INTERNASJONALT SAMARBEID: Norske Selja Hoff Tornås, spanske Lucia Cespedes Jimenez, franske Joseph Roux og finske Minea Katriina Nordström samles i Oppegård for å snakke om klimaendringer.

Europas unge møttes på Kolbotn

Mens krigen raser i Ukraina og mange lurer på hvilken vei det europeiske samarbeidet vil gå, møttes ungdommer fra Norge, Finland, Spania, Frankrike og Italia her i kommunen for å samarbeide.

Publisert Sist oppdatert

Vi møtte ungdommene på Ingieråsen skole for å snakke om kulturforskjeller, klimaendringer og brunost.

Prosjektet de er med på, heter Miljøundervisning i undervisningsmiljøer og er en del av Erasmus+, som er et utvekslingsprogram for EU- og EØS-land.

– Erasmus+-prosjektet er til for å få unge folk til å snakke, bli kjent og dele erfaringer om miljøspørsmål, sier norske Selja Hoff Tornås.

Lærer om plast

Prosjektet har allerede hatt to stopp i både Spania og Frankrike, der de har fokusert på naturområder og klimaendringer. Nå har prosjekttoget stoppet i Norge og ukens tema er plastresirkulering.

– Vi har snakket om hvordan man skal resirkulere plast, det er hva besøket handler om, sier spanske Lucia.

SAMLET PLAST: Her er ungdommene i Hvervenbukta for å samle plast.

Rundtur

Elevene har i løpet av uken vært både i Oslo, Ås, Ski og ikke minst her i Oppegård. De har besøkt OMA-butikken, Vitenparken på NMBU, plukket søppel på vei til Hvervenbukta og lært om klimaendringer på Klimahuset i Oslo. Det sto ferdig i 2020 og flere av elevene likte å høre om hvordan huset er laget for å være energieffektivt.

– Vi har vært på Klimahuset, og det var fint, for arkitekturen er laget for å ikke kaste bort noe energi, sier franske Joseph.

Finske Minea har lignende tanker.

– Jeg synes vi bør være mer forsiktig med energien vi bruker, sier hun.

Forskjeller

Under utvekslingen lærer man ikke bare om klima og miljø, men også om kulturforskjeller mellom landene i Europa. Etter en uke i Norge har de flere ting å bemerke.

– Jeg liker maten, jeg elsker den. Brunost, sjokolade og polarbrød, sier Joseph Roux fra Frankrike.

Finske Minea mener at naturen er annerledes i Norge enn i Finland.

– Det er litt annerledes enn mitt land. Jeg liker at det ikke er så flatt, det er fint å se noen fjell, sier hun.

Vinn-vinn

Mens de utenlandske elevene er her i Norge, bor de hos elever på skolen, og blir tatt med ut på typisk norske aktiviteter på ettermiddagene, som grilling, turer i skogen og sightseeing i Oslo.

– Det er litt rart. Du føler at du må ha noen aktiviteter å gjøre, men jeg synes det er veldig gøy å vise noen rundt der du bor og på hjemstedet ditt, og så får du se ting i Oslo eller på Kolbotn som du heller ikke har sett før, sier niendeklassingen Selja.

Samarbeid

Med dagens anspente situasjon i Europa, den russiske invasjonen i Ukraina og statsledere som møtes rundt altfor lange bord, er alle enige om at det er viktig med internasjonalt samarbeid.

– Hvis vi jobber sammen, kan vi bli bedre, sier Lucia Cespedes Jimenez.

Powered by Labrador CMS