VITNET: Naboer til familien på Greverud vitnet denne uken om hendelsene som fant sted 
12. september 2017.
Nyheter
VITNET: Naboer til familien på Greverud vitnet denne uken om hendelsene som fant sted 12. september 2017. (Veronica Grude Docker)

Naboer vitnet i retten

– Jeg ser at hun er blodig og hun skriker mye, fortalte nabokvinnen om dagen hun kjørte fornærmede vekk fra åstedet for to år siden.

12. september 2017 blir den unge kvinnen fra Greverud knivstukket av faren sin. Denne uken har naboene vitnet om det de så høstdagen for to år siden. Kvinnen som tok med seg fornærmede i bilen sin etter hendelsen, forklarte seg detaljert og stødig, men tydelig preget, om hva som møtte henne på parkeringsplassen den aktuelle dagen.

– Jeg kom kjørende, og jeg ser noen kjente ansikter. Det ser ut som om det er ganske kaotisk, og instinktivt tenker jeg at jeg må stoppe bilen og se om jeg kan hjelpe til med noe. I det jeg er på vei ut av bilen hører jeg en kvinne, som jeg ser ikke hører til den familien, rope: Call the police!

Kvinnen som ropte var fornærmedes venninne, som fornærmede bodde hos da, og som hun fortsatt bor hos i dag. I dag på hemmelig adresse.

Vitnet forteller at en veldig skadet jente prøver å sette seg inn i bilen hennes, men at hun blir hindret av, det vitnet beskriver som, familien til jenta. De sliter og drar i henne.

– Det er da når denne jenta har kommet seg inn i bilen jeg opplever at de prøver å få henne ut derifra. Hun som sitter i bilen virker veldig redd, jeg ser at hun er blodig og hun skriker mye, og hun gir meg signaler på at vi må komme oss vekk derifra og må få lukket døren. Etter hvert går døren igjen, og jeg får snudd bilen, og jeg tenker jeg må komme meg til nærmeste sykehus.

I mellomtiden oppdager kvinnen at magen til fornærmede er skåret opp, og hun forstår at det er enda mer alvorlig enn først antatt. Ambulansen møter dem på Langhus plantesenter.

– Jeg ble veldig redd

Det var flere som la merke til dramaet som utspilte seg på parkeringsplassen i nabolaget på Greverud 12. september for to år siden. Blant annet traff en nabo i tidlig 60-årene familien på parkeringsplassen. Han kjente igjen familien og snakket med søsteren. Han opplevde stemningen som «oppskjørtet», men forsto ikke da at det var noe alvorlig galt.

– Jeg så ikke noe vold, da hadde jeg selvfølgelig reagert. Da jeg gikk ut av bilen, jeg kjenner jo disse menneskene, pratet jeg med søsteren til fornærmede. Hun var oppskjørtet på grunn av søsteren sin, og jeg oppfattet at det hadde skjedd et eller annet med søsteren. Hun var ute av seg. Jeg oppfattet det som at de prøvde å roe henne ned, fortalte mannen i rettssalen.

SAKKYNDIG: Overlege i rettsmedisin ved Oslo Universitetssykehus, Per Hoff-Olsen, beskrev hvilke skader fornærmede var påført. I tillegg til knivstikkene var det flere blåmerker i varierende størrelser på kroppen til fornærmede. Foto: Privat

Han hadde ikke i tankene at det kunne ha skjedd, eller var i ferd med å skje, noe så alvorlig som han senere fikk vite hadde funnet sted.

En annen nabo forklarte at hun hørte skrik og rop på parkeringsplassen, og gikk ut på balkongen for å se hva som foregikk.

– Det var mye skriking, roping og støy, og jeg tenkte: Hva i all verden er dette for noe?

Damen i 60-årene forklarte seg nervøst om det hun husket fra hendelsesdagen, blant annet, at hun så noe bli kastet opp i et skogkratt.

– Jeg så et lysglimt, men hva som ble kastet vet jeg ikke, sa damen.

Hun opplevde at fornærmedes far virket veldig sint, og at situasjonen var skremmende.

– Jeg ble faktisk veldig redd. Jeg gikk litt ut og inn av leiligheten, for jeg var redd for å bli sett, sa hun til retten.

Kunne blødd i hjel

Overlege i rettsmedisin ved Oslo Universitetssykehus, Per Hoff-Olsen, var innkalt som sakkyndig i saken. Han bekreftet at slike skader den fornærmede hadde, kunne ført til døden for den unge kvinnen.

– Det kan ikke utelukkes at skadene kunne ført til døden ved forblødning. Stikk i buken kunne ført til forblødning innen relativt kort tid hvis fornærmede ikke kom til adekvat medisinsk behandling, slo Hoff-Olsen fast.

I tillegg forklarte han at skadene i buken på sikt kan føre til tarmslyng, som kan gi komplikasjoner og muligens behov for senere operasjoner.

Tidsplanene for den omfattende rettssaken har blitt utvidet for å rekke over vitner og dokumentasjon i saken. Prosedyrene som ifølge den opprinnelige planen skulle foregå denne uken, er nå ventet å finne sted mandag 30. september.

Nyheter Oljeutslipp til Tussetjern

Kystverkets beregning av oljeutslipp: 350 liter

Kystverket krever at Langhus-firmaet som er ansvarlig for oljeutslipp til Tussetjern må gjøre rede for tiltak innen 9. juli. Det tas nå utgangspunkt i utslipp av 350 liter olje, som er mye større enn det som var antydet tidligere. Les hele saken

Til toppen