MALERIER OG BRODERINGER: På bildet kan du se ekteparet Annemarie Kragh Alnes og Leif Alnes som stiller ut rundt 20 bilder i Bjerkebakken. Foto: Yana Stubberudlien
MALERIER OG BRODERINGER: På bildet kan du se ekteparet Annemarie Kragh Alnes og Leif Alnes som stiller ut rundt 20 bilder i Bjerkebakken. Foto: Yana Stubberudlien

KUNST I FOLLO: 21.-22. august

Ønsker velkommen til en helg fylt av kunst i hele Follo

Ikke gå glipp av Kunst i Follo neste helg. Dette blir Follos største mønstring av billedkunst, med rundt 100 kunstnere som skal vise frem sine verker.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er den største mønstringen av kunst i Follo noensinne. Her skal billedkunstnere, keramikere, hattemakere, kunsthåndverkere, gatekunstnere, designere og andre kreative sjeler vise frem sine verker. Kunsten skal stilles ut i hager, på husvegger, på offentlige steder, i atelierer og i gallerier, sier Leif Alnes (77) fra Oppegård syd.

Sammen med to andre, lokale kunstnere, Bente Kystad Syr fra Ski og Tom Eidsvold Larsen fra Oppegård, tok Alnes initiativ til dette arrangementet.

– Tanken bak dette var å sette fokus på kunst i Follo og få til noe mer positiv kommunikasjon mellom nord og sør i vår egen kommune. Med denne mønstringen vil vi også vise at det går an å lage et flott arrangement uten å be kommunen om penger, sier Alnes.

Kunst i Follo

Arrangementet heter Kunst i Follo og er gratis for alle. Fra klokken 11:00 til 17:00 lørdag 21. august og søndag 22. august skal hele Follo, fra grensen mot Oslo til grensen mot Moss, fylles med kunst. Rundt 100 utstillere skal vise fram kunsten sin på 56 ulike steder.

De fleste utstillere finner du i Nordre Follo. Når det gjelder det som var tidligere Oppegård kommune, vil du se de største kunst-klyngene på Rosenholm Campus og i Kolben.

Digitalt kunstkart

Initiativtakerne får allikevel god hjelp av Nordre Follo kommune, som bistår gjerne med å lage et digitalt kunstkart hvor alle utstillere er plottet inn. Dessuten presenterer samtlige kunstnere seg selv på Facebook-siden Kunst i Follo.

– Tanken er at hver og en kan lage sin egen kunstrute. Å rekke over alt kan bli en utfordring, så sjekk det digitale kartet for å finne alle utstillingene du vil oppleve, anbefaler Alnes.

Han påpeker at Ingiertun aktivitetssenter ved Kolbotn omsorgsboliger (KOMBO) kommer til å ha en utstilling. De skal vise frem kunsten beboerne har laget som en del av trivselen.

Startet i påsken

Det hele startet i påsken da Leif Alnes prøvde å finne på noe morsomt i pandemien for å kunne glede andre folk i kommunen. I 20 dager hang det et nytt bilde på garasjeveggen. Bildene Leif har malt og ikke minst den kreative ideen ved å vise dem frem ute i hagen, falt i smak hos mange.

– Vi har fått mange positive tilbakemeldinger. Det var gøy å se at folk begynte å legge opp turene hit hver dag for å se på bildene mine, sier han.

Naboutstillinger

Leif Alnes har vokst opp i en håndverksfamilie og tegnet mye hele tiden. Utdannet som siviløkonom, har han jobbet mye med å formidle budskapet enkelt ved hjelp av overheadfolier.

– Jeg har vært godt til å lage skisser, men begynte å male først etter at jeg pensjonerte meg for 15 år siden. Siden den gang har jeg gått gjennom forskjellige dyktige malere for å lære litt av dem, sier 77-åringen fra Oppegård.

Han skal delta på mønstringen sammen med sin kone, Annemarie Kragh Alnes, som jobbet som lærer på Kolbotn skole frem til hun pensjonerte seg for 15 år siden. Utdannet i Danmark, med håndarbeid som valgfag, har hun brodert mye i alle årene.

LIKER Å BRODERE: Annemarie Kragh Alnes har brodert mye i alle årene. Neste helg kan du se noen av verkene hun har laget. Foto: Yana Stubberudlien
LIKER Å BRODERE: Annemarie Kragh Alnes har brodert mye i alle årene. Neste helg kan du se noen av verkene hun har laget. Foto: Yana Stubberudlien

Stikker du innom Bjerkebakken 11a neste helg, kan du se rundt 20 forskjellige bilder som Leif og Annemarie har laget. På den samme adressen kan du i tillegg se på kunsten til tre ytterligere lokale kunstnere. Disse er Stine Vogt fra Kolbotn, Sucharee Kluankahan Aasmul (Jew) fra Oppegård, og Helga Bosten fra Tomter.

NOEN AV BILDENE: Her kan du se noen av bildene Leif Alnes kommer til å stille ut i Bjerkebakken. Foto: Yana Stubberudlien
NOEN AV BILDENE: Her kan du se noen av bildene Leif Alnes kommer til å stille ut i Bjerkebakken. Foto: Yana Stubberudlien
PERMANENT KUNST: Navneskilt ved inngangsdøren til Leif og Annemarie Alnes er også kunstnerisk utformet. Foto: Yana Stubberudlien
PERMANENT KUNST: Navneskilt ved inngangsdøren til Leif og Annemarie Alnes er også kunstnerisk utformet. Foto: Yana Stubberudlien

Et steinkast unna kan du beskue kunsten til Marit Skalstad Gressum fra Oppegård og Jette van der Lende fra Greverud, som naboene til Leif og Annemarie stiller ut.

Utendørs kunstmarked

Kunstnerkollektivet kunstKALL på Rosenholm Campus sørger for et stort utendørs kunstmarked, med stor bredde og innhold på programmet de to dagene.

– Vi i kunstKALL arrangerer et stort utendørs kunstmarked med over 20 utstillere innen billedkunst og kunsthåndverk. Sjekk programmet vårt på Facebook-siden til Kunst i Follo, anbefaler Reidun Falk, som er en av billedkunstnerne i kunstKALL og skal vise malerier og kunsttrykk.

Selv om det er billedkunst Falk er mest opptatt av, så er det slik at noen ganger finner hun på helt andre kreative sysler enn å male.

– Denne våren har jeg laget flere skulpturer med steampunk inspirerte kreasjoner. De er laget av rekved og skrapmetall. I bildet nedenfor ser dere "Rett i dass". Tittelen ga seg selv med et ekte dassrør som utgangspunkt. Denne og mange flere blir utstilt på Kunst i Follo. Jeg håper vi ses neste helg, sier hun.

RETT I DASS: Denne og mange flere andre verk blir utstilt på Kunst i Follo. Foto: Reidun Falk
RETT I DASS: Denne og mange flere andre verk blir utstilt på Kunst i Follo. Foto: Reidun Falk

Rutetider for Kunst i Follo-bussene

Det legges til rette for kollektivtilbudet i forbindelse med Kunst i Follo. Det blir satt opp tre små busser for publikum som skal besøke utstillinger.

Det blir seks ruter, og alle starter fra parkeringsplassen bak rådhuset i Ski klokken 12:00. Alle bussene har opphenting på Greverud og/eller Kolbotn cirka 15-til 20 minutter over klokken 12:00.

– Sjekk ut hvilken rute du ønsker å være med på, og meld deg på til Anne Solhaug i Frivilligsentralen Oppegård på telefon 976 53 131 eller send en e-post til anne.solhaug@nordrefollo.kommune.no innen fredag 20. august klokken 13:00, sier Leif Alnes.

Nedenfor finner du en oversikt over de seks bussrutene:

Lørdag 21. august:

RUTE A: Ski-Langhus-Greverud-Oppegård-Kolbotn-Siggerud-Kråkstad-Ski-Greverud.

RUTE B: Ski-Ås-Drøbak-Ski.

RUTE C: Ski-Kolbotn-Son-Ski-Kolbotn.

Søndag 22. august:

RUTE D: Ski-Kolbotn-Greverud-Oppegård-Langhus-Kråkstad-Ski-Greverud-Kolbotn.

RUTE E: Ski-Kolbotn-Nesodden-Kolbotn-Ski.

RUTE F: Ski-Kolbotn-Tårnåsen-Greverud-Oppegård-Kolbotn-Ski.

– Det er også mulig å bestille en tur i nærmiljøet i rickshaw-sykkel med pilot både lørdag og søndag, påpeker Alnes.

Powered by Labrador CMS