30. OKTOBER 2018: Det var flere utforkjøringer etter at den første snøen kom til Oppegård i fjor. Bildet ble tatt i Taraldrudveien, like ved kommunegrensen på Sofiemyr 30. oktober 2018.

Nyheter Vinteren nærmer seg

30. OKTOBER 2018: Det var flere utforkjøringer etter at den første snøen kom til Oppegård i fjor. Bildet ble tatt i Taraldrudveien, like ved kommunegrensen på Sofiemyr 30. oktober 2018. (Foto: Hans Kristian Barbøl)

– Vi kan forvente noen år med mye snøfall i Nordre Follo

De nærmeste fem til ti årene kan vi forvente noen år med mye snøfall, ifølge seniorforsker ved Meteorologisk institutt, Rasmus E. Benestad fra Myrvoll.

FORSKER PÅ KLIMA: Seniorforsker ved Meteorologisk institutt, Rasmus E. Benestad (51), bor på Myrvoll i Oppegård kommune. Foto: Magne Velle

– Det er vanskelig å si noe konkret om hvordan vintersesongen blir og om kommende vintersesong blir snørik, men på kort sikt, det vil si de nærmeste fem til ti årene, kan vi forvente noen år med mye snøfall, sier Rasmus E. Benestad (51).

51-åringen fra Myrvoll er utdannet fysiker og er opptatt av å forstå hvordan ting henger sammen i jordens klimasystem. Det mest sentrale spørsmålet som han jobber med er hvordan klimaet varierer og hvordan det påvirker oss.

Les også: – Det er ikke tatt høyde for en snørik vinter

– Varierer fra år til år

Benestad sier det er typisk at været varierer fra år til år, og at det kan komme mye snø noen vintre og mindre snø andre vintre.

– På lang sikt vil vi forvente å se mindre snø når temperaturen stadig vekk kryper over null, men før den tid vil nedbøren som faller når temperaturen er under null, falle som snø. Regelen er også at det kommer mer nedbør i form av snø med høyere temperatur, sier seniorforskeren ved Meteorologisk institutt.

Han påpeker det er ganske typisk at det kan komme store mengder med våt snø når temperaturen ligger rundt nullpunktet. 

– Det er ganske typisk at det kan komme store mengder med våt snø når temperaturen ligger rundt nullpunktet.

Rasmus E. Benestad, seniorforsker ved Meteorologisk institutt

Les også: Flere kjørte ut på sommerdekk – fratatt førerkortet og anmeldt

Opptil 15 ganger hvert år

– Vi kan også se hvordan utviklingen har vært til nå, for eksempel hvor mange ganger det har kommet mer enn to centimeter med snø, sier Benestad.

– Selv om temperaturen stiger om vinteren, er den fremdeles ofte under null.

Rasmus E. Benestad, seniorforsker ved Meteorologisk institutt

Som referanse bruker han området ved Blinderen i Oslo. Det er fordi at den nærmeste målestasjonen som går noenlunde langt tilbake i tid og som ligger ganske likt med Oppegård og Ski, ligger der.

– Jeg har også sett på de dagene der snødybden der har økt med mer enn to centimeter, og det typiske er 10 til 15 ganger hvert år som det snør mer enn det. Denne tendensen har holdt seg ganske stabil så langt, sier seniorforskeren.  

Les også: – Siste dag med "champange-føre"!

Økning i snømengde over tid

– Hvis vi ser på største snøfall per år, ser vi antydninger til en økning i snømengde over tid, noe som passer med større mengder med høyere temperatur, sier Benestad.

Han sier at på kort sikt, det vil si de nærmeste fem til ti årene, kan vi forvente noen år med mye snøfall, mens på lengre sikt vil det bli mer og mer sjeldent når det blir vanligere at vintertemperaturen kryper over frysepunktet.

Seniorforskeren fra Myrvoll  sier at på nettsiden utviklet av Meteoroligisk institutt kan man se mer data, blant annet temperaturen om vinteren.

– Selv om temperaturen stiger om vinteren, er den fremdeles ofte under null, sier Benestad.

Les også: Slik blir vintervedlikeholdet i Oppegård i år

Nyheter Kommunen har fortsatt ingen kontroll 

Lekkasje av hydraulikkolje fra Regnbuen Gjenvinning: Tussetjern stengt for bading inntil videre

Kommunen ble varslet om oljesøl i Tussetjern fredag ettermiddag, men på grunn av rutinesvikt har meldingene ikke nådd rett instans i kommunen før sent lørdag kveld. Søndag ettermiddag har kommunen fortsatt ingen kontroll på lekkasjen.
Les hele saken

Til toppen