SOMMERLES 2022

BESVARTE SPØRSMÅL OM SOMMERLES: Barne- og ungdomsbibliotekar Agnethe Gulbraar svarte på mange spørsmål om Sommerles da elevene fra Sofiemyr skole besøkte biblioteket fredag forrige uke.

– Bli med på Sommerles!

Biblioteket inviterer alle barn fra 1. til 7. trinn til å bli med på årets Sommerles, som går av stabelen om en uke.

Publisert Sist oppdatert

Sommerles er en nasjonal, digital lesekampanje for alle barn på 1.-7. trinn i regi av bibliotekene i hele landet. Kampanjen starter onsdag 1. juni og varer til onsdag 31. august, som er siste frist for å registrere bøker.

Slik kan du bli med på Sommerles

  • Hvert barn oppretter en profil på sommerles.no og registrer bøker der. 
  • Sommerles er lagt opp som et spill der deltakerne samler poeng ved å lytte til bøker, høre på lydbøker, bli lest for, lese selv og gjøre oppgaver. 
  • I  spillet oppnår deltakerne troféer underveis og får beskjed når de har oppnådd en poengsum (level) som gir premier de kan hente på biblioteket. 
  • Man får premie på level 10, 20 og 30. I tillegg har biblioteket ekstrapremier for barna som når level 40, 50, 60 og så videre.
  • Alle bøker og lydbøker teller, uavhengig av om de er lånt på et bibliotek eller ikke, og om barna leser selv eller blir lest for. 
  • Det biblioteket ikke godkjenner på Sommerles er aviser (med unntak av Aftenposten jr.), oppslagsverk/ leksikon og blader (for eksempel Wendy og Donald).
  • Ellers er det lov å registrere alt av pocketbøker og bøker med tekst, bilde eller tegneserier!

– Målet med Sommerles er at flest mulig barn, fra skolestartere til de som snart skal slutte på barneskolen, skal lytte og lese mest mulig i juni, juli og august, sier barne- og ungdomsbibliotekar Agnethe Gulbraar ved Nordre Follo bibliotek, avdeling Kolben.

Hun ønsker alle deltakerne masse lykke til og god lesing i sommer.

STARTER 1. JUNI: Gå inn på sommerles.no for å opprette bruker for ditt barn. Du trenger barnets lånenummer som står på lånekortet under strekkoden ved registrering. Hvis du ikke har lånekortet tilgjengelig eller ikke er låner kan det settes inn en «0», som kan rettes opp når dere registrere dere som lånere på biblioteket.

Slo alle rekorder i fjor

Mange barn og unge gleder seg til å sette i gang med årets Sommerles. Med is og flotte premier som bonus trekkes de inn i den magiske bokverden på en enkel måte.

Det lokale biblioteket har hatt Sommerles-kampanjer i forskjellige varianter siden 2002. I fjor slo Nordre Follo-barna alle rekorder for Sommerles, med over 6,8 millioner leste sider. Bibliotekarene på Kolbotn og i Ski håper på en ny rekord i år.

– Sommerles har vært en stor suksess gjennom flere år. Denne kampanjen handler først å fremst om å stimulere lesegleden hos barn og unge. Sommerles er skikkelig stas, med gode leseopplevelser, ny kunnskap, underholdning, humor, spenning og glede, sier Gulbraar.

Gleder seg

– Jeg elsker å lese bøker, sier Sivert Olsson Haugestad (8), som gleder seg til å bli med på årets Sommerles.

Åtteåringen fra Kolbotn anbefaler «Gutta i trehuset», en populær barnebokserie på totalt elleve bøker skrevet av den australske forfatteren Andy Griffiths.

– Jeg har lest alle disse bøkene med unntak av den siste. «Gutta i trehuset med 91 etasjer sitter barnevakt i en bagett» er den beste av alle. Ellers liker jeg å lese faktabøker, spesielt om verdensrommet, sier han.

ANBEFALER: Sivert Olsson Haugestad (8) anbefaler bokserien «Gutta i trehuset» av Andy Griffiths.

Besvarte spørsmålene

Oppegård Avis var innom det lokale biblioteket fredag 20. mai. Her møtte vi Agnethe Gulbraar som tok imot elevene fra 3. trinn ved Sofiemyr skole for å svare på alle spørsmålene de hadde om årets Sommerles.

Hvordan blir man med på Sommerles? Har dere bøker om stjernetegn og animasjon? Kan jeg registrere bøker man har lest når man er på ferie i Syden? Har dere fotballbøker? Kan man lese på biblioteket?

Disse og flere andre spørsmål ble besvart av den engasjerte bibliotekaren. Hun påpeker at det bare er å stikke innom biblioteket eller sende en e-post til kolbenbib@nordrefollo.kommune.no ved eventuelle spørsmål om Sommerles.

BESØKTE BIBLIOTEKET: Flere skoler har allerede vært innom det lokale biblioteket i forbindelse med årets Sommerles-kampanje.

Bok + is = sommerglede

Sommerles er lagt opp som et spill der deltakerne samler poeng ved å lytte til bøker, høre på lydbøker, bli lest for, lese selv og gjøre oppgaver. Deltakerne får alt fra bokmerker, diverse steiner og armbånd i premier etter å ha samlet nok poeng til level 10, 20 og 30. Premiene kan hentes på biblioteket enten i Ski eller på Kolbotn.

– I tillegg har vi ekstrapremier for barna som når level 40, 50, 60 og så videre, sier Gulbraar.

Hun sier at biblioteket deler ut is som ekstrapremie ved henting av den aller første premien (level 10).

Powered by Labrador CMS