Nyheter Vannkvalitet

– Ser drikkevannet forfriskende ut?

Trond Grahnstedt har sendt oss oppsiktsvekkende bilder og video som viser mye mørkt skum i Tussebekken. Se den her. 

I helgen fikk Oppegård Avis en henvendelse fra Trond Grahnstedt, som bor på Greverud. Han ble oppmerksom på det mørke skummet i Tussebekken og ville meget gjerne finne svaret på mysteriet.

– Jeg går daglig tur ned Mølleveien og fortsetter der det blir gangvei ned forbi Slorene der Tussebekken renner ut i Gjersjøen. Der bekken nå renner ut i det som på kartet kalles Vinebergslora har jeg siste ukene sett masse mørkt skum som samler seg, sier Grahnstedt.

Ifølge ham er det flere slike felt med skum på vannet i området. Det største feltet er på rundt 10x5 meter.

– Ser drikkevannet vårt forfriskende ut? Dette har vedvart i flere uker nå. Det ser ikke bra ut, sier Grahnstedt, som vil gjerne vite hva dette skummet kommer av.

SKUMMET I TUSSEBEKKEN: Foto: Trond Grahnstedt

 

– Medfører ingen fare for drikkevannskvaliteten

Oppegård Avis har kontaktet Oppegård kommune i forbindelse med saken. Virksomhetsleder for UTE Oppegård, Heidi Tomten, har sett på bildene og videoen fra stedet, og sier at det mørket skummet ikke medfører fare for drikkevannskvaliteten.

– Skummet dannes når blader og andre plantematerialer råtner om høsten. Forråtnelsen frigjør overflateaktive stoffer (surfaktanter) som er lettere enn vann og dermed flyter på overflaten. Nedbør/regn/stor vannføring kan gjøre at dette skummer, særlig hvis det også tilføres natrium, for eksempel fra salting av veier. Dette medfører ingen fare for drikkevannskvaliteten, sier Tomten.

Hun viser også til artikkelen, skrevet av vannforeningen, og påpeker at Oslo kommune opplever dette fenomenet stadig.

Les også: "Hvor kommer alt det stygge ifra?"

Debatt Vann og avløp

Vann til besvær

"Vi ber ordfører Thomas Sjøvold om å opplyse innbyggerne om hvor mye det vil koste å oppgradere VA-nettet i Oppegård til det samme nivået som i Ski? Han kan gjøre det enkelt ved å omregne det til antall svømmehaller", skriver Gunnar Sveen fra Kolbotn på vegne av bevegelsen OppegårdsVenner. Les hele saken

Nyheter Algeoppblomstring i Gjersjøen

Skal sjekke om drikkevannet vårt er trygt

Endelig svar på om det er cyanobakterier i Gjersjøen og hvilken type cyanobakterier det er vil først foreligge i midten av uken. "Ved tydelig vannblomst eller påviste algetoksiner må det nedlegges forbud mot bruk av vannet som drikkevann, til matlaging og til bading", ifølge Folkehelseinstituttet. Les hele saken

Til toppen