KOSELIG: Å reise på telttur er en fantastisk og hyggelig opplevelse, både for kjærestepar, familier, venner og også alene.
Kultur
KOSELIG: Å reise på telttur er en fantastisk og hyggelig opplevelse, både for kjærestepar, familier, venner og også alene. (Bilde: Synnøve Sundby Fallmyr)

Telt-reglene du må kunne

Mange elsker å sove ute i telt, men det er faktisk noen regler du må forholde deg til! Vi har samlet teltreglene du bør huske på rams.

Har du planer om å sove ute i telt i sommer?
Da bør du ha god kontroll på hva du har lov til, og ikke lov til, å gjøre.

Sommeren er høysesong for å sove ute - naturlig nok. Men kan du de viktigste lovene? Dette bør du kunne før du pakker sekken med telt, sovepose og... ved? Primus?

Alle har lov

Kort oppsummert har alle lov til å ferdes i utmarka i Norge, uavhengig av grunneier. Du kan bade hvor du vil, så lenge det ikke er veldig nærme hus eller hytter.

Les også: Sommerens beste sykkeltips!

Du kan telte hvor du vil minimum 150 meter fra hus og hytter, og du må flytte på deg etter to døgn med mindre du er på høyfjellet eller andre områder fjernt fra bebyggelse. Det er forbudt å tenne bål fram til 15. september med mindre du benytter etablerte bålplasser.

PS! Saken fortsetter under bildet!

 

NAM: Marshmellow på bål er hyggelig, men vær forsiktig med varmen!
NAM: Marshmellow på bål er hyggelig, men vær forsiktig med varmen! Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

 

Her er lovene

Vi har samlet sammen de viktigste reglene og lovene du bør kunne når du skal legge
ut på telttur i sommer.

Les også: Sommerlige mattips fra Meny Greverud

Dersom du ønsker flere opplysninger om lovverket, kan du ta en tur innom Miljødirektoratets hjemmesider eller lovdata.no. Der står all informasjon du trenger å vite. I tillegg finnes det gode tursider, også lokalt, med forslag på gode teltplasser denne sommeren.

Allemannsretten

Alle har lov til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge. Allemannsretten er et gratis fellesgode og en del av vår kulturarv.

Les også: DNT-Torbjørns tøffeste turtips for sommeren

Den gir deg rett til å bruke utmarka, uavhengig av hvem som er grunneier. Miljødirektoratet har det overordnede ansvaret for allemannsretten.

PS! Saken fortsetter under bildet!

 

FOR EN UTSIKT: I Oslofjorden, som her på Langøyene, er det mange flotte steder som gir deg både nydelig natur og en frisk sove-opplevelse. Ta gjerne med deg en radio eller en gitar!
FOR EN UTSIKT: I Oslofjorden, som her på Langøyene, er det mange flotte steder som gir deg både nydelig natur og en frisk sove-opplevelse. Ta gjerne med deg en radio eller en gitar! Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

 

Friluftsloven

§ 8.(Bading):Enhver har rett til å bade i sjøen eller i vassdrag fra strand i utmark eller fra båt når det skjer i rimelig avstand fra bebodd hus (hytte) og uten utilbørlig fortrengsel eller ulempe for andre.

§ 9. (Rasting og telting):Plass til rasting, solbad, overnatting eller liknende må ikke tas i innmark uten eierens eller brukerens samtykke.

Telt må ikke settes opp så nær bebodd hus (hytte) at det forstyrrer beboernes fred og i hvert fall ikke nærmere enn 150 meter. Dette gjelder ikke områder som er ment for telting (som campingplasser).

Telting eller annet opphold er ikke tillatt i mer enn to døgn om gangen uten eierens eller brukerens samtykke. Samtykke til lengre opphold trengs likevel ikke på høgfjellet eller på område fjernt fra bebyggelse.

Bål

Fra 15. april til 15. september er det forbud mot bålbrenning i skog og mark uten tillatelse fra kommunen. Det kan gis tillatelse til bålbrenning fra kommunen dersom lokale forhold tilsier det.

Unntaket gjelder for eksempel etablerte bålplasser og andre steder som er helt trygge. Er du i tvil er det bedre å stå over bålbrenningen.

Dermed gjenstår det bare å ønske deg og dine en god telttur i sommer, og husk, ikke minst, å ta med deg alt søppelet ditt hjem, og forlag teltplassen slik du selv liker å finne den!

God tur!

Nyheter Kolbotn stasjon

Pakkhuset som sykkelhotell

Bane NOR foreslår midlertidig bruk av pakkhuset på Kolbotn stasjon som et sykkelhotell med plass til bare 20 til 30 sykler. Når Kolbotn stasjon skal bygges om, ønsker de å rive det bevaringsverdige pakkhuset. Les hele saken

Til toppen