HELPROFFT: Ødegården Auto er helproffe på å skifte dekk, men gir deg også gode tips på hvordan du gjør det selv.
Nyheter
HELPROFFT: Ødegården Auto er helproffe på å skifte dekk, men gir deg også gode tips på hvordan du gjør det selv. (Foto: Veronica Grude Docker)

Tid for å skifte dekk!

Men Statens vegvesen ber folk om å sjekke værmeldingen før du skifter.

Tidlig påske og en snørik vinter gjør at flere folk enn vanlig må vurdere om det er forsvarlig å skifte ut piggdekkene med sommerdekk nå.

Regelverket sier at det ikke er tillatt med piggdekk fra og med første mandag etter 2.påskedag. I år er det 9. april. I Nordland, Troms og Finnmark er fristen 1. mai.

– Ta en selvstendig vurdering

Leder av trafikksikkerhetsseksjonen i Statens vegvesen, Region øst, Kjell Seim, ber bilførerne gjøre en selvstendig vurdering før de skifter fra piggdekk til sommerdekk.

– Den enkelte bilfører er selv ansvarlig for at bilen til enhver tid har riktig veggrep. Følg med på værmeldingene. Med kuldegrader om natta kan smeltevann som fryser til is på vegene skape farlige situasjoner, sier Seim

Les også: Nå skal veiene vårklargjøres og feies

Han mener det bør nok gå greit i lavlandet Østafjells. Av miljøhensyn er det absolutt ønskelig at piggdekkene tas av så snart som mulig. Blir det plutselig kaldt og glatt en dag i april, får heller bilen stå.

– Men skal du kjøre bil i indre deler av Østlandet, og særlig opp i høyden, bør du vurdere å beholde vinterdekkene noen dager ekstra, sier Seim.

NB! Saken fortsetter under bildet 

HELPROFFT: Ødegården Auto er helproffe på å skifte dekk, men gir deg også gode tips på hvordan du gjør det selv. Foto: Veronica Grude Docker

Piggfrie dekk

Det er tillat å bruke piggfrie dekk utover våren. Samtidig bør bilførere ikke bruke disse for lenge.

Les også: Nå skal veiene vårklargjøres og feies

- Piggfrie vinterdekk har dårligere grep på våt asfalt enn sommerdekk og blir for myke på varme dager sier Seim. 

NB! Saken fortsetter under bildet 

DEKKSPERT: Thomas Engebretsen, daglig leder hos Ødegården Auto kan dekk, og deler sine tips med oss! Foto: Veronica Grude Docker

Gode, lokale dekkråd

Vi har spurt Ødegården Auto om noen gode dekkskiftetips! Thomas Engebretsen, daglig leder på Ødegården Auto, gir deg tipsene for å klare det selv.

Engebretsen forklarer at man skal trekke til på moment, for å feste hjulene. 

 –Dette er umulig uten en momentnøkkel, som de fleste ikke har hjemme. Derfor gjøres det en del feil. Det blir enten for løst dratt til, eller for hardt, sier Engebretsen.

Les også: Nå skal veiene vårklargjøres og feies

Han presiserer likevel at det er fult mulig å få til på egenhånd, hvis man vet hva man gjør. 

– Er man praktisk anlagt klarer man fint å skifte dekk selv, men det er mange som ikke burde ha gjort det. Hvor trygt det er å gjøre selv avhenger av kompetansen, sier Engebretsen.

Dette må du huske på når du skifter dekk:

  • Mange hjul har rotasjonsretning, vær sikker på at du legger hjulet riktig vei.
  • Ikke trekk til for hardt eller for løst, og husk å stramme hjulene etter omtrent ti kjørte mil.
  • Rengjør dekkene dine. Salt og skitt fra veibanen på dekkene øker bremselengden og forverrer bremseegenskapene.
  • Hvis i tvil; spør! Kom innom et verksted så de kan ta en titt på dekkene dine. De fleste som kommer har ofte for slitte og gamle dekk. Dekk bør skiftes ut hvert fjerde år. 
  • Husk at piggdekk ikke skal på før første november.
Til toppen