HJEMOM EN TUR: Kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge Tommy Gaustad var hjemom en tur sist torsdag for å hjelpe oss med overgangen til DAB. Han bor på Svartskog.
Nyheter
HJEMOM EN TUR: Kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge Tommy Gaustad var hjemom en tur sist torsdag for å hjelpe oss med overgangen til DAB. Han bor på Svartskog. (Bilde: Synnøve Sundby Fallmyr)

Om en måned blir det stille

Så du den turkise doningen som stod parkert ved Circle K sist torsdag? Det var selveste radiovogna som har kjørt land og strand rundt for å hjelpe oss med overgangen til digital radio.

Tommy Gaustad fra Svartskog er en av vognas faste passasjerer med full peiling på alt som har med radio å gjøre. 

Radioskiftet

Onsdag 20. september blir det nemlig helt stille på den gamle radioen din. 

– I alle fall på NRK sine kanaler. De kommersielle kanalene holder ut litt til, forklarer Gaustad på parkeringsplassen til bensinstasjonen, hvor det allerede har begynt å dukke opp flere som trenger hjelp til å installere DAB-adapter. 

– Det er folk i alle aldre som trenger hjelp, og de fleste virker positive og interesserte til endringen, sier han. 

Les også: Tid for DAB!

PS! Saken fortsetter under bildet!

RULLENDE RADIO: Sist torsdag kunne du se denne turkise vogna utenfor Circle K.
RULLENDE RADIO: Sist torsdag kunne du se denne turkise vogna utenfor Circle K. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr


Kom i ens ærend

En av de som kom for å få hjelp, var Rolf Bekkeli. Han kjørte fra Langhus i ens ærend for å få hjelp til å installere DAB-adapter i bilen sin.

- Dette er en 11 år gammel bil, så jeg ville forsikre meg om at det ble riktig, sier han.

Nå har han fått god hjelp fra Arild Hellgren i Digitalradio Norge, og radioen er klar for avspilling!

ADABter-hjelp: Rolf Bekkeli fra Langhus får god hjelp fra Arild Hellgren i Digitalradio Norge til å installere et flunke nytt adapter til bilen sin. 
ADABter-hjelp: Rolf Bekkeli fra Langhus får god hjelp fra Arild Hellgren i Digitalradio Norge til å installere et flunke nytt adapter til bilen sin.  Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Les også: En ny radiohverdag

Bil er utfordringen

Det er enkelt å bytte radio hjemme, det er bare å kjøpe en DAB-radio, eller høre via internett. Men i bilen kommer utfordringene. 

– Her er det viktig at det gjøres riktig, sier Gaustad. 

– Vi hadde et tilfelle med en som hadde for god radio i bilen sin, og tok inn signaler fra Telemark fordi han hadde kjøpt bilen i Kragerø. Da var det ikke rart han mista radiosignalene i ny og ned når han kjørte fra Kolbotn til Vinterbro. 

Les også: – Trygghet og trivsel er viktigst, sier Tårnåsens nye rektor

PS! Saken fortsetter under bildet!

GIR NYTT LIV: Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge sier adapter kan gi nytt liv til din retro radio fra bestefar. 
GIR NYTT LIV: Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge sier adapter kan gi nytt liv til din retro radio fra bestefar.  Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Adapter

Radio-eksperten fra Svartskog forklarer at et enkelt adapter funker godt på standard-kanalene, som for eksempel P1. 

– Hvis du hører mest på NRK sine hovedkanaler, funker et slikt adapter helt fint. Skal du derimot ha tilgang til mange andre kanaler som ikke er like vanlige, bør du kjøpe et kraftigere adapter som gir deg bedre tilgang. Det enkle adapteret funker nok ikke så godt oppå Hardangervidda, men her nede Oppegård er det så god dekning at det ikke er noe problem, sier han. 

Les også: Kommunale støygrenser blir ivaretatt

PÅ INNSIDEN: Radio-vogna har reist (nesten) hele Norge rundt for å promotere, minne på, og hjelpe folk med overgangen til DAB. På veggen henger forskjellig typer adaptre.  
PÅ INNSIDEN: Radio-vogna har reist (nesten) hele Norge rundt for å promotere, minne på, og hjelpe folk med overgangen til DAB. På veggen henger forskjellig typer adaptre.  Bilde: Synnøve Sundby Fallmyr

Skaff deg DAB nå!

Gaustad oppfordrer oss alle til å skaffe oss DAB-adaptre til bilen, med mindre du har såpass ny bil at det allerede er DAB-radio der. 

Les også: Stor DAB-guide!

– Ikke vent til siste liten. Nå er det bare en måned igjen. 

Og hvis du allerede har byttet, men opplever dårlig tilgang, kan du sjekke dekningskartet på radio.no. Hvis du er i et område med god dekning, som for eksempel i Kolbotn, og likevel har dårlig dekning, er det noe galt med adapteret. 

Oppegård-folk var tidlig ute

Vi i Oppegård har vært tidlig ute med å skaffe oss DAB, skal vi tro Bilforhandleren Autoria på Sofiemyr. Ja, nesten for flinke!

KLARE TIL Å HJELPE: Thomas Hansen og Bjørnar Kristiansen i Autoria står klare når du trenger DAB-hjelp.
KLARE TIL Å HJELPE: Thomas Hansen og Bjørnar Kristiansen i Autoria står klare når du trenger DAB-hjelp. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

– Oppegård-folk har vært tidlig ute med å installere DAB, sier Bjørnar Kristiansen, kundemottaker i Autoria.

Les også: Stor DAB-Guide!

– Nesten litt for tidlig ute, egentlig. Mange hadde installert allerede før DAB-nettet var oppe og gikk. Så da var det jo en del som klagde... Men de burde ha bedre signaler nå, sier han. 

– I vår hadde vi stor pågang, og har inntrykk av at de fleste i kommunen har skaffet seg DAB nå. Men vi kommer nok til å få en runde med de som oppdager det i siste liten, som får sjokk over at det faktisk blir stille, sier Kristiansen. 

Fakta om DAB

  • DAB står for Digital Audio Broadcasting
  • FM-nettet slukkes onsdag 20. september i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold. Da blir det helt stille på den gamle radioen din. 
  • Du kan høre radio via nett, DAB-radio og apper. 
  • Digital radio gir flere kanaler enn før. 
  • Les mer på: radio.no ellerdab.no
Foto: Synnøve Sundby Fallmyr
Til toppen