LANG FARTSTID: Gisle Bjøntegaard fra Oppegård har vært med på å skape teknologien vi bruker når vi ser på TV idag.
Nyheter
LANG FARTSTID: Gisle Bjøntegaard fra Oppegård har vært med på å skape teknologien vi bruker når vi ser på TV idag. (Foto: Veronica Grude Docker)

Mannen bak TV-bildene

Gisle Bjøntegaard (73) har drevet med digitalisering siden slutten av 70-tallet. Han er den prisvinnende matematikeren som gir oss TV-bilder.

Det har blitt mange priser i årene som har gått. Både alene og i grupper med andre. Nylig vant Gisle Bjøntegaard Norwegian Tech Award 2017, og har hentet hjem en Emmypris for teknologi til den nye TV-standarden.

Drypper litt

Han er en beskjeden mann, og henger seg ikke opp i priser og utmerkelser.

– Vi driver og jobber litt langt fremme og da drypper det litt da vet du. Det er koselig det, jeg har fått ganske mye oppmerksomhet etter hvert . Jeg fikk Telenors forskerpris på 90-tallet, og IMTV Leadership Award, men man glemmer jo nesten hva det var, smiler han.

Les også: Inviterer til åpen dag

Og legger til at det er jo ikke en enmannsjobb, men et resultat av samarbeid i flere internasjonale fora.

Saken fortsetter under bildet.

Gisle Bjøntegaard fra Oppegård har vært med på å skape teknologien vi bruker når vi ser på tv idag. Foto: Veronica Grude Docker

 

Mye matematikk

Bjøntegaard har hatt en finger med i digitaliseringen siden begynnelsen. Han har laget utallige koder og det er kanskje vanskelig å forstå hvor viktig matematikeren fra Oppegård har vært for det vi ser på skjermen i dag.

Les også: Straks 40, men langt fra ferdig

– Når man digitaliserer et videosignal deler man opp bildet i mange bildepunkter og representerer hvert punkt med for eksempel 8 bit. Dette er en enkel koding av videosignalet. Problemet med slik koding er at signalet tar altfor stor plass. Derfor trenger man å komprimere signalet, hvilket betyr at man finner avanserte matematiske modeller for å beskrive signalet, forklarer han.  

Avslutter i kor

Han prøvde å pensjonere seg for tre år siden, men fant ut at det ikke var for ham. Nå, derimot, har han tenkt til å gjøre alvor av pensjonisttilværelsen.

– Kona mi jobber i staten og må slutte nå da hun blir 70. Da regner jeg med at jeg avslutter. Det er fint å avslutte i kor. Når man er født i første halvdel av forrige århundre begynner man jo å bli litt mosegrodd, spøker han.

Til toppen