ANBEFALTE STRAMT GULT NIVÅ: Kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold kom med nye anbefalinger og råd fredag forrige uke.
ANBEFALTE STRAMT GULT NIVÅ: Kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold kom med nye anbefalinger og råd fredag forrige uke.

Dette betyr "stramt gult nivå" på barne- og ungdomsskolene

Sjekk hvilke tiltak kan bli innført i kveld.

Publisert Sist oppdatert

I perioden fra fredag til søndag (12.-14. mars) har det blitt registrert totalt 49 smittede i Nordre Follo. Dette er veldig høye smittetall for Nordre Follo.

Rekordmange smittede ble registrert 30. desember (29 smittede per døgn) og 7. januar (25 smittede per døgn). Fredag 12. mars ble det meldt 24 smittetilfeller som er nesthøyeste smittetall etter disse. Se faktaboksen for smittetall dag for dag.

HØYE SMITTETALL: Kilde: Nordre Follo kommune
HØYE SMITTETALL: Kilde: Nordre Follo kommune

Ekstraordinært formannskapsmøte klokken 18:00

Siden smitten blant barn og unge øker, kom kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold med nye anbefalinger og råd fredag forrige uke.

I kveld er det ekstraordinært formannskapsmøte i Nordre Follo hvor disse skal drøftes. Klokken 18.00 skal formannskapet møtes for å ta stilling til kommuneoverlegens anbefalinger knyttet til smittesituasjonen og tiltakene. Møtet kan følges digitalt via KommuneTV.

Til og med 5. april

Kommuneoverlegen anbefalte blant annet å innføre tiltak på "stramt gult nivå" på barne- og ungdomsskolene i Nordre Follo til og med 5. april.

Flere lesere har etterlyst en forklaring for det ovennevnte risikonivået, som forresten ikke finnes i FHIs trafikklysmodell.

Er "stramt gult nivå" en egen, lokal variant? I så fall hadde det vært nyttig å høre mer om bakgrunn, berettigelse og konkret hva som skiller den fra «gult nivå», lurte leserne på.

– «Stramt gult nivå» er et begrep som FHI bruker. Vi er i dialog med Utbruddsgruppa, skolegruppa ved FHI angående situasjonen i skolene i Nordre Follo. I denne dialogen og rådgivningen fra FHI brukes altså begrepet «stramt gult nivå». Hva dette innebærer i detalj har vi en gjennomgang av med rektorene ved grunnskolene i dag, forklarer kommuneoverlegen.

Videre forklarer hun at det i hovedsak dreier seg om følgende tiltak:

  • Én klasse er én kohort.
  • Smittevernsrutiner for ansatte skjerpes.
  • Digitale møter og hjemmekontor der det er mulig.
  • Faglærere går i minst mulig grad på tvers i ungdomsskolen. Evt. digital undervisning kan benyttes i slike fag ved behov.

Anbefalinger for skole, idrett, kultur og fritid

Når det gjelder skole og undervisning på videregående skole og voksenopplæring, har kommuneoverlegen anbefalt rødt nivå frem til 5. april.

Smittvernsrutiner for ansatte skal også skjerpes, og det ble anbefalt digitale møter og hjemmekontor der det er mulig.

Innen idrett, kultur og fritid, gjelder følgende råd og anbefalinger for barn og unge under 20 år:

  • Kamper, cuper, korpsseminarer og lignende utsettes til etter påske.
  • Gruppestørrelser på maks ti personer både inne og ute.
  • Gruppene holdes helt adskilt.

Nye, strengere nasjonale tiltak kan komme

På et møte med kommunene i Viken, helsemyndighetene og Statsforvalteren mandag 15. mars ble spørsmålet om nye nasjonale koronatiltak drøftet, skriver Statsforvalteren i en pressemelding.

En beslutning om eventuelt nye, strenge tiltak, vil bli tatt av Helse- og omsorgsdepartementet. Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland er bekymret for økt smitte i Oslo og deler av Viken, og ikke minst sprengt sykehuskapasitet.

Det ble ikke tatt noen beslutning på møtet, men alle kommunene i Viken fikk anledning til å si om de ønsker nasjonale tiltak eller ikke.

Helsedirektoratet og FHI vil nå gi sine råd til Helse- og omsorgsdepartementet. Trolig tar departementet en beslutning om nasjonale tiltak i løpet av det nærmeste døgnet, skriver Statsforvalteren i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS