Smalt til i fyrverkeri-VM

North Star Fireworks sikret nylig norsk seier under «Pyronalen» i Berlin, med Svartskog-gutten Kim Erik de Sousa med på laget.

«Pyronalen» er en prestisjefylt, internasjonal fyrverkerikonkurranse. Første helga i september gikk det tolvte mesterskapet av stabelen, hvor mer enn 40.000 tilskuere kom for å se det spektakulære showet på Olympiastadion i Berlin. Det norske teamet håvet inn vinnerpremien på 3000 Euro, og fikk markert seg som duggfriske virtuoser i gamet.

Les også: Spis gresk fra Oppegård i Oslo!

– Det var morsomt å komme ned dit som skikkelige underdogs. Vi er jo et knapt to år gammelt selskap. Det å konkurrere mot størrelser som har drevet i bransjen i 60–70 år, og så vinne det hele, det er bare helt fantastisk, sier en begeistret Kim Erik de Sousa. Han er titulert som i teknisk trollmann & designer i firkløveret North Star Fireworks.

Selv om laget består av fire utøvende, dro teamet ned til Berlin med et crew på i alt ti personer. Også Kim Eriks bror, Daniel Nicolai, er med på laget som bidro til verdensmestertittelen.

PS! Saken fortsetter under bildet!

STOLT VINNER: Kim Erik de Sousa er mester på fyrverkeri, ja, faktisk helt i verdenstoppen!
STOLT VINNER: Kim Erik de Sousa er mester på fyrverkeri, ja, faktisk helt i verdenstoppen! Foto: Atle Egil Knoff Glomstad

Grieg

Kim Erik forteller at konkurransen i Berlin er tredelt. Først en del uten musikk, deretter en del med musikk bestemt av arrangøren, og de avsluttende ti minuttene fremføres med musikk valgt av lagene selv. Til den avsluttende delen fikk lagene 72 klassiske musikkstykker å velge mellom, bestemt av arrangøren. North Star Fireworks valgte en av våre egne nasjonalhelter:

Les også: Spis gresk fra Oppegård - i Oslo!

– Vi fikk to Grieg-komposisjoner å velge mellom, «Morgenstemning» og «Dovregubbens Hall», så da valgte vi begge. I denne delen har vi også friere tøyler på fyrverkeriet enn i de to innledende delene, forklarer han.

Grieg som fyrverkeri-soundtrack. Nasjonalromantisk eleganse akkompagnert av 650 kilo krutteksplosjon. Kim Erik er ikke i tvil om at dette er noe han gjerne skulle holdt på med på fulltid:

«GUTTA KRUTT»: Kenneth Hurlen (f.v.), Andreas Helle, Kim Erik de Sousa og Lars Nøkleby satset alt i mesterskapet!
«GUTTA KRUTT»: Kenneth Hurlen (f.v.), Andreas Helle, Kim Erik de Sousa og Lars Nøkleby satset alt i mesterskapet! Foto: Privat

– Vår hoveddesigner og -tekniker Andreas Helle, driver med dette på heltid. Vi andre tre har jo andre jobber ved siden av, men målet på sikt er jo selvfølgelig å kunne drive med dette på heltid.

Les også: Meld deg på årets rebusløp i regi av Lions!

– Vi ønsket fra starten av i 2015 å satse hardt innenfor «pyromusikal», og bli best i Norge på å levere musikkfyrverkerier. Vår store ambisjon har siden da vært å vise oss på det internasjonale markedet, forteller Kim Erik.

Dette klarte også North Star Fireworks til gagns under Pyronalen. Nå sikter de enda høyere opp på den fargesprakende stjernehimmelen:

– Seieren har virkelig stor betydning. Vi har blitt sett internasjonalt, vi har fått flere invitasjoner til andre konkurranser, og vi har fått skryt og gratulasjoner fra folk vi ikke engang hadde drømt om å høre fra. Denne seieren har gitt oss noe å slå i bordet med, fastslår Kim Erik.

– Vi sikter videre mot Fyrverkerifestivalen i Montreal, og vi sikter mot de aller gjeveste konkurransene. Det er ingen tvil om å få se oss i flere, store konkurranser i tiden fremover. I mellomtiden har vi nå også fått enda flere kommersielle oppdrag fra firmaer og lignende enn før. Mange ønsker selvfølgelig å bruke «verdensmesterne»,
avslutter en stolt Kim Erik de Sousa.

Til toppen