FANT HISTORIE: Jan Erik Aale med plankebiten som har ligget i taket i stua hans siden huset ble bygget under krigen.

Jan Erik pusser opp stua – se hva han fant i taket

Huset fra 1941 rommet en hemmelighet med klokkeklar beskjed.

Publisert

I flere etapper har Jan Erik Aale pusset opp huset hjemme i Vestliveien på Greverud. Nå er han i gang med stua, en snekkerne fikk seg en overraskelse da de begynte å demontere taket i den gamle stua i eneboligen, som opprinnelig er fra 1941.

– Det var ikke uvanlig at det ble lagt igjen mye rart i veggene, både aviser og annet rart. Denne plankebiten hadde vi derimot ikke ventet å finne, forteller Aale, og viser frem funnet snekkeren gjorde nylig.

Leve Kongen

Plankebiten er foreviget 7. august 1941, og den klare meldingen er som følger: «Fan ta Hitler og Quisling og alt som heter nazister.».

På baksiden står den litt mer nasjonalromantiske: «Leve Kongen og fedrelandet.»

PS! Saken fortsetter under bildet!

NAZI-MOTSTANDER: Ingen tvil om at Verner Karlsen var motstand av nazismen. Her er meldingen som ble skrevet på plankebiten, som deretter lå nesten 80 år i stuetaket til Jan Erik Aale.


Jan Erik Aale forteller at det spesielle funnet skal få en god plass når stua er ferdig oppusset.

– Det var bra at folk var motstandere under krigen. Det kan vi fortsatt takke for i dag. Denne planken må på veggen etter å ha ligget gjemt inne i taket i så mange år, sier Jan Erik og smiler.

HYLLET KONGEN: På baksiden ga Verner Karlsen klart uttrykk for sin tilhørighet til Kongen og fedrelandet.

– De som bygde huset het Børresen, så det kan være familien der vet noe.

Hvem var Verner?

Planken som snekkeren fant hos Jan Erik Aale er signert en Verner Karlsen. Oppegård Avis har nevnt navnet for Steinar Karlsrud i Oppegård historielag, men vi har foreløpig ikke lyktes å få vite noe mer om mannen med den klare meldingen til makten som okkuperte Norge i krigsårene.

Vet du noe som kan opplyse denne saken mer? Send inn til oss på tips@oavis.no

Powered by Labrador CMS