SOMMERSTEMNING: Bibliotekarene Hilde Sjølset, Agnethe Gulbraar og Hans Martin Enger har god grunn til å smile. Barna i Nordre Follo troner på toppen av Sommerles.
SOMMERSTEMNING: Bibliotekarene Hilde Sjølset, Agnethe Gulbraar og Hans Martin Enger har god grunn til å smile. Barna i Nordre Follo troner på toppen av Sommerles.

Sommerles-feber

Årets sommerles er en knapp måned gammel. Barna i Nordre Follo har snart lest over 2,5 millioner sider!

Publisert

Sommerles er blitt en viktig del av ferien for barn over hele landet, men det er faktisk få steder hvor populariteten står like sterkt som i Oppegård og Ski.

– Det er helt utrolig bra respons i år. På slutten av året i fjor hadde vi med oss 51 % av alle som kan være med på Sommerles. I år er er andelen allerede oppe i 52,7 prosent, sier Agnethe Gulbraar ved Oppegård bibilitotek.

Sammen med biblioteket i Ski ble det satt et hårete mål om at alle barna i Nordre Follo skulle lese 5 millioner sider i løpet av sommeren. På biblioteket er det satt opp en søyle for å indikere hvor man ligger.

– Fortsetter det i dette tempoet, må vi lage hull i taket, sier Hans Martin Enger.

Glissent i hyllene

Mandag denne uken hadde Sommerles-deltagerne i Oppegård og Ski slukt unna nesten 2,4 millioner. Da er ikke den første av sommerens første tre Sommerles-måneder ferdig.

– Vi kan trygt si at det er Sommerles-feber i Nordre Folllo, sier Agnethe Gulbraar.

Hun kan melde at det til tider er ganske glissent i hyllene for barnebøker ved biblioteket i Kolben.

– Først og fremst må vi berømme lærerne ved skolene i kommunen, og ikke minst foreldrene. Det gjøres en formidabel innsats for å få barna til å lese – og det er så viktig, sier Gulbraar.

Tilbyr alternativ

Ved Oppegård bibilitoket er det de kjente barnebøkene til Jørn Lier Horst som er superpopulære, sammen med bøkene om Gutta i trehuset, som får flere etasjer for hver bok.

– Men det finnes så utrolig mange gode alternativer. Dette har vi gjort noe med, forklarer Agnethe Gulbraar – og viser oversikten som er hengt på veggen i biblioteket. Her kommer bibliotekarene med sine tips til bøker som ligner på titlene, som er mest populære utlånslista.

Så får sommeren vise hvor årets Sommerles ender i Nordre Follo.

– Vi har hatt en formidabel start. Denne Sommerles-sesongen kan vi knuse alle rekorder. Vi kan bare oppfordre barna om en ting: Les, og kos deg med bøkene, sier Agnethe Gulbraar.