NOMINERT: Martin Aas fra Kolbotn er nominert til Brageprisen for sin bok «Det kuleste fra vikingtiden».
NOMINERT: Martin Aas fra Kolbotn er nominert til Brageprisen for sin bok «Det kuleste fra vikingtiden».

Kan vinne Brageprisen

I løpet av torsdag kan Kolbotn få en vaskeekte Bragepris-vinner.

Publisert

Brageprisen er den mest prestisjetunge utmerkelsen i norsk bokbransje. Torsdag skal det kåres en vinner i fire kategorier: «Åpen klasse: sakprosa for barn og unge», «Barne- og ungdomsbøker», «Sakprosa» og «Skjønnlitteratur».

I førstnevnte kategori er «Det kuleste fra vikingtiden» av Martin Aas fra Kolbotn nominert som én av fire utgivelser.

– Jeg ønsker å trekke de store linjene, samtidig som vi får innblikk i de finurlige småhistoriene i den rike sagalitteraturen, forteller Martin Aas.

Han peker på at det de siste tiårene er gjort mye forskning på vikingtiden. Blant annet kvinnerollen, kampteknikker og hvordan klimaendringer påvirket vikingenes liv. Dette er blant temaene Martin tar for seg i Det kuleste fra vikingtiden.

Juryens vurdering

Dette er Bragejuryens vurdering:

«I denne boka inviterer illustratør og forfatter Martin Aas oss med på en ellevill reise tilbake til vikingtiden, en betegnelse som brukes på perioden mellom 700-tallet og fram til cirka midten av 1000-tallet. Vi får høre om farlige reiser, store slag, kristningen av Norge, makt, misunnelse, ære og hevn. Og vi får møte vikinger, konger og treller, og også en og annen dronning. Forenklinger og overdrivelser er begge viktige virkemidler i denne boka, samt spørsmål som omhandler hvordan vi vet det vi vet. Aas, som også har tegnet og skrevet seg selv inn som forteller, veksler mellom tegneseriesekvenser som karikerer ulike forhold og hendelser, og oppslag med oppsummeringer som utfyller, forklarer og ikke minst nyanserer det som har vært dramatisert gjennom serierutene. Det er faktisk ganske så kult. Det kuleste fra vikingtiden framstår som en morsom sakprosabildebok for barn hvor opplysning og underholdning gjensidig styrker og støtter hverandre.»

KRITIKERROST: DN var meget imponert over Martin Aas sin siste utgivelse.
KRITIKERROST: DN var meget imponert over Martin Aas sin siste utgivelse.

God kritikk

Tegneserieekspert i Dagens Næringsliv, Øyvind Holen, skrev dette i sin anmeldelse i sommer:

«Du har kanskje lagt merke til streken til Martin Aas i NRK, der han jobbet i elleve år som tegnende journalist, videograf og animatør. Nå er han i ferd med å blomstre opp på egen hånd, og Det kuleste fra vikingtiden er en av årets mest positive tegneserieoverraskelser. Dette er en morsom, lettlest og lærerik gjennomgåelse av vikingtiden i Norden, et flott stykke «infotainment» for de yngste leserne, der også eldre lesere som selv ikke har dykket dypere enn å gløtte på tv-serien «Vikings» siden de selv gikk på skolen, også vil lære noe nytt om vår rike historie.»

Lærerikt og morsomt

I Det kuleste fra vikingtiden skriver og tegner Martin Aas frem vikingenes historie: hvordan de levde, hvor de dro på tokt og hvordan de herjet i andre land. Vi blir kjent med vikingenes guder, med store vikingkonger og mektige folk som Harald Hårfagre, Olav den Hellige og Gunnhild Kongemor.

Vikingtiden er en epoke av historien vår som er viktig å kjenne til, og i Det kuleste fra vikingtiden gjør Martin Aas det han mener er den kuleste delen av norsk historie, tilgjengelig for barn fra rundt 9 år og oppover.

Vært nominert før

Martin Aas har som et av sine ekspertområder å fortelle kompliserte ting på morsomme måter. Han har tidligere utgitt Norske standarder sammen med Egil Aslak Aursand Hagerup og Paul Huse, der han både var tekstforfatter, illustratør og designer. I 2020 ble han nominert til Brageprisen for barne- og ungdomsboken Nettvett med Johannes, hvor han var medforfatter, illustratør og designer. Det kuleste fra vikingtiden er den første boken Martin Aas har laget på egenhånd.

Powered by Labrador CMS