NYE HØYDER: Stor fart og høye hopp er det nok av i motocross-sporten. Her er det Sebastian som flyr høyt.
Sport
NYE HØYDER: Stor fart og høye hopp er det nok av i motocross-sporten. Her er det Sebastian som flyr høyt. (Foto: Privat)

Hvem er Lionel Messi?

Etter omtalene i aviser og TV, skulle man tro at alle barn og unge i dette landet spiller fot- eller håndball. Slik er det ikke. Sebastian Marcus Carlsen (12) gir blaffen i Lionel Messi. Han vrir gassen i «bånn» og kjører fra de fleste andre i motocross-løypa.

I garasjen til Christian og Carina Carlsen på Sofiemyr er det ikke plass til biler. Den er fylt opp av cross-sykler. Ikke nok med at Sebastian kjører; han har også med seg to søsken i løypa. Ida (8) og Julian (6) er ikke så aktive som storebror, men de er med på trening, og kjører på.

Les også: Hold deg i form med yoga i sommer

– Ida har begynt på ridekurs, sier Sebastian, og mer enn antyder at motocross-sporten etter hvert går glipp av en utøver.

Saken fortsetter under bildet.

 

TRIPP, TRAPP, TRESKO: Her er de tre søsknene i full motocross-mundur. Foto: Privat

 

Sebastian er arvelig belastet gjennom sin far, som kjørte motocross i sin ungdom.

Storebror begynte med en firehjuling, som ble byttet ut med en motocross-sykkel for sju år siden. Når han ikke suser rundt på motocross-baner, liker han å fiske. På rommet sitt han han et trommesett. Variasjonen i lydnivå er med andre ord mange desibel.

– Vi startet opp i NMK Follo, med Gultvedt gård i Ås som base. Etter hvert begynte vi å trene i Enebakk. Etter litt tid følte jeg at det derfor var riktig å bli medlem i Enebakk Motorsportsklubb. Dermed kan jeg også bidra til å ta vare på banen, og aktiviteten for øvrig, sier pappa Carlsen, som er full av lovord om miljøet i sporten.

Jeg begynte som en novise, og lærte av andre. Nå bringer jeg denne kunnskapen videre.

Styrer selv

Christian Carlsen legger til rette for at barna skal utøve sin sport, men press er det ikke snakk om.

– Jeg sitter og venter på at matpakka er laget, lekser er unnagjort og alt er klart. Da drar vi på trening.

ARVELIG BELASTET: Som far så sønn, Sebastian elsker fart og spenning på motocross-banen. Foto:  Terje Lundefaret

For eldstebror har dette aldri vært noe problem. Han kjørte sitt første løp som 5-åring. Siden har det gått slag i slag. Om lag 150 løp er kjørt. I de fleste av dem har konkurrentene kun sett bakhjulet til Sofiemyr-gutten.

– Jeg har mye energi. Når jeg vrir på gassen, stenger jeg alt annet ute. Når jeg kommer i mål, er jeg veldig sliten, men om det går bra eller ikke, synes jeg det er utrolig morsomt å kjøre motocross, sier Sebastian.

Når Oppegård Avis treffer familien Carlsen, pakker de for å dra til Lier for å trene. Der går NM første helga i september.

Les også: Herlige dager på Norway Cup

– Sebastian har kjørt Norges-cup. Nå venter det første NMet. Konkurransen er knallhard. Men neste år blir det enda tøffere. 13-åringene kan kjøre med trimmende sykler. Dette blir en stor utfordring, ikke minst økonomisk, sier pappa Carlsen, som er helt klar på at det hadde vært økonomisk lønnsomt om barna hadde fulgt i Lionel Messis fotspor.

– Vi ser på dette som en investering i barnas oppvekst. At de har sunne interesser, mener vi betyr mye.

– Sunne? Er det ikke mange som blir skadet i motocross- løypa?

Vi er fullstendig klar over at det er krefter i spill. Derfor har vi stort fokus på sikkerhet og beskyttelse, og fakta er at det heldigvis er svært få som blir alvorlig skadet. Slik sett tror jeg fotball er like «farlig», sier Christian Carlsen.

Ny bane

NMK Follo jobber med å bygge sitt eget anlegg i Assurdalen. Etter at banen på Stallerud ble stengt for flere tiår siden, har Gultvedt gård i Ås vært et samlingspunkt for motocross-miljøet. Nå retter klubben alle krefter mot det nye anlegget i Assurdalen.

– Ønsket er at alle det motorsportsinteresserte i Follo etter hvert finner veien til det nye anlegget, sier Christian Carlsen.

MOTOR PÅ HJERNEN: Christian, Ida og Sebastian Carlsen har motocross som sin fartsfylte hobby. Julian ville ikke blitt tatt bilde av, selv ikke da far lokket med is. Foto:  Terje Lundefaret

 

Stort talent

Sebastian Carlsen har de to siste årene vært en del av Kenneth Gundersen MX-team. Gundersen den mest profilerte motocrosskjøreren i Norge de siste årene.

– Sebastian er utvilsomt et stort talent, og ikke minst en ydmyk gutt som tar imot læring på en fin måte. Hvis han holder vilje, motivasjon og energien oppe, kan han bli svært god, sier Gundersen.

Til toppen