvebrems på steder det er trygt.
 • I sprengkulde gir snøen et bedre grep enn når temperaturen er rundt null grader. Velg riktig spor i veien. Søk alltid etter underlag med best grep.
 • Husk at inn mot kryss og rundkjøringer er det ofte glatt fordi snøen har blitt polert av bilenes dekk ved bremsing og oppstart. Husk også at broene kan være ekstra glatte.
 • Skal du opp en glatt bakke, bør du få med deg farten inn i bakken og være følsom på gassen. Begynner du å spinne; slakk av, ikke gass på. Har du bil med antispinnsystem, så må du la systemet jobbe.
 • Moderne biler har antiskrens. Det betyr at den gamle lærdommen med å trå inn kløtsjen når du får skrens, ikke alltid er det smarteste du gjør. Systemet fungerer ofte bedre hvis du justerer med gassen eller bremsen.
 • Avpass farten i svinger. Riktig fart får deg trygt gjennom.
 • Ha respekt for glatte nedoverbakker. Tyngdekraften gjør at bilen sklir raskere nedover bakken hvis du har fort høy fart.
 • Må du gjennomføre en nødmanøver, brems opp og ikke sving for brått. Prøv å styre mot utveier eller et område som fører til minst mulig personskade.
 • Når du kjører bil, skal du bare kjøre bil. Telefon, GPS, mat og drikke forstyrrer.
 • Sist, men ikke minst: Sjekk at du har gode vinterdekk. Eksperter anbefaler at mønsterdybden i dekkene er minst 4 millimeter, selv om lovkravet er 3 millimeter.
Til toppen