FORKLARING FRA FORNÆRMEDE: Bistandsadvokat Monica Lindbeck gjør seg klar til den videre forklaringen fra sin klient.
Nyheter
FORKLARING FRA FORNÆRMEDE: Bistandsadvokat Monica Lindbeck gjør seg klar til den videre forklaringen fra sin klient. (Foto: Veronica Grude Docker)

– Nå har de knivstukket meg, nå har de ikke noe å skamme seg over. De har fortsatt æren i behold.

Tirsdag 10. september startet rettssaken hvor en far er tiltalt for å ha knivstukket sin datter. Fornærmede mener motivet er æresrelatert.

Rettssaken der familiefaren, en mann i 40-årene, står tiltalt for å ha knivstukket sin da 18 år gamle datter, startet tirsdag 10. september. I tillegg til faren er fire øvrige familiemedlemmer også tiltalt i saken. 

Under rettsakens første dag inntok fornærmede vitneboksen rett før lunsjtider. Da tiltalen ble fremført satt den fornærmede i et annet rom og fulgte med via videooverføring.  Da kvinnen skulle starte sin forklaring, ble de tiltalte ført ut av rettsalen og følger den fornærmedes forklaring via videooverføring. 

Kvinnen var tydelig nervøs da hun kom inn i rettsalen. 

–  Hun er glad for at de endelig skal komme i gang. Hun er veldig nervøs og gruer seg, sier Lindbeck til NRK.

FORSVARERE: Hilde Marie Ims og Jan Kildahl, forsvarere for to av de tiltalte, gjør seg klare til å høre fornærmedes forklaring. Personen i bakgrunnen er tolk i rettssaken. Foto: Veronica Grude Docker

Kvinnen opplyste i første del av forklaringen at hun fikk problemer med familien fordi familien, og særlig da faren, mente hun ble "fornorsket", og at det eskalerte med at familien utøvde vold mot henne mellom årene 2014 og 2017. 

Hun har videre fortalt at hun hadde bestemt seg for å flytte ut da hun fylte 18, og at hun da flyttet inn til et ektepar som var bekjente av familien.  

At motivet skulle være æresrelatert er ikke påpekt i tiltalen, men den fornærmede utdyper i sin forklaring at:

– Nå har de knivstukket meg, nå har de ikke noe å skamme seg over. De har fortsatt æren i behold.

Hun forklarer at foreldrene ikke ønsket å miste ansikt og bringe skam over familien, fordi hun som enslig kvinne hadde flyttet ut hjemmefra, noe hun forklarer at strider mot kulturen de kommer fra. 

Hun forklarer at de betraktet at hun flyttet ut som om hun rømte hjemmefra, og bragte skam over familien. Hun omtaler familien som en mektig klan.

Rettsaken går over 12 dager i Follo tingrett, og fornærmedes forklaring vil antakeligvis gå over første og deler av andre dag. 

Nyheter Politiets nasjonale beredskapssenter

Inviterer nabokommunene til dialogmøte neste uke

Prosjektet med bygging av Politiets nasjonale beredskapssenter (PNB) på Taraldrud går mot slutten. Det nærmer seg også et nytt dialogmøte med nabokommunene. Les hele saken

Til toppen