FOR 20. GANG: Karin Ø. Gabrielsen skal sykle Lillehammer-Oslo lørdag 16. juni for tyvende gang. Løpet er blitt arrangert 22 ganger, og hun er eneste kvinnen i verden som har syklet og fullført løpet så mange ganger. Den spreke 58-åringen er fra Nordstrand, men har bodd 30 år på Ingieråsen.
Sport
FOR 20. GANG: Karin Ø. Gabrielsen skal sykle Lillehammer-Oslo lørdag 16. juni for tyvende gang. Løpet er blitt arrangert 22 ganger, og hun er eneste kvinnen i verden som har syklet og fullført løpet så mange ganger. Den spreke 58-åringen er fra Nordstrand, men har bodd 30 år på Ingieråsen. (Foto: Synnøve Sundby Fallmyr)

Den 20. styrkeprøve

Karin Gabrielsen (58) sykler Lillehammer - Oslo nå på lørdag for tyvende gang, og det er det ingen andre kvinner som har gjort!

Sykkelrittet som går fra Lillehammer til Oslo er kjent som Den Lille Styrkeprøven (den «store» er fra Trondheim til Oslo), eller Peugeot Grand Prix. Det er et løp på 192 kilometer, og holdes for 22. gang førstkommende lørdag 16. juni.

Det er den mest populære distansen av alle rittene, og en av dem som skal sitte i mange timer på sykkelsetet denne lørdagen, er 58-åringen Karin Østerbø Gabrielsen fra Ingieråsen.

Saken fortsetter under bildet. 

FORBEREDELSER: – Jeg spiser en hel pose ostepop kvelden før! Ellers spiser jeg helt vanlig mat, sier hun. Siden januar har hun ligget i hardtrening til løpet, og trener jevnt og trutt året rundt. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Seks timer, én pause

Den første Lille Styrkeprøve var i 1997, og da var Gabrielsen med.

– Da koste vi oss, og stoppet flere ganger underveis. Jeg var ikke med i -98 og -99, men etter det har jeg vært med hvert år, og det blir tøffere og tøffere for hvert år som går, sier hun.

Les også: Josef fikk proffkontrakt

Nå er det ikke mye kos lenger. Det er seks timer på sykkelsetet, 192 kilometer og kun én eneste pause på fem minutter!

– Målet er å ligge i 32 km/t i gjennomsnittsfart, da skal vi klare løpet på seks timer. I fjor klarte vi det på seks timer og to minutter - akkurat ikke, ler hun.

Saken fortsetter under bildet. 

SYKKELKLUBBEN: Hun sykler med resten av medlemmene i Kolbotn Sykkelklubb. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Eneste kvinne

– Det beste med å sykle er frihetsfølelsen. Jeg forsvinner i en annen verden. I tillegg er det jo morsomt, sosialt og bra for helsa - så lenge du holder deg på setet, sier hun og smiler lurt.  

Det er ingen andre kvinner i hele verden som har syklet og fullført dette løpet så mange ganger som Gabrielsen.

Les også: – Vi vil ha basishall!

– Det er jo veldig gøy, da! I starten på nittitallet var det ikke så mange kvinner med, men nå har det blitt flere og flere, sier hun.

Det er en lang og tøff sykkeltur hun har foran seg. Men hun skal ikke sykle alene.

– Noe av det viktigste er å ha en god gjeng å sykle med. Vi er en gruppe fra Kolbotn Sykkelklubb som skal sykle sammen i år som alle andre år, og det hjelper mye, sier hun.

Saken fortsetter under bildet. 

SPEIL: Hun har montert på et lite speil på hjelmen, så slipper hun å se ned på rattet hvor man vanligvis har speil. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Karins tips til lange sykkelturer

  • Drikk vann og solbersaft.
  • Spis tørket frukt og salte nøtter (få i deg salt og karbohydrater).
  • Ha et mål: en restaurant, en kiosk eller lignende.
  • Vær trygg: ha reflekt, hjelp, speil, lys og så videre.
  • Appen Strava sier hvor langt du har syklet, hvem andre som sykler, og mye mer.
  • Sykkel på magnesiumsykkel, de er veldig lette.
SYKKEL-BAUTA: Det er det med-syklist Pål Hannevig kaller Karin Gabrielsen. Han er som regel med på Lillehammer-Oslo, men akkurat denne helgen skal han sykle et ritt i Sverige i stedet. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Debatt Kolbotn sentrum

Vi bør ha en revidert områdeplan for Kolbotn sentrum

"Valgomaten til Oppegård Avis viser at Ap har vært et klart støtteparti for Høyre i Oppegård i de viktigste sakene som angår Kolbotn sentrum. De rødgrønne på sin side har samlet markert at de ønsker en forandring i dette", skriver Gunnar Sveen i sitt debattinnlegg. Les hele saken

Til toppen