STERKE OPPLEVELSER: Gruppeleder og kommunestyrerepresentant for Oppegård SV, og 1. nestleder i Sosialistisk Ungdom, Synnøve Kronen Snyen, har skrevet et reisebrev fra Palestina.
STERKE OPPLEVELSER: Gruppeleder og kommunestyrerepresentant for Oppegård SV, og 1. nestleder i Sosialistisk Ungdom, Synnøve Kronen Snyen, har skrevet et reisebrev fra Palestina. (Foto: Privat)

Reisebrev fra Palestina

Det å se med egne øyne hvordan den israelske okkupasjonen påvirker palestinske ungdommer sitt liv er noe jeg aldri vil glemme. Sammen med fire andre fra Sosialistisk Ungdom (SU) var jeg forrige uke på Vestbredden i Palestina for å besøke vår samarbeidsorganisasjon Independence Youth Union (IYU).

Noen av de sterkeste inntrykkene kom på bussen når vi kjørte buss til ulike steder på Vestbredden.

Vi så palestinere som bodde i skur, mens israelske soldater patruljerte rundt de store og ulovlige israelske bosettingene som lå oppe i dalsidene med høye murer rundt.

Vi måtte jevnlig kjøre gjennom “check-points”, som er israelske kontrollpunkter som hindrer palestinere å bevege seg fritt rundt.

Murene, kontrastene og den militære tilstedeværelsen preger landskapet og gjør det tydelig at det er Israel som har makten i området.

Flyktningleiren Jalazoun

Vi besøkte også flyktningleiren Jalazoun utenfor Ramallah. Jalazoun har vært bebodd av palestinske flyktninger i 70 år.

Vi møtte mennesker som hadde bodd her helt siden leiren ble opprettet i 1948, og som kunne fortelle om da 530 palestinske landsbyer tømt og 750.000 palestinere drevet på flukt i forbindelse med opprettelsen av staten Israel.

I leiren var det også barn som lekte i gatene. Noe som skulle være midlertidig har dessverre blitt et sted der folk lever hele livet sitt.

Trumps brutale bistandskutt

I Jalazoun er situasjonen for øyeblikket svært kritisk, noe som først og fremst skyldes Trump-administrasjonens brutale kutt i USAs støtte til UNRWA, som er FN-organisasjonen som jobber med palestinske flyktninger.

Dette går særlig utover det FN-finansierte sykehuset som allerede har sprengt kapasitet.

Ungdom blir drept

Rundt omkring på veggene i Jalazoun var det hengt opp bilder til minne om tenåringer som hadde blitt drept.

En av dem ble bare 17 år og ble drept av israelske soldater i mars i år.

Mens vi var der ble fetteren til en av dem vi var sammen med drept av israelske soldater.

Ungdommene vi snakket med er likevel krystallklare på hva de ønsker seg. De drømmer om fred og frihet.

Boikott Israel

Okkupasjonen er brutal, og de gjentatte menneskerettighetsbruddene og brudd på folkeretten må få politiske reaksjoner.

Vi må fortsette å jobbe for boikott av Israel og Norge må anerkjenne Palestina som stat.

Akkurat nå står ikke situasjonen bare stille, den blir faktisk åpenbart verre.

Støtt Operasjon Dagsverk på torsdag!

Pengene som samles inn i årets aksjon vil blant annet gå til traumebehandling for palestinsk ungdom som har sittet i israelske militærfengsler og til at unge skal få opplæring i rettigheter, demokrati og ikke-voldelig konfliktløsning.

Rett til helsehjelp og demokratiopplæring er grunnleggende rettigheter alle bør få oppfylt, uavhengig av hvor man er fra.

Derfor vil jeg oppfordre alle til å støtte årets Operasjon Dagsverk torsdag 1. november.

Jeg er utrolig imponert og inspirert av alle vi møtte som hver dag kjemper mot okkupasjonen og for et rettferdig Palestina.

Verdenssamfunnet må ta ansvar og støtte opp om et fritt Palestina!

Les også: Hvilket kommunevåpen liker du?

Nyheter Tvillingbyene Ski og Kolbotn

– Nordre Follo skal være like bra enten du bor i nord eller syd, øst eller vest

For en uke siden skrev Anne Elisabeth Henriksen (66) fra Kolbotn et innlegg om gjengrodd Kolbotn torg og velstelt Ski torg, og ba ordføreren og varaordføreren om å svare på innlegget. Her kan du lese svaret. Les hele saken

Til toppen