ADVARER: Operativ avdelingsleder i Follo Brannvesen, Johan Stokkeland, advarer mot stor brannfare Østafjells. Onsdag 23. mai ble det innført totalforbud mot bålbrenning i nærheten av skog og annen utmark.
Nyheter
ADVARER: Operativ avdelingsleder i Follo Brannvesen, Johan Stokkeland, advarer mot stor brannfare Østafjells. Onsdag 23. mai ble det innført totalforbud mot bålbrenning i nærheten av skog og annen utmark. (Foto: Synnøve Sundby Fallmyr)

Totalforbud mot bål

Follo Brannvesen innført forbud mot bruk av godkjente bålplasser og engangsgriller i skog og mark.

Det har lenge vært varme og solrike dager med lite nedbør, og det skal fortsette fremover.

På grunn av det varme været, har brannsjefene på Østlandet vedtatt totalforbud mot å gjøre opp ild i og i nærheten av skog og annen utmark.

Totalforbudet gjelder fra og med onsdag 23. mai i flere kommuner, deriblant Oppegård.

– Det er stor skogbrannfare Østafjells, og faren fortsetter å øke, sier operativ avdelingsleder i Follo Brannvesen, Johan Stokkeland.

Ved vannkanten

«I nærheten av» defineres som nært nok til at flammer, gnister eller glør kan antenne vegetasjon eller annet brennbart materiale.

Forbudet inkluderer også bruk av engangsgriller eller annet utstyr som kan bidra til at vegetasjon antennes - selv om du er ved vannkanten.

Les også: Brann i bil på Kolbotn

– Vi har vegetasjon langs hele kysten vår, og det skal svært lite til før man mister kontrollen selv med et lite kaffebål ved vannet. Det kan også nevnes at engangsgriller ved flere tilfeller har startet både små og større branner her i distriktet, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

VERSTINGEN: Engangsgrillene er populære, men ikke bruk dem i nærheten av noe som kan antennes, selv ikke ved vannkanten. (Bildet er tatt på Langøyene i Oslo.)  Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Engangsgrillene

Engangsgrillene er verstingene.

– De fleste tar ansvar og slukker grillene sine ordentlig. Men branner i søppelkasser er ikke ukjent for oss, og folk kan bli flinkere til å slukke dem, sier Stokkeland.

Brannvesenet oppfordrer alle til å respektere totalforbudet mot bruk av ild i denne perioden. Skader oppstått som følge av bruk av alle typer ild eller annen aktivitet som fører til brann, kan medføre straffeansvar.

Forbudet gjelder inntil det kommer nedbør av betydelig mengde, så hold deg oppdatert på yr.no. 

Det er altså ikke lov å grille i nærheten av skog og mark i det hele tatt - heller ikke der det vanligvis er lov å grille.

Nyheter Storebukta-prosjektet

– Kjører anleggsvannet fra Storebukta til Vestby

Etter krav fra Fylkesmannen ble det langvarige utslippet fra Storebukta-prosjektet til Kolbotnvannet stoppet onsdag forrige uke. Utbyggeren kjører nå anleggsvannet fra Storebukta til en lanbrukseiendom i Vestby hvor vannet oppbevares i en tett tank. Les hele saken

Nyheter Prisøkning fra 27. januar

Ruter øker billettprisene

Førstkommende søndag kommer den årlige prisendringen fra Ruter som innebærer en prisøkning på de fleste billettyper. Samtidig endres aldersgrensene for barn og ungdom slik at barn under seks år reiser gratis og ungdom betaler barnebillett frem til fylte 18 år. Les hele saken

Til toppen