Museumsdirektør Geir Atle Stormbringer viser gjerne de mange maskinene som finnes på Norsk Vegmuseum.

Norsk vegmuseum jubilerer

Norsk vegmuseum ved Hunderfossen like nord for Lillehammer feirer 25-årsjubileum i 2017. Museet er like interessert i å se fremover som bakover.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Ideen om et veimuseum kom allerede på 1970-tallet, men det skulle altså gå helt til 1992 før det ble en realitet. I startfasen hadde museet i underkant av fem ansatte. I dag er museumsdirektør Geir Atle Stormbringer leder for 25 ansatte, og i sommersesongen er det drøyt 50 på lønningslista. Dette sier noe om utviklingen gjennom 25 år.

Men museet hviler ikke på sine laurbær: 11. juni skjedde en begivenhet som mange har ventet på lenge. Da foretok samferdselsminister Ketil Solvik Olsen det første spadestikket til et nytt kjøretøyhistorisk museum som er planlagt åpnet i mai 2019.

- Norsk vegmuseum, sammen med Fjellsprengningsmuseet på samme sted, tar for seg veibyggingen her i landet. At vi nå får et museum for kjøretøyene som bruker veien, er et kjærkommet tilskudd til vår virksomhet og en sikkerhet for at alle kjøretøyene som skal inn i det 1500 kvadratmeter store museumsbygget, blir tatt skikkelig vare på, sier Stormbringer til AT.no.

Jubileums-utstilling

Norsk vegmuseum markerer 25-årsjubileet med blant annet en jubileumsutstilling kalt Drift.

- Gjennom Drift tar vi for første gang publikum med inn i hjertet av det vi arbeider med på museet, det ansvaret vi har for kulturminner knyttet til veihistorien over hele landet, våre arkiver, vårt restaureringsarbeid og vår bevaring av kulturhistoriske gjenstander i magasiner ikke bare på Hunderfossen, men også de magasinene vi har fra Tana i nord til Kongsberg i sør, forteller Stormbringer.

– Publikum som besøker veimuseet, ser bare litt av overflaten av alt det arbeidet som pågår bak kulissene, fortsetter han. - Gjennom jubileumsutstillingen får man oppleve og lære litt om hva vårt arbeid med forvaltning, bevaring og forskning består av og betyr. Vi har laget utstillingen slik at det finnes ting både å ta på og utforske nærmere. I arkivrommet kan du for eksempel utforske materialet i de mange skuffene helt på egen hånd, forteller direktør Stormbringer.

Han legger til at det er lagt mye arbeid i at utstillingen skal være en god museumsopplevelse også for barn.

Gratis

Norsk vegmuseum er ett av få museer med gratis inngang.

- Vi synes det er helt på sin plass at alle skal kunne besøke vår felles kulturarv uten å måtte betale for det, avslutter Stormbringer.

Det er altså all grunn til å legge veien om Norsk veimuseum. Her er det noe for enhver smak. Ikke minst er det 300 dekar store uteområdet et fint sted å ta en rusletur i et gammelt veimiljø, samtidig som området er svært barnevennlig.

Powered by Labrador CMS