GLADE SPILLERE PÅ MENINGSFULL REISE: Kolbotngjengen på Kypros. Fra venstre ser du Philip Manikov, Tallak Ayuwat Mellin-Olsen, Dariusz Jakimiuk, Tuva Mollatt Kahlenberg, Amalie Simensen, Iman Meskini, Martine Granlien, Aud Jannik Matre.
Sport
GLADE SPILLERE PÅ MENINGSFULL REISE: Kolbotngjengen på Kypros. Fra venstre ser du Philip Manikov, Tallak Ayuwat Mellin-Olsen, Dariusz Jakimiuk, Tuva Mollatt Kahlenberg, Amalie Simensen, Iman Meskini, Martine Granlien, Aud Jannik Matre. (Bilde: Jannik Matre )

Sommerferie med basket og fredsarbeid

Sju unge basketspillere fra Kolbotn IL Basket har brukt en uke av sommerferien til å spille basketball og diskutere fredsarbeid med over 50 unge som lever i land med alvorlige konflikter.

Syv unge basketspillere fra Kolbotn IL Basket har brukt en uke av sommerferien til å spille basketball og diskutere fredsarbeid med over 50 unge som lever i land med alvorlige konflikter.

– Det har vært helt supert å møte ungdom fra andre kulturer, som sliter med konflikt i sine land, men som kan samles på basketbanen, forteller Martine Granli (18) fra Kolbotn.

MØTTE MANGE: Martine Granlien (i midten) ble bedre både som basketspiller og som lagspiller utenfor banen på Kypros.
MØTTE MANGE: Martine Granlien (i midten) ble bedre både som basketspiller og som lagspiller utenfor banen på Kypros. Foto: Jannik Matre

Spesiell sommer

Hun har denne sommeren fått gode venner fra land som Kypros, Sør-Afrika, Nord-Irland, Israel og Palestina. Det har skjedd gjennom en uke lang leir på Kypros, i regi av organisasjonen Peace Players International (PPI) og basketgruppene i Kolbotn og Nesodden.

Peace Players fokuserer på utvikling av framtidige ledere gjennom å lære om samarbeid, konflikthåndtering og det å spille basketball sammen, uten å tenke hverken på religion eller rasemessige motsetninger. Noen av verdens fremste foredragsholdere innen konflikthåndtering, og baskettrenere fra USA og andre land stiller opp gratis.

– Da vi ble invitert av basketgruppen på Nesodden til dette samarbeidet, sa vi ja med en gang. Kolbotn ønsker å tilby noe mer til unge enn bare basketball, og PPIs program Lead4Peace, er virkelig utvikling av mennesker og ikke bare spillere, forteller Aud Jannik Matre i basketgruppen i Kolbotn IL.

Besøk Kolbotn Basket på Facebook

Andre gang

Årets gruppe var den andre i rekken av unge fra Kolbotn som får delta i det internasjonale samarbeidet, og det stopper ikke med det. På Kolbotn er basketgruppa allerede i ferd med å plukke ut neste gjeng med ungdommer, som får bli med til Israel i slutten av oktober.

I 2016 er Kolbotn vertskap, mens det blir sommercamp i Nord-Irland. Deltakelsen er gratis for spillerne, som er i alderen 14 - 18 år, fordi deltakelsen støttes av midler fra EU-programmet Erasmus+, gjennom den norske organisasjonen Aktiv Ungdom. Samarbeidet kom i stand, og er fortsatt delvis finansiert med EØS-midler. Via ambassaden i Athen brukes EØS-midler til å fremme det bilaterale forholdet mellom Kypros og Norge

– Det har vært en fantastisk opplevelse! Å møte så mange, engasjerte ungdommer som har tro på at konflikter kan overvinnes er ubeskrivelig. Her lærer de konflikthåndtering, om forskjeller, hvordan samarbeid kan gi et raskere positivt resultat både på basketball banen og i det daglige. Og vi har enda 3 reiser/camps vi skal gjennomføre slik at flere ungdommer fra Kolbotn får oppleve dette, forteller Aud Jannik Matre.

 – Jeg unner alle denne opplevelsen. Du utvikler deg som menneske, får spille basket og får mange nye venner, sier Martine Granlien.

Fakta

  • Peace Players Internasjonal har hovedkontor i USA, og jobber med tusenvis av unge i konfliktsoner på fire kontinenter.
  • Lead4Peace er et lederutviklingsprogram der unge lærer å bryte ned fordommer ved å lære om konflikthåndtering og basketball på tvers av religion og politikk.
  • Erasmus+ er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett. Aktiv Ungdom er den norske delen av Erasmus. 

Har du vært på noe spennende i det siste? Har laget ditt spilt? Last opp video, bilder og noen ord til oss via vår uploader, så kommer du kanskje i avisen og på oavis.no. Trykk her!

Til toppen