HAGEKOS: – Noe av det aller viktigste å fokusere på akkurat nå er å nyte hagen, sier anleggsgartner Jan Gaarde Nilsen.
Nyheter
HAGEKOS: – Noe av det aller viktigste å fokusere på akkurat nå er å nyte hagen, sier anleggsgartner Jan Gaarde Nilsen. (Foto: Yana Stubberudlien)

– Nyt hagen din

Det viktigste du bør gjøre akkurat nå er å nyte hagen, anbefaler anleggsgartner Jan Gaarde Nilsen fra Oppegård.

– Følg med alt som blomstrer og spirer, og det spiller ingen rolle om det er gamle eller nye planter. Bare ta inn lyset, fargene og duftene, og kos deg, sier Jan Gaarde Nilsen (66), som har jobbet som anleggsgartner i snart 30 år.

Det var i 1987 han flyttet til Fageråsveien i Oppegård syd sammen med familien sin.

EKSOTISK, MEN GIFTIG: Engletrompet får store, duftende klokker, men husk at hele planten er giftig. Foto: Yana Stubberudlien

Kona Oddbjørg har også grønne fingre, og er utdannet gartner og hageteknikker med mange års arbeidserfaring. Sammen har de forvandlet hagen deres til en oase.

– En riktig planlegging og plantevalg har bidratt til at vi ikke bruker så mye tid på hagen vår nå, sier de to.

– Gi mat til plantene

Gaarde Nilsen sier at den varme perioden som har vært nå gjør at alt av planter får en eksplosiv vekst, men det er viktig at plantene får nok næring.

– En av forutsetningene for å få en grønn og fin hage er at man jevnlig tilfører jorden næring. Dette gjelder både stauder, plen, busker og trær.

Les også: Så mye kloakk lekket ut fra Kolben

BARRIERE MOT SNEGLER: Snegler liker ikke kobber. Sett på en kobberbånd rundt grønnsaksbedene eller blomsterpottene dine. Foto: Yana Stubberudlien

Gjødslingsplanen

GRØNSAKSBED: Det er enkelt å lage grønnsaksbed med gjenbrukte paller. Husk å kle dem inn med plast eller duk innvendig. Foto: Yana Stubberudlien

Gaarde Nilsen anbefaler å starte med å strø fullgjødsel i mars-april. Deretter bør man påføre kalksalpeter (red. anm.: kraftig nitrogengjødsel) i slutten av juni. Gjødslingsplanen bør avsluttes med kaliumgjødsel i begynnelsen av september. Dette er for å styrke celleveggene i plantene slik at de klarer seg gjennom vinteren.

– Det bør gjødsles rett før et regnvær. Eventuelt kan du sette på vannsprederen rett etter at du har gjødslet. Pass på at du ikke strør gjødsel på bladene. Les bruksanvisningen på pakken for å dosere riktig gjødselmengde, sier han.

Lettstelt hage

Drømmer du om en lettstelt hage? Med en robotgressklipper slipper du å klippe gresset selv. Du kan også investere i en dryppvannslange, en sånn selvvanningsslange med mange bittesmå hull som vannet kommer ut av.

Gaarde Nilsen sier det finnes flere andre grep du kan vurdere for å få en flott og lettstelt hage.

– Du må plante smart, slik at plantene tetter inn de store åpne jordfeltene og forhindrer spiring av ugress, men husk å holde riktig avstand mellom planene. Mot ugressfrø kan du bruke bark i bedene, men ikke bruk den på stauder og roser, sier han.

– Spør fagfolk

Den erfarne anleggsgartneren anbefaler hosta, kranstopp og geranium som gode og lettstelte bunndekkere, men påpeker at det er viktig er å velge plantene i samråd med fagfolk på hagesentrene.

HINDRER UGRESS: Hosta er en av de mest lettstelte staudene. Den er også en god bunndekker når den kommer godt i gang. Foto: Yana Stubberudlien

 

– Velg plantene som spiller på lag.

Jan Nilsen, anleggsgartner i Anleggsgartner Jan Nilsen AS

– Husk å sjekke herdighetssonen og plantenes lysbehov i sol, halvskygge og skygge. Du kan få en liten oase i hagen ved å velge plantene som spiller på lag, sier Gaarde Nilsen.

Les også: Nummer fire i verden

Nyheter Tvillingbyene Ski og Kolbotn

– Nordre Follo skal være like bra enten du bor i nord eller syd, øst eller vest

For en uke siden skrev Anne Elisabeth Henriksen (66) fra Kolbotn et innlegg om gjengrodd Kolbotn torg og velstelt Ski torg, og ba ordføreren og varaordføreren om å svare på innlegget. Her kan du lese svaret. Les hele saken

Til toppen