ØNSKET ET FORBUD: – Det er på tide å innføre et forbud slik at det blir slutt på dumping av møkk og kloakk fra båter i Bunnefjorden, sier Anita Borge i PURA, her fotografert på Ingierstrand.
Nyheter
ØNSKET ET FORBUD: – Det er på tide å innføre et forbud slik at det blir slutt på dumping av møkk og kloakk fra båter i Bunnefjorden, sier Anita Borge i PURA, her fotografert på Ingierstrand. (Oppegård Avis)

Ønsker forbud mot dumping av kloakk fra båt

Anita Borge i PURA ønsker et totalforbud mot dumping av kloakk fra båter i Bunnefjorden.

Idyllen langs strendene våre og ute på sjøen blir bedre og naturen vil nok trolig juble dersom det blir som Anita Borge og PURA ønsker. De vil forby tømming av septik fra fritidsbåter i Bunnefjorden. Et slikt forbud vil være et viktig løft for vannkvaliteten i Oslofjorden.

Les også: Østfoldbanen kan bli lagt ut på anbud

– Vi mener at dette vil redusere forurensningen til fjorden en god del, da båtseptik inneholder høye konsentrasjoner av næringsstoffer og smittestoffer. Båtseptik kan medføre oppblomstring av giftproduserende alger og denne type utslipp har også en estetisk side, sier vannområdeleder Anita Borge.

NB! Saken fortsetter under bildet!

VAKKERT: Ingierstrand er badet i vårsol på dette bildet. PURA mener bildet kan forbli like vakkert også til sommeren, men uten utslipp av kloakk fra båtene i fjorden. Foto: Anders Nordheim Dahl

Ikke kartlagt

Hvor stort problemet er har man ikke eksakte tall på, men Borge mener at det må en bevisstgjøring til blant båteierne i lokalmiljøet.

– Det er nok ikke alle som er like bevisste på hva de gjør når de dumper kloakken fra båtene ut i fjorden vår. Mange er heller ikke klar over den såkalte 300-metersreglen. Nå ønsker vi altså å gå lenger med et forbud, og vi ønsker at det skal etableres tømmestasjoner, gjerne i tilknytning til båtmarinaer eller andre steder hvor det er naturlig å ankre opp, sier Borge.

Les også: Forslag til løsning for Taraldrud er rett rundt hjørnet

– Flere mottak er løsningen her, og det må informeres godt, slik at båteiere lettere kan orientere seg. Vi håper også at marinaer, gjerne dem som er tilknyttet et offentlig kloakknett, skal ta ansvar og melde seg som mottak, sier hun.

NB! Saken fortsetter under bildet!

ØNSKET ET FORBUD: – Det er på tide å innføre et forbud slik at det blir slutt på dumping av møkk og kloakk fra båter i Bunnefjorden, sier Anita Borge i PURA, her fotografert på Ingierstrand. Foto: Anders Nordheim Dahl

Kontroller

Båtlivet er aktivt her i området vårt, og mange båter reiser i hele sesongen inn og ut av Bunnefjorden. Slikt blir det mye septik av, spesielt i sommersesongen, og Borge tror problemet kan bli økende.

– Det blir stadig mer populært å være i båt, og dermed er det ekstra viktig å se på dette nå før problemet eventuelt blir for stort, sier hun.

PS! Ønsker du å vite hva ordfører Thomas Sjøvold tenker om forslaget? Sjekk papirutgaven av Oppegård Avis torsdag den 5. april. Der kan du også lese mer om saken!

VAKKERT: Ingierstrand er badet i vårsol på dette bildet. PURA mener bildet kan forbli like vakkert også til sommeren, men uten utslipp av kloakk fra båtene i fjorden. Foto: Anders Nordheim Dahl

 

Nyheter Kolbotn stasjon

Pakkhuset som sykkelhotell

Bane NOR Eiendom foreslår midlertidig bruk av pakkhuset på Kolbotn stasjon som et sykkelhotell med plass til bare 20 til 30 sykler. Når Kolbotn stasjon skal bygges om, ønsker de å rive det bevaringsverdige pakkhuset. Les hele saken

Til toppen