GJENÅPNER: Mange butikkansatte kan glede seg til å gå på jobb igjen og åpne butikken kommende uke.

Dropper lokale innstramminger – mandag åpner butikkene igjen

– Dette er ikke noe frislipp. Pandemien er ikke over, sier kommuneoverlegen.

Publisert Sist oppdatert

Nordre Follo kommune går fra tiltaksnivå 5 A til nivå 5B uten lokale tilstramminger fra og med mandag 26. april. Det stilte et samlet formannskap i Nordre Follo seg bak i dag.

– Vi ønsket en rask behandling for å sikre forutsigbarhet for næringsliv, idrett og kultur – og alle innbyggerne våre. Det lyktes vi med og det er et samlet politisk miljø som på bakgrunn av anbefaling fra kommuneoverlegen er enige om at vi går over til tiltaksnivå 5 B uten strengere lokale tiltak, sier ordfører Hanne Opdan i en pressemelding fredag ettermiddag.

I en pressebrief fredag ettermiddag var beskjeden klar fra kommuneoverlegen:

– Dette er et høyt tiltaksnivå og ikke noe frislipp. Pandemien er ikke over, sier Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.

Like regionale tiltak

Regjeringen bestemte torsdag 22. april å legge Nordre Follo kommune på tiltaksnivå 5B i Covid-19-forskriften med anmodning å samordne lokale tiltak med andre kommuner i regionen som har samme tiltaksnivå.

– Når vi ikke innfører lokale begrensninger, er det det svært viktig at alle innbyggere følger smittevernregler og anbefalinger etter beste evne. I ytterste konsekvens må vi være forberedt på innstramninger igjen hvis smittesituasjonen endrer seg i negativ retning, sier ordføreren.

Kommuneoverlegen sier hun er tilhenger av like regionale tiltak, og det på nåværende tidspunkt var viktig med like tiltak i Follo-regionen.

– Oslo vil fortsatt være stengt. Frykter du en strøm fra Oslo til shopping på Kolbotn neste uke?

– Budskapet fra statsforvalteren var at Follo-regionen skulle samordne seg, men det er selvsagt en bekymring. Det kan bli behov for å stramme inn igjen om ting ikke fungerer, sier kommuneoverlegen, før ordføreren svarer på samme spørsmål.

– Jeg håper Oslo-folk ser de skal begrense sin mobilitet ut av Oslo, sier ordføreren, som også henstiller til Nordre Follos innbyggere:

– Handle fortsatt lokalt. Vi drar ikke til Vestby for å handle i helgen, sier Opdan.

Gradvis og kontrollert

– Smittetallene går sakte i riktig retning, men vi må passe veldig godt på at gjenåpningen skjer gradvis og kontrollert, for å unngå at vi må stramme inn igjen. Vi vet at mange er slitne og strever i situasjonen med de strenge tiltakene vi har hatt lenge nå. Tiltaksnivå 5B er også strengt, høyt tiltaksnivå, men nødvendig, understreker ordføreren.

Endringen innebærer at butikker, kjøpesentre og varehus kan åpne fra mandag 26. april. Det blir også noen lettelser når det gjelder trening og kulturaktiviteter.

– Denne endringen betyr at det lokale næringslivet får noen svært etterlengtede lettelser. Kjøpesentre, butikker og varehus kan åpne fra mandag. Vi er også glade for at det blir noen lettelser for barn og unge når det gjelder trenings- og kulturaktiviteter, sier Opdan.

Dialog med næringslivet om forsterkede smitteverntiltak

Ordføreren understreker at Nordre Follo kommune følger situasjonen nøye og vil vurdere forsterkede smitteverntiltak blant annet i dialog med næringslivet.

– Vi skal fortsette vår gode dialog med næringslivet for å sikre nødvendig smittevern i tiden framover i butikker og på handlesentre og varehus. Vi vil følge nøye med på utviklingen, og koordinere oss med våre nabokommuner for å så langt som mulig ha felles tiltak for å redusere mobilitet på tvers av kommunegrenser, sier Opdan.

Les mer om tiltaksnivåene på regjeringens nettsider.

Powered by Labrador CMS