STÅR PÅ: Unni Letnes Nergård (43) fra Greverud er sterkt engasjert.
Nyheter
STÅR PÅ: Unni Letnes Nergård (43) fra Greverud er sterkt engasjert. (Bilde: Yana Stubberudlien)

– Skadelig taushet

Unni Letnes Nergård mener tabuet rundt selvmord er skadelig. Hun er en av dem som hjelper deg når du er på kanten.

– Før eller siden byr livet på større eller mindre utfordringer for oss alle, og da kan det være godt å ha noen å prate med. Ikke tro at det er bare deg som har problemer. Det er mye som skjuler seg bak de fine fasadene og de vellykkede livene, sier Unni Letnes Nergård (43) fra Greverud.

I forbindelse med Verdensdagen for selvmordsforebygging og kampanjen «På kanten» som varer frem til fredag 16. september, ønsker hun å bidra til større åpenhet om selvmord i lokalsamfunnet.

Se kampanjefilmen 'På kanten', med musikk av Bertine Zetlitz.

Alltid noen som svarer

STÅR PÅ: Unni Letnes Nergård (43) fra Greverud er sterkt engasjert.
STÅR PÅ: Unni Letnes Nergård (43) fra Greverud er sterkt engasjert. Foto: Yana Stubberudlien

– De fleste mennesker har på et eller annet tidspunkt i livet hatt tanker om selvmord i kritiske livssituasjoner. Når du føler at du er på kanten, hjelper det å ha noen å snakke med. Selv i nære relasjoner er det mange som ikke tør snakke om døden og selvmordstanker, men denne samtalen er kjempeviktig, sier Letnes Nergård.

Hun har hjulpet mange mennesker. I 15 år jobbet hun innen psykisk helsetjeneste i Oppegård før hun startet i 2014 som virksomhetsleder for Oslo-kontoret til Kirkens SOS.

Sistnevnte er en landsomfattende virksomhet innen Kirkens bymisjon, med rundt 1000 frivillige medarbeidere og over 40 ansatte. Hvert år mottar de omkring 200.000 henvendelser fra folk som er i følelsesmessig eller eksistensiell krise.

TELEFONVAKT: Alle medarbeiderne har taushetsplikt. De skal ikke forkynne eller gi råd, men å lytte til det du har på hjertet.
TELEFONVAKT: Alle medarbeiderne har taushetsplikt. De skal ikke forkynne eller gi råd, men å lytte til det du har på hjertet. Foto: Torstein Ihle/Kirkens SOS

– Husk at hos oss er det alltid noen som svarer deg. Folk som jobber hos oss er medmennesker, de er opplært til å lytte og støtte, og ikke minst å ha tid til personen som ringer, sier 43-åringen fra Greverud.

500 selvmord hvert år

Hvert år registreres det over 500 selvmord i Norge. Statistikken fra folkehelseinstituttet viser at selvmordsrisikoen er høyere blant personer med psykiske lidelser, men psykiske lidelser er sjelden alene årsaken til selvmord.

– Rus- eller psykiske problemer, ensomhet, samlivsbrudd og kjærlighetssorg, tap av nære slektninger og venner, problemer på jobben eller på skolen, truende sykdom eller overganger til voksenlivet og pensjonisttilværelsen kan være den utløsende årsaken til dette, sier Letnes Nergård.

Menn i risikogruppen

Letnes Nergård sier tabuet rundt selvmord er skadelig. Ifølge henne forekommer selvmord i alle aldersklasser, og det er spesielt menn som er utsatt.

– De skammer seg mye over det de ikke får til og føler at de står alene med alle problemene. Denne skammen setter seg inn som en klo og gjør en ekstra belastning. Men husk at du ikke er alene om å ha det vondt, og husk at det hjelper å dele og snakke med noen om det som plager deg, sier Letnes Nergård.

Forebyggende spørsmål

Letnes Nergård sier det ikke er alltid at leger og psykologer kan fjerne denne skammen.

– Her må lokalsamfunnet bidra. Vi må våge å stille direkte spørsmål til folk vi er glad i om hvordan de har der, og om det er så vondt for dem at de vil ta livet av seg. Da går luften av ballongen. Det er forebyggende å stille slike spørsmål, det har vi 40 års erfaring på i Kirkens SOS, sier hun.

Se kampanjefilmen med Bertine Zetlitz

 

 

Nyheter Kolbotn stasjon

Pakkhuset som sykkelhotell

Bane NOR Eiendom foreslår midlertidig bruk av pakkhuset på Kolbotn stasjon som et sykkelhotell med plass til bare 20 til 30 sykler. Når Kolbotn stasjon skal bygges om, ønsker de å rive det bevaringsverdige pakkhuset. Les hele saken

Til toppen