GRØNT ER DESSVERRE IKKE SKJØNT: Kolbotnvannet er stadig like sykt, og varmen har ført til at algemengden er stor.
Nyheter
GRØNT ER DESSVERRE IKKE SKJØNT: Kolbotnvannet er stadig like sykt, og varmen har ført til at algemengden er stor. (Bilde: Anders Nordheim Dahl)

Store algemengder i Kolbotnvannet

Den uvanlige høstvarmen gjør at algene storkoser seg.

et ble tatt prøver av Kolbotnvannet tirsdag 20. september. Det er nå store mengder alger, lett synlig i overflaten som større og mindre "klumper".

Særlig er det store ansamlinger på vannoverflaten i vikene. Mens siktedypet i august var 1,35 meter, var det 20. september bare 0,95 meter, melder Oppegård kommune.

Varmen har skylden

Det er den uvanlige varmen i de siste ukene som er årsak til at nivåene av alger nå er høyere enn man forventer i september. I stedet for å minke fra august til september, har mengden alger økt.

Den arten som nå dominerer, er en art innen slekten Pseudoanabaena, som kan produsere gift. Mengden microcystin i august-prøvene var mindre enn 0,50 μg/l, altså svært lavt og under faregrensen, men mengden alger var da lavere enn nå i september. 

Prøver er sendt laboratorium for analyse av microcystin. Resultatet ventes i neste uke.

Nyheter Kolbotn stasjon

Pakkhuset som sykkelhotell

Bane NOR Eiendom foreslår midlertidig bruk av pakkhuset på Kolbotn stasjon som et sykkelhotell med plass til bare 20 til 30 sykler. Når Kolbotn stasjon skal bygges om, ønsker de å rive det bevaringsverdige pakkhuset. Les hele saken

Til toppen