AMUNDSEN-PRAT: Polarkveldens konferansier, Alex Wisting (t.h.), i samtale med Hansjürg Griess, som bidro med flere malerier av Roald Amundsen som ble auksjonert bort. De står foran et lysbilde av billedhuggeren Leon Roald i arbeid med bysten av polarforskeren som skal stå på Kolbotn.

God start for Amundsen-jubileet

150-års jubileet for Roald Amundsens er nå i gang. De lokale sponsorene var nylig samlet i Kolben kino for et lengre program med mange innfallsvinkler på polarforskeren og verdensborgerens liv.

Publisert Sist oppdatert

Kvelden ble innledet med filmen om Amundsen fra 2019, en film som i stor grad skildrer konflikten mellom brødrene Roald og Leon. Og ikke minst legger den vekt på Amundsens personlighetstrekk.

Astrid Furuholts polarforedrag, «Finn din Sydpol», illustrerte med tydelighet hvor vanskelig det er å gjennomføre en slik tur på Sydpolen. Hun var den første kvinne som gikk til Sydpolen samme løype på Roald Amundsen. Hun nådde polpunktet 17. januar 2018.

Til tross for svært gode forberedelser gjennom fire år møtte hun flere overraskelser i form av transportproblemer til startpunktet, isnende kulde, dype sprekker i breen og søvnproblemer på grunn av vind som alltid feier over kontinentet. For ikke å snakke om jobben med å få sponsorer til prosjektet. Alt gikk bra til slutt.

Auksjon

Hansjörg Griess hadde for anledningen malt flere svært ulike bilder av Amundsen, som han ga til prosjektet. Han fortalte også om tankene bak de forskjellige motivene. Bildene ble auksjonert bort tikl sponsorene.

Polarkvelden ble engasjerende ledet av Amundsen-kjenner Alex Westling, oldebarnet til Oscar Westling, som var sammen med Amundsen både på Syd- og Nordpolen. Han innviet publikum i flere historier om Amundsen, reflekterte over hans personlighet og annet knyttet til polarforskeren, som bodde på Uranienborg på Svartskog i 20 år frem til hans forsvant på Bjørnøya i 1928.

Alex Wisting har skrevet bøker om både Roald Amundsen og Hjalmar Johansen, også besetningsmedlem til Sydpolen.

For tiden skriver han også på en musikal om Roald Amundsen. Publikum var så heldig å få en smakebit fra musikalen, fremført av vokalisten Dag-Magnus Samuelsen. Smører vi oss med litt tålmodighet kan vi få oppleve hele musikalen om noen år.

Oppegård Historielags prosjekt «Amundsen 150 år», i anledning av 150-års dagen for den verdensberømte polarheltens fødsel 16. juli 1872, sto bak arrangementet for sponsorene. De har bidratt til å få opp en byste av polarforskeren og verdensborgeren på Kolbotn torg, ned mot Kolbotnvannet. Bysten er under arbeid og skal avdukes 24. september.

Powered by Labrador CMS