VAR: I helgen skal Kolbotns A-lag spille treningskamp. Kampen overvåkes av det nye VAR-systemet til NFF.
VAR: I helgen skal Kolbotns A-lag spille treningskamp. Kampen overvåkes av det nye VAR-systemet til NFF.

Blir testkaniner for omstridt hjelpemiddel

I helgen møtes Kolbotns fotballherrer og Drøbak-Frogn til treningskamp. Null oppsiktsvekkende i seg selv, men «rammene» er derimot del av en norsk fotballrevolusjon.

Publisert Sist oppdatert

I år skal nemlig det omstridte dommerhjelpemiddelet VAR (Video Assistant Referee) innføres i Eliteserien for herrer. For at det ikke skal bli all verdens «kål» i starten må systemet testes og trenes på. Først og fremst av dommere, utviklere og de som skal se på bildene.

Så når KILs håpefull A-lags herrer løper ut på Sarpsborg stadion førstkommende lørdag, blir det forhåpentligvis med et velfungerende VAR-system som kulisser.

Det er nemlig ikke alle fotball-fans som liker teknologien, og som tvert om mener at den dreper noe av sjarmen med fotballen.

IKKE VAR: Da Oppegård IL og Kolbotn IL spilte treningskamp på Østre Greverud for noen sesonger siden var det ikke VAR på plass.
IKKE VAR: Da Oppegård IL og Kolbotn IL spilte treningskamp på Østre Greverud for noen sesonger siden var det ikke VAR på plass.

– Veldig morsomt

Årets første treningskamp ble med ett litt av begivenhet for Jonas Strømberg og de andre spillerne.

– Ja, det blir en ny opplevelse for dette er jo noe vi bare har sett på tv. Det er veldig morsomt å få være med på å teste ut det i Norge. Det hadde jeg ikke akkurat forventet på dette stadiet i karrieren, humrer Jonas Strømberg, som også er en del av trenerteamet.

Han passer også på å sende en liten «hilsen» til sin gamle KIL-venn og forgjenger som sportslig leder i KIL, Sindre Brevik.

– Nå er det i hvert fall flaks at Sindre har gitt seg, for de filmingene og tjuvtriksene hans hadde garantert blitt fanget opp med VAR, flirer han.

GIR ET STIKK: Jonas Strømberg (t.h.) gir et lite stikk til sin gamle lagkamerat og kollega Sindre Tverå Brevik, som nå jobber i Eik Tønsberg.
GIR ET STIKK: Jonas Strømberg (t.h.) gir et lite stikk til sin gamle lagkamerat og kollega Sindre Tverå Brevik, som nå jobber i Eik Tønsberg.

Første test

Det er ikke bare VAR som blir testet på Sarpsborg stadion på lørdag. Kampen er også Kolbotns første treningskamp foran årets sesong. Da er det jo litt ekstra kult at rammene er noe annet enn en halvkald Greverud kunstgress eller en breddebane de har spilt på før.

– Det er klart at gode rammer er litt ekstra stas og Sarpsborg stadion er det ikke hver dag vi får spille på. Det blir en morsom start på pre season, sier Strømberg.

Laget har bare vært i full aksjon en drøy uke, men ting ser lovende ut ifølge den nå rutinerte spissen.

– Vi er en ung gruppe i år og er i full gang med et generasjonsskifte. Men vi har kommet godt i gang med treninger og har vel fått fire-fem økter i banken nå, sier han.

Stor lokal tropp

Årets tropp vil trolig bestå av rundt 30 spillere som fordeles på G19 i førstedivisjon og A-laget i fjerdedivisjon. Stammen på det sistnevnte blir trolig utgjort av «gamle kjente», men ungdommen må slippes frem i år.

– Årets mål er først og fremst å skape en god treningsgruppe med mange Kolbotn-gutter. Det er for tidlig å si noe smart om resultat, men vi har selvsagt ambisjoner om å komme oss så høyt som mulig. Minstekravet må være å holde plassen, selv om vi gjerne sikter enda høyere etterhvert. Men 4. divisjon er en god utviklingsarena for unge spillere. Divisjonssystemet trimmes til stadighet, så det stilles høyere krav år etter år, forteller Strømberg.

Årets trenerteam blir også nytt, ettersom både Ruben Tollefsen og nevnte Sindre Brevik er ute av klubben. Jonas får selv en rolle rundt laget, men treningene ledes foreløpig av de to gamle kumpanene Svein Erik Berntsen og Morten Keiserud. Det er foreløpig ikke helt avklart om de tar laget på permanent basis.

NB: Den som for øvrig har ansvaret for at VAR glir inn i norsk fotball på en mest mulig knirkefri måte er NFFs dommersjef Terje Hauge. Hauge er som kjent bosatt på Greverud og vi kommer tilbake med hans tanker om VAR i Norge i en egen sak.

Powered by Labrador CMS