Foto: Susann Faugli
Foto: Susann Faugli

Hva er 17. mai for deg?

«17. mai er vi så glad i – selv om vi i år som i fjor må feire litt annerledes», skriver Susann Faugli fra Oppegård i et debattinnlegg.

Publisert

Borte er behovet for å stryke ørteogførti plagg klare til den store dagen, og jeg trodde aldri jeg skulle si det, men jeg kommer i år som i fjor til å savne speidernes flaggheising selv om den gjør at man må stå opp på et ekstremt lite tiltalende tidspunkt.

Jeg kjenner også litt på savnet over at i år skulle jeg ha siste barn på Greverud skole – hvor jeg har feiret 17. mai siden 1982. Ingen flere barn i barnetoget, selv om trøsten er at speideraktiviteten nok gjør at vi stiller noen år til!

Men – og her banner jeg kanskje i kirken eller slår inn åpne dører alt ettersom: 17. mai for meg er ikke for barna.

17. mai for meg er å våkne med takknemlighet for landet vi bor i og grunnloven vår, samt alle som har kjempet for de rettighetene vi har i dag og ofte tar for gitt.

17. mai for meg er å ha gåsehud når vi synger "Ja vi elsker" av respekt og takknemlighet for våre mennesker i forsvaret som forsvarer og har forsvart landet vårt både innenlands og utenlands.

17. mai for meg er samholdet under 2. verdenskrig og binders på jakka.

17. mai for meg er farmor og farfar som fant hverandre under krigen, og farmor som syklet fra Oslo til Trøgstad med suppespann når farfar lå i skjul (ta den Tinder).

17. mai for meg er russen som tar den med hornene selv om de ikke aner utfallet av resultatene sine, men fortsatt feirer en frihet om noen måneder.

17. mai for meg er stolthet over den dugnaden mange har stått i under pandemien og alle sin egen pandemihistorie, hvor stoltheten og troen på våre myndigheter har bidratt til at vi kommer ut av dette bedre enn de aller fleste land i verden.

17. mai for meg er vår alles stolthet over landet vårt.

Pølser og is kan barna spise hver bidige dag resten av året, for så heldig er vi faktisk. Vi har pølser i kjøleskapet og is i fryseren. Så får det være at vi ikke får sett barnetoget i år heller. For stoltheten vår – den kan ingen ta fra oss!

Sees i gata klokken 12:00 på 17. mai for fellessang. Gratulerer med dagen, Norge og alle nordmenn, uavhengig av alder, fasong, opprinnelsesland og alt annet som skiller oss, men også binder oss sammen!

Powered by Labrador CMS