HOLD DEG UNNA: Det fødes mange rådyrunger i Oppegård, men viltnemda ber deg om å ikke oppsøke dem.
Nyheter
HOLD DEG UNNA: Det fødes mange rådyrunger i Oppegård, men viltnemda ber deg om å ikke oppsøke dem. (Bilde: Kristine Burud)

– La rådyrungene være alene!

Det kryr av rådyrunger i Oppegård for tiden, men ikke fall for fristelsen. Det kan få konsekvenser for dyret.

På Kolbotn ble det i helgen meldt inn to tilfeller av rådyrkje liggende inne i villahager. I tillegg kommer det observasjoner om rådyrunger også fra andre steder i kommunen.

– Oppegård viltnemd får henvendelse fra de som har finner rådyrkjeet inne i hagen sin, og mange er bekymret fordi det ser ut som om kjeet er forlatt.Det folk ikke vet, er at rådyrmoren er ute og spiser, gjerne i blomsterbedet til naboen, og kommer tilbake til ungen sin når det ikke er mennesker i nærheten av ungen, forteller Arild Burud i Oppegård Viltnemd. 

– Ikke oppsøk dem!

HOLD DEG UNNA: Det fødes mange rådyrunger i Oppegård, men viltnemda ber deg om å ikke oppsøke dem. Dette lille rådyret ble fotografert på Kolbotn i helgen, men selv om du finner dyret i hagen din, ikke gå i nærheten av det, oppfordrer Arild Burud i Oppegård Viltnemd.
HOLD DEG UNNA: Det fødes mange rådyrunger i Oppegård, men viltnemda ber deg om å ikke oppsøke dem. Dette lille rådyret ble fotografert på Kolbotn i helgen, men selv om du finner dyret i hagen din, ikke gå i nærheten av det, oppfordrer Arild Burud i Oppegård Viltnemd. Foto: Kristine Burud

Rådyrungen har et instinkt som gjør at den holder seg helt i ro mens moren er borte, og dette instinktet er så sterkt at mennesker kan gå helt innpå og til og med løfte opp rådyrungen uten at den gjør motstand eller prøver å rømme.

– Men å ta på eller løfte opp en slik unge kan være det værste som kan skje, for i mange tilfeller vil ungen bli avvist av moren når det lukter menneske av den! Derfor skal man la slike rådyrunger være i fred, sier Burud.

Les også: Måtte avlive skadet rådyr på Svartskog

Burud ber også hundeeiere om å være på vakt, og ikke minst om å respektere båndtvangen i kommunen.

– Det fødes mange slike rådyrunger i Oppegård i disse dager, de fleste ute i skogen. Og så lenge de ligger stille kan du gå ganske nær dem uten å merke det. I mange tilfeller er det tugåere med hund som legger merke til rådyrungene, fordi hunden vil kjenne lukten og trekke eieren mot rådyrungen.

– Det er derfor det er båndtvang også i skogen i denne sårbare tiden for alt smått ute i skogen. Ikke bare rådyrunger, men også elgkalver og fugleunger er sterkt utsatt for hundeangrep i denne tiden. Og ofte vil ikke eieren legge merke til at et "drap" har foregått, når hunden er løs og bare er ute av syne for eieren noen lange sekunder, sier Burud.

HOLD DEG UNNA: Det fødes mange rådyrunger i Oppegård, men viltnemda ber deg om å ikke oppsøke dem. Dette lille rådyret ble fotografert på Kolbotn i helgen, men selv om du finner dyret i hagen din, ikke gå i nærheten av det, oppfordrer Arild Burud i Oppegård Viltnemd.
HOLD DEG UNNA: Det fødes mange rådyrunger i Oppegård, men viltnemda ber deg om å ikke oppsøke dem. Dette lille rådyret ble fotografert på Kolbotn i helgen, men selv om du finner dyret i hagen din, ikke gå i nærheten av det, oppfordrer Arild Burud i Oppegård Viltnemd. Foto: Kristine Burud
Til toppen