SÅ «TINY»: Den bittelille fjernkontrollen er alt som synes når man installerer en Tiny DAB-adaptor.

Tid for DAB!

Det digitale radioskiftet nærmer seg også her i Oppegård, og det er stor pågang til Ødegården Auto for å skifte ut tilpasse seg den nye, digitale radiohverdagen.

Hos Ødegården Auto har det vært stor pågang for tiden på installeringer av DAB- adaptere.

– Hvis du vil skifte til DAB før nettet slukkes i Oppegård, bør du være ute i god tid, ifølge daglig leder Thomas Engebretsen.

I gang

Det har allerede startet. FM-nettet er på vei ut, og i september vil det slukkes også i Oppegård. Dersom man vil høre på radioen når den tid kommer, må man finne en DAB-løsning. På Ødegården Auto har de allerede hatt stor pågang, med over 50 installerte DAB-adaptere siden februar.

– Problemet er at vi ikke har nok adaptere, det er tomt, og det tar tid å få inn. Det lønner seg å være litt tidlig ute, sier Engebretsen.

PS! Saken fortsetter under bildet!

VED SIDEN AV: Fjernkontrollen blir i denne Ford Mondeoen, sittende ved siden av den eksisterende radioen.

Velger adapter

Det finnes flere løsninger, men den de fleste har valgt hos Ødegården Auto er en type som festes som en fjernkontroll på dashbordet, eller annet passende sted, i bilen, men hvor ledningene er skjult.

– De fleste vil ha en DAB-adapter og ikke en integrert løsning. Den virker bra og er en billig løsning, sier Engebretsen.

Les også: Se vår store DAB-guide

Han legger til at det finnes fullintegrerte løsninger med styring på rattet også, men at det er betydelig dyrere.

BESTSELGEREN: Dette er bestselgeren hos Ødegården Auto.

Alternativene

Det er muligheter for «plug and play» adaptere. Disse kobles opp via en AUX-ledning i bilen og trenger dermed ingen installering, men ledningen vil også være synlig. DAB-adapter med fjernkontroll er mellomløsningen, hvor man får integrert og skjult alt utenom fjernkontrollen, men for eksempel ikke kan bruke rattet til å bytte kanaler.

De to siste alternativene er enten å legge inn en fullintegrert løsning eller å bytte hele radioen.

– De som har lagt mye penger i bil, de bruker gjerne litt penger på dette også, og velger kanskje en fullintegrert løsning, sier Engebretsen.

Les også: DAB - en helt ny radiohverdag

Hos Ødegården Auto er det modellen Tiny som selger best for øyeblikket.

– Den er grei, enkel og oversiktlig og har kommet best ut i test. Men det kommer nye ting hele tiden, sier Engebretsen.

Stille før stormen

TRENGER IKKE ADAPTER: De fleste nye biler i Norge har fullintegrert DAB-løsning, og da trenger man ikke adapter.

FM-nettet slukkes i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold den 20. september, som den nest siste slukkeregionen i landet. Bare Troms og Finmark får beholde FM-nettet lenger, og slukkes som sistemann den 13. desember. Allerede den 26. april vil FM-nettet i Buskerud, Telemark, Hedmark og Oppland stenges, som betyr at det kryper nærmere oss.

Engebretsen påpeker at det er litt roligere igjen nå, men at det er lurt å ikke være ute i siste liten.

– Det er litt stille før stormen igjen nå, men jo fortere jo bedre, for det er lang leveringstid på adapterne, og når det slukkes for godt her, den 20. september, vil det bli kaotisk her, sier han.

Powered by Labrador CMS