KRITISK: Departementsråd (innfelt) Tore Saglie kaller beredskapssenteret for et symboltiltak.På bildet ser du en tegning av Politiets nasjonale beredskapssenter (PNB), nærmere bestemt på hvordan inngangspartiet kan bli. Dette er hovedbygget sett fra sør. Hangarer til høyre på bildet. Figuren viser mulig utforming.
Illustrasjon: JD/ Nordic - Office of Architecture og COWI AS.
Nyheter
KRITISK: Departementsråd (innfelt) Tore Saglie kaller beredskapssenteret for et symboltiltak.På bildet ser du en tegning av Politiets nasjonale beredskapssenter (PNB), nærmere bestemt på hvordan inngangspartiet kan bli. Dette er hovedbygget sett fra sør. Hangarer til høyre på bildet. Figuren viser mulig utforming. Illustrasjon: JD/ Nordic - Office of Architecture og COWI AS. (Skjermdump, NRK/ JD/ Nordic - Office of Architecture og COWI AS.)

Slakter sitt «eget» prosjekt

Justisdepartementets øverste embedsmann kaller det planlagte beredskapssenteret på Taraldrud, for et symboltiltak. Uttalelsene omtales som svært oppsiktsvekkende.

Departementsråd Tore Saglies ferske uttalelser skaper reaksjoner både hos politikere på Stortinget og lokalt.

Beredskapssenteret har av mange vært omtalt som et av de viktigste tiltakene etter terroren 22. juli 2011. Men prosessen rundt byggingen har vært omstridt og den har ikke minst møtt stor motstand lokalt. Én ting det derimot har vært lite debatt om er viktigheten av et slikt senter. Før nå.

Spørsmålstegn

For nå kan det altså virke som om Justisdepartementets øverste embedsmann setter et stort spørsmålstegn rundt viktigheten av senteret. På et seminar på Universitetet i Oslo nylig uttalte han følgende:

– Her har politikerne ønsket å få en rask gjennomføring av synlige og klare tiltak. Dette beredskapssenteret er egentlig et ganske klart symboltiltak,sa Saglie.

Han mener fokuset i alt for stor grad har vært på å gjennomføre for en hver pris.

Uttalelsene har naturlig nok vakt mye oppsikt.

Les også: – Blålysministeren har feilet

– Det er utrolig oppsiktsvekkende at den øverste embedsmannen i Justisdepartementet karakteriserer Beredskapssenteret som et symboltiltak, som en prioriterer for å få et raskt, synlig enkelttiltak, sier Sigbjørn Gjelsvik (SP), medlem i Finanskomitéen, til NRK.

Nå vil han og partiet vite om ressursbruken til regjeringen er riktig, eller om pengene burde vært brukt på andre sikkerhetstiltak.

NB! Saken fortsetter under bildet!

SETT FRA SØRØST: Helikopterplassen plasseres på en høytliggende del på tomten, parallelt med E6. I det fallende terrenget ned mot Snipetjern planlegges hangarer og hovedbygg.
SETT FRA SØRØST: Helikopterplassen plasseres på en høytliggende del på tomten, parallelt med E6. I det fallende terrenget ned mot Snipetjern planlegges hangarer og hovedbygg. Bilde: JD/ Nordic - Office of Architecture og COWI AS.

Ordknapp statsråd

NRK har også stilt spørsmål til Justisminister Per-Willy Amundsen om hvorvidt han har tillit til departementsråden etter uttalelsene.

– Saglie får svare for sine egne kommentarer, er Amundsens knappe svar.

Og det har Saglie gjort, også dette til NRK. På spørsmål om han fortsatt kaller det et symboltiltak, svarer Saglie slik:

Les også: – Det er opprør i Oppegård

– Tiltaket er konkret, og det er viktig rent operativt for å styrke den operative beredskapen.

Er det er eksempel på et symboltiltak, fortsetter NRKs journalist.

– Jeg vil ikke bruke det ordet isolert, sier Saglie.

 NB! Saken fortsetter under bildet!

HER SKAL DET BYGGES: Beredskapssenteret skal bygges her på Taraldrud gård.
HER SKAL DET BYGGES: Beredskapssenteret skal bygges her på Taraldrud gård. Bilde: Yana Stubberudlien

– Et skandaleprosjekt

SP-Gjelsvik er ikke den eneste som bruker ordet oppsiktsvekkende om departementsrådens utspill. Også NRKs politiske kommentator, Magnus Takvam, tar i bruk det samme ordet. I en kommentar til reportasjen sier han også at det i det siste også har vært flere kritiske røster til prosjektet. Også fra politiet selv.

En annen kritisk røst er Stortingspolitiker Nicholas Wilkinson (SV).

– Dette har vært et skandaleprosjekt fra starten. Selv en av de fremste ekspertene på området sier at dette er et symbolprosjekt og 2,6 milliarder må være et av verdens dyreste symboler, tordner Wilkinson.

Les også: Slik ønsker Sanner og co at Taraldrud skal bli

SV-politikeren sier det har vært ufattelig å jobbe så tett på prosjektet.

– Man kan egentlig sammenligne det med en snøball som ruller ned en skråning. Det er ufattelig vanskelig å få stoppet det, men vi gir ikke opp kampen om å få å de ansvarlige til å tenke seg om én gang til. Jeg mener vi rett og slett må en ekstern granskning av prosjektet, blant annet for å se på pengebruken, men foreløpig virker det som om vi og Senterpartiet er de eneste som ser nytten av å stoppe opp og tenke, sier Wilkinson.

NB! Saken fortsetter under bildet!

KRITISK: Sv politiker Nicholas Wilkinson (i midten), Her fotografert sammen med FAU representant ved Tårnåsen skole, Caroline Monstad og talsperson Paal Sjøvall i Stopp Støyen.
KRITISK: Sv politiker Nicholas Wilkinson (i midten), Her fotografert sammen med FAU representant ved Tårnåsen skole, Caroline Monstad og talsperson Paal Sjøvall i Stopp Støyen. Bilde: Veronica Grude Docker

– Trekk i nødbremsen

Han understreker også at hans mål er å finne ut hvordan dette kan bli best mulig for alle parter. Det er en ambisjon også Paal Sjøvall i Stopp Støyen har. Sjøvall er slett ikke overrasket over innholdet i Saglies uttalelse, og mener det bare er nok et bevis på regjeringens hastverksarbeid.

– Saglies uttalelser bekrefter akkurat det Stopp Støyen har forsøkt å kommunisere fra dag én. Prosjektet har tydelig vært preget å være et prestisjeprosjekt i valgkampen. Det faktum at Justisministeren hele tiden skryter av at prosjektet har gått urealistisk fort fremover, fremfor å bruke ord som kvalitet, kost og nytte, er nok et bevis på dette, sukker Sjøvall.

Les også: – Vi har en god dialog rundt Taraldrud

Sjøvall avslutter med et krav:

– Vi krever at de ansvarlige partiene på Stortinget trekker i nødbremsen. 4000 barn og 30 000 innbyggere kommer aldri til å tåle å bo i støy fra skyting og granater. Så mye er ikke dette symbolet fra Amundsen verdt, slår Sjøvall fast.

SLIK BLIR DET: Her ser du en tegning av Politiets nasjonale beredskapssenter (PNB), inngangsparti. Hovedbygget sett fra sør. Hangarer til høyre på bildet. Figuren viser mulig utforming.
SLIK BLIR DET: Her ser du en tegning av Politiets nasjonale beredskapssenter (PNB), inngangsparti. Hovedbygget sett fra sør. Hangarer til høyre på bildet. Figuren viser mulig utforming. Bilde: JD/ Nordic - Office of Architecture og COWI AS.

 

Til toppen