GOD OG TRYGG MØTEPLASS: – Vi er ikke overveldende på ungdommer, men er veldig bevisst på vår rolle om å være til stede for dem, sier Christoffer Dale Laabak, leder for Hjørnet.

Nyheter Ungdomskafé Hjørnet

GOD OG TRYGG MØTEPLASS: – Vi er ikke overveldende på ungdommer, men er veldig bevisst på vår rolle om å være til stede for dem, sier Christoffer Dale Laabak, leder for Hjørnet. (Foto: Hjørnet)

Tredoblet besøk

I løpet av det siste året er besøkstallene på Hjørnet ungdomskafé på Kolbotn nesten tredoblet. I mars utvides tilbudet med lørdagsåpent.

SØRGER FOR ÅPEN MØTEPLASS: – Det føles som et viktig tilbud for ungdommene. De synes det er fint å ha et sted for å møtes utenom skolen, sier leder av Hjørnet, Christoffer Dale Laabak. Foto: Yana Stubberudlien

– Da vi åpnet kafeen for to og et halvt år siden, var engasjementet høyt, men besøkstallene var relativt lave og varierte fra 7 til 30 ungdommer i løpet av en kveld. Siden den gang har vi hatt en positiv vekst og det siste året har besøkstallene skutt i været, sier leder av Hjørnet, Christoffer Dale Laabak (30).

30-åringen, som flyttet til Spydeberg i mars i fjor, har jobbet i Oppegård kommune i ti år. Før han begynte som prosjektleder for Hjørnet i august 2016, jobbet han på Tårnåsen fritidssenter i syv år. I 2017 begynte han i full stilling som leder for Hjørnet.

– Da kommunen fikk eksterne oppstartsmidler til prosjektet, var formålet med kafeen å forebygge radikalisering blant ungdom, men siden den gang har stedet vært drevet på kommunalt budsjett som en vanlig ungdomskafé. Vi har fokus på å være en åpen møteplass for ungdommene, og det er noe de tydelig setter stor pris på. Jeg er veldig mye i dialog med dem og de er veldig fornøyd med stedet, sier 30-åringen.

Besøkstallene viser en økning fra 2276 besøkende i 2017 til 6583 besøkende i 2018, som er nesten tredobling i løpet av ett år. Gjennomsnittet for hele året viser 43 besøkende på onsdager, 37 på torsdager og 75 på fredager.

– Det er jevnt trøkk hos oss i åpningstidene, sier Hjørnets leder.

Tjente 72.000 kroner i fjor

I tillegg til Dale Laabak og én 30 prosent stilling, jobber fem ansatte fra fritidssentrene i kommunen tilsvarende en halv stilling, på skift annen hver fredag på Hjørnet.

Kommunen har satt av 813.000 kroner til driften av kafeen i år. I tillegg er det satt et minimumskrav til inntekt på 30.000 kroner.

– Vi hadde en inntjening på rundt 72.000 kroner i fjor, så vi når inntjeningskravet vårt med god margin, sier Dale Laabak fornøyd.

POPULÆRT MINGLESTED FOR UNGDOM: Her er det alltid musikk på anlegget og mye god mat til lave priser. Foto: Yana Stubberudlien

150.000 kroner til lørdagsåpent

Første helgen etter vinterferien, det vil si fra lørdag 2. mars, starter Hjørnet med lørdagsåpent, trolig fra klokken 18:00 til klokken 23:00.

FRAPPÉ KARAMELL: Ungdomskafeen har italiensk pizza og frappé som sine spesialiteter. Foto: Hjørnet

– Ungdommene har selv etterspurt dette tilbudet. Vi har også kartlagt dette gjennom våre spørreundersøkelser, sier Dale Laabak.

Ifølge ham fikk Hjørnet 150.000 kroner i skjønnsmidler i fjor høst for å styrke arbeidet til UngFri, kafeens eget prosjekt for unge frivillige.

– De gode besøkstallene det siste halvåret skyldes blant annet UngFri-prosjektet. Ungdommene føler eierskap til stedet og bidrar aktivt til driften av kafeen. De bidrar med blant annet matlaging, rydding og renhold på kafeen. De fleste av dem er forpliktet til å møte opp i kafeens åpningstider, men noen enkelte har avtalt fleksitid. Alle har vært med på baristakurs, noe som har falt i smak hos dem, sier Dale Laabak.

VERKSTED: I kjelleren har de et verksted for scootere, skateboards og BMX-sykler. Foto: Hjørnet

Fikk verdifull attest

SAMSUNG CSC Foto: Hjørnet

Herman Brustad (16) har vært med i UngFri-prosjektet siden det startet opp i desember 2017. 16-åringen har hatt gleden av å delta på flere baristakurs og utviklet en interesse for kaffe han ikke hadde før han ble med.

– På kursene har vi lært å tilberede en god espresso, der justering av kvern og riktig trykk når den finmalte kaffen presses i bajonetten er avgjørende for smaken på den ferdige drikken. Vi har også lært å steame melk og fått prøvd oss på forskjellige typer latte-art, sier Brustad.

Han sier attesten han fikk for sin deltagelse på Hjørnet ga ham fordel som jobbsøker på arbeidsmarkedet.

– Dette var helt klart med på å gi meg deltidsjobben jeg har i dag, sier 16-åringen.

Les også: Stor suksess med kafé for kreftrammede

Nyheter Politiets nasjonale beredskapssenter

Varsler om helikoptertester på første skoledag

Førstkommende mandag skal det gjennomføres omfattende helikoptertesting hvor det skal flys en rekke ganger over beredskapssenteret på Taraldrud. – Det er tilfeldig at det skjer på første skoledag i Nordre Follo, sier prosjektsjef for beredskapssenteret, Paul Torgersen. Les hele saken

Til toppen