GIFTIG: Planten landøyda er giftig og sprer seg svært fort. Den siste uka har Sara Kinge Bergland luket vekk så mye hun kan, og hun er ikke ferdig.

Tar problemet ved roten

Planten landøyda er først og fremst giftig for hestene som ferdes i området, men dersom vi spiser honning fra bier som har beitet på den, kan det i verste fall være farlig også for oss.

Publisert Sist oppdatert

August er en perfekt tid for å luke bort den uinviterte gjesten som sprer seg i bekymrende stor fart. Sara Kinge Bergland har den siste uken vært å se langs veikanten hvor hun luker bort så mye av planten som hun kan. Hun har også oppfordret innbyggere på Facebook til å gjøre det samme.

– Planten sprer seg veldig lett, og og veldig giftig. Det er kun to-tre år siden jeg først la merke til at den begynte å komme, og har holdt øye med spredningen siden det, forteller Kinge Bergland.

OPPFORDRER TIL Å LUKE: Sara Kinge Bergland håper så mange som mulig vil være med å bekjempe den giftige planten.

Redd for hestene

Kinge Bergland, som til daglig holder til på Søndre Aas gård, frykter at hestene på gården skal få plantegiften i seg. I fjor ble en av hestene syk og døde, og Kinge Bergland mistenker at den hadde fått i seg landøyda.

– Bier er glad i planten, og det kan potensielt bli et problem for oss mennesker ettersom honning produsert fra bier som har beitet på landøyda kan gi leverskade, forteller hun.

Dyrene på Søndre Aas gård er til glede for mange barn, så Kinge Bergland håper mange vil være med på dugnaden. Men dersom du vil luke bort planten bør du bruke hansker oppfordrer initiativtakeren, og planten må brennes etter luking for å ødelegge frøene.

– Risikoen er at giften ikke blir ødelagt og kommer i foret om den vokser der hvor man produserer grovfor, forklarer hun.

Noen har fjernet en del av plantene

Kinge Bergland forteller at flere av plantene som vokste langs vegen er blitt fjernet, men hun vet ikke hvem som har gjort dette. Hun håper plantene er blitt revet opp med rota, noe som er en enkel prosess ettersom røttene ikke stikker dypt. Er plantene derimot klippet eller kantskåret, vil dette i følge Kinge Bergland bare spre frøene.

– Får vi tatt dette før det sprer seg, så får vi redusert spredningsfaren til neste år, forteller hun.

SPRER SEG: Landøyda liker seg langs veikanter, og må røskes opp etter rota for å hindre videre spredning. Helst bør den også brennes etter luking.

Ukjent hvor mye som er skadelig for mennesker

Wiktoria Kaczmarek-Derda, forsker for Divisjon for bioteknologi og plantehelse, forteller at det stemmer at planten er giftig for beitedyr, men at den ikke er førstevalget å spise på grunn av sin bitre smak.

– Ettersom beitearealet har dårligere tilstand eller graset tørker ut, vil beitedyr kunne velge denne planten som mat. Tørking til høy fjerner ikke giftstoffer og forgiftning kan forekomme på den måten. Husdyr som katter og hunder vil i utgangspunktet ikke spise planten, men vil kunne oppleve forgiftning dersom den skulle få planten i seg, sier hun.

Når det gjelder honning fra bier kan den ifølge Kaczmarek-Derda inneholde plantegift fra områder med mye landøyda da nektar og pollen fra landøyda inneholder giftstoffer. Men man vet lite pr i dag om hvilken mengde som kan være skadelig for oss mennesker.

– Landøyda blomstrer fra juli til september og spres seg hovedsakelig med frø. Det er viktig å ikke la plantene utvikle spiredyktige frø og bekjempelse av planten for ufaglærte gjøres best i august da planten er i full blomstring og lett å kjenne igjen. Det er best å luke planten opp med rota, ettersom den underjordiske delen kan også gi opphav til nye planter. Legg den så på en plastduk slik at den tørker. Deretter er det beste å brenne den, men dersom du ikke kan det, er det viktig at den ikke har tilgang på jord eller vann, forteller Kaczmarek-Derda.

Oppegård Avis har kontaktet kommunen for å høre om det er de som har fjernet en del av plantene, men på grunn av ferieavvikling har ingen kunne svare på dette.

Powered by Labrador CMS