DUMPET: En skummadrass, en seng, plastpresenning, en tønne, og mer til er blitt dumpet ved skogholtet bak HurlumHeiHuset på Sofiemyr. Tomten eies av Eivind Sundt, som nå må ta seg av søppelet noen andre har slengt fra seg. Dette hadde ikke kostet mange kronene å levere på gjenvinningsstasjonen nøyaktig én kilometer unna.
Nyheter
DUMPET: En skummadrass, en seng, plastpresenning, en tønne, og mer til er blitt dumpet ved skogholtet bak HurlumHeiHuset på Sofiemyr. Tomten eies av Eivind Sundt, som nå må ta seg av søppelet noen andre har slengt fra seg. Dette hadde ikke kostet mange kronene å levere på gjenvinningsstasjonen nøyaktig én kilometer unna. (Foto: Synnøve Sundby Fallmyr)

Privat søppelfylling?

Skogen bak HurlumHeiHuset er omgjort til noens private, lille søppelfylling. – Det er et generelt problem i hele Oppegård, sier Heidi Tomten i UTE.

Søppel, plast, miljøvern. Disse ordene er hyppig brukt av både journalister og privatpersoner i det siste, og Norge flyter nå på en bølge av en større bevissthet rundt natur og miljø. Men det er fortsatt noen som ikke er i samme båt:

Bak HurlumHeiHuset på Sofiemyr er det noen som har benyttet seg av skogen som søppeldynge, og lagt fra seg en skummadrass, en seng, plastpresenning, en tønne, og mer til.

Over hele kommunen

Det er Eivind Sundt som er grunneier av tomten, og til tross for at det ikke er hans feil at søppelet flyter akkurat her, er han ansvarlig for å få det fjernet. Kommunen har vært i kontakt med ham angående opprydding, men Sundt er for tiden utenlands.

Les også: Ett tonn mindre plast

– Det er tilfeldig at søppelet er akkurat her. Vi ser det samme problemet over hele kommunen. Oppegård er en liten kommune i areal, og det bør ikke være problematisk å ta med seg avfallet sitt til gjenvinningsstasjonen på Sofiemyr, sier Heidi Tomten, teknisk sjef i UTE i Oppegård kommune.

Saken fortsetter under bildet. 

ET PROBLEM: Landskapsarkitekt Anne Hindklev Hamouni og Heidi Tomten i UTE, sier folk forsøpler rundt om kring i hele kommunen. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Skjer jevnlig

– Det skjer jevnlig, og vi synes det er trist at folk slenger det i naturen i stedet for å kjøre det til gjenvinningsstasjonen med så gode åpningstider - da er det få unnskyldninger, sier kommunikasjonssjef i Follo Ren, Pia Kathrine Løseth.

Dersom søplet ligger på privat grunn, er det grunneier som må ta seg av det, og kjøre det til gjenvinningsstasjonen. Men det er ikke bare denne typen forsøpling Follo Ren ser:

Les også: Hvor havner dette?

– Vi har det samme problemet på returpunktene våre, hvor folk setter fra seg mye mer avfall enn det som skal være der. Vi er innom de store sentralpunktene for å rydde hver eneste dag, og vi har nesten to årsverk som holder orden på returpunktene, forteller hun.

Saken fortsetter under bildet. 

BAK HURLUMHEIHUSET: Her ligger søppelet, fullt synlig fra veien.  Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Bot på 5000,-

Politiinspektør i Øst Politidistrikt, Tor Anders Persen, sier at den personen som har kastet fra seg dette søppelet, hadde fått en bot på fem tusen kroner dersom han eller hun hadde blitt oppdaget.

– Dette er bevismessig vanskelige saker, og vi er avhengige av tips fra publikum. Men hvis denne personen hadde blitt tatt, hadde det blitt en bot på minst fem tusen kroner. Ingen forsøplingsbøter er mindre enn fem tusen, sier han.

TIL SKOGS: Denne sengen ligger rett bak det andre søppelet, såvidt synlig fra veien. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Leserinnlegg

Kommunevalget 2019 var også et personvalg – hva lærte og vil Høyre og FrP?

"Vi har ved dette valget ikke kunnet stryke kandidater, men Høyre bør ta inn over seg at velgerne ikke ønsket Høyres kandidat og at oppslutningen om partiet har sunket fra 37.5 prosent til 29.9 prosent. Thomas Sjøvold og hans partiregime i Oppegård har sin del av ansvaret for dette", skriver Gunnar Sveen fra lokalbevegelsen OppegårdsVenner i sitt leserinnlegg. Les hele saken

Til toppen