4 MILLIONER LITER KLOAKK: Rundt 4 millioner liter kloakk lekket fra Kolbens fire toaletter og ut i vannet gjennom elleve og et halvt år.
Nyheter
4 MILLIONER LITER KLOAKK: Rundt 4 millioner liter kloakk lekket fra Kolbens fire toaletter og ut i vannet gjennom elleve og et halvt år. (Foto: Yana Stubberudlien)

Så mye kloakk lekket ut fra Kolben

Etter forespørsel fra Oppegård Avis har kommunen beregnet hvor mye kloakk rant ut fra Kolben og ut i Kolbotnvannet som følge av den mangeårige kloakklekkasjen.

For to uker siden kunne du lese i Oppegård Avis om store mengder kloakk som lekket fra Kolben og ut i Kolbotnvannet gjennom mange år. Da kommunen oppdaget kloakklekkasjen i august i fjor, lot de være å informere innbyggere og folkevalgte. 

Under kommunestyremøtet mandag 18. juni sa rådmannen at lekkasjen dreide seg om "20 til 30 prosent av gråvannet (kloakken) fra Kolben".

I pressemeldingen som kommunen publiserte torsdag 21. juni, ble "20-30 prosent" endret til "lite utslipp fra fire personaltoaletter med tilhørende vasker".

4 millioner liter kloakk lekket ut fra Kolben

Torsdag 28. juni fikk Oppegård Avis nye opplysninger fra kommunen hvor den opprinnelige mengden kloakkutslipp ble endret til "10 prosent av det som produseres av kloakk på Kolben".

Ifølge kommunen tilsvarer dette et utslipp på 346.000 liter kloakk i løpet av ett år.

Kloakklekkasjen har trolig pågått i elleve og et halvt år (siden mars 2006 da Kolben kulturhus ble åpnet frem til den 11. september 2017 da  lekkasjen ble utbedret og omkoblingen av rørene ble utført).

Bruker vi andelen på 10 prosent, som tilsvarer 346.000 liter kloakk per år, for å beregne totalmengden kloakk som lekket fra Kolbens fire toaletter og ut i Kolbotnvannet i løpet av de elleve og et halvt årene, får vi nærmere 4 millioner liter (3.979.000 liter).

Til tross for den store totalmengden kloakk som lekket ut i Kolbotnvannet, ble verken folkevalgte eller innbyggerne informert om kloakklekkasjen. Ifølge rådmannen har han glemt å informere politikerne om dette.

Les også: – Dette er hemmelighold

Utslipp på over 1 million liter per år

Dessverre viser det seg at Kolbotnvannet har flere andre forurensningskilder.

Fredag 27. juni skrev Oppegård Avis om store mengder kloakk- og overvann som renner ut ved kraftig regnvær fra nødoverløpene ved de to pumpestasjonene på Ekornrud og ut i Kolbotnvannet.

OVER 1 MILLION LITER PER ÅR: Kloakk- og overvannsutslipp fra nødoverløpene ved pumpestasjonene på Ekornrud og ut i Kolbotnvannet har forekommet i korte perioder over mange år. Foto: Yana Stubberudlien

Les også: Utslipp på 256.000 liter på én dag

Siden Ekornrud pumpestasjon har vært i drift siden midten av 70-tallet og utslippet fra bare i fjor var på over én million liter, kan man bare lure på hvor mye utslipp flommet over i Kolbotnvannet fra de to pumpestasjonene i løpet av de 40 årene.

Oppegård Avis følger opp saken om de ulike forurensningskildene av Kolbotnvannet. Har du et tips eller en kommentar til saken, send oss gjerne en e-post til tips@oavis.no eller yana@oavis.no

 

 

 

 

Debatt Kolbotn sentrum

Vi bør ha en revidert områdeplan for Kolbotn sentrum

"Valgomaten til Oppegård Avis viser at Ap har vært et klart støtteparti for Høyre i Oppegård i de viktigste sakene som angår Kolbotn sentrum. De rødgrønne på sin side har samlet markert at de ønsker en forandring i dette", skriver Gunnar Sveen i sitt debattinnlegg. Les hele saken

Til toppen