FOLLO-LEGENDE: Thomas Seltzer er en tusenkunstner fra Follo. I februar kommer han til Kolben.

Pangstart for Kolben i 2023

Knallsterkt kulturprogram for Kolben i januar og februar. Her har du oversikten.

Publisert Sist oppdatert

Kolbotn er heldige som har et kulturhus som Kolben. I løpet av 2022 har både store og små, og kjente og ukjente aktører fremført sine show og forestillinger. Programmet for 2023 står defintivt ikke noe tilbake og allerede fra 13. januar er det fullt trøkk i huset. Da braker det nemlig løs med en av årets virkelige godbiter, nemlig Oppegård Janitsjars nyttårskonserter.

I oversikten under finner du det aller meste av det som skjer i Kolben de neste månedene. Detaljert info om tider og billetter finner du på kolben.no.

Fredag 13. januar

Oppegård Janitsjar: Nyttårskonsert

Gjesteartist er Rein Alexander

Oppegård Janitsjar inviterer til sin tradisjonsrike nyttårskonsert med ny gjesteartist. Denne gangen er det Rein Alexander som står på scenen. Dirigent er Jon Terje Svendsen. Konserten spilles også lørdag 14. januar søndag 15. januar.

Tirsdag 17. januar

Strikk og lytt på biblioteket i Kolben

STRIKK OG LYTT: Skal du på dette arrangementet bør du klare å gjøre to ting på en gang.

Ta med deg strikketøy eller annet håndarbeid. En av bibliotekarene leser nøye utvalgte tekster for deg. Arrangeres i samarbeid med Oppegård Husflidslag. Det serveres kaffe og kjeks, og innimellom lesingen er det tid til å snakke sammen om strikking og bøker – eller noe helt annet.

Onsdag 18. januar

Seniorakademiet: Status på Nordre Follo kommune

Foredragsholder er Hanne Opdan, ordfører i Nordre Follo kommune

Seniorakademiet i Oppegård ble stiftet i 1991 med 30 deltakere som et forum for menneskelig kontakt og for utveksling av kunnskaper og erfaringer. Har et godt og variert tilbud som stimulerer seniorer til en aktiv tilværelse. Temaene er varierte, underholdende og lærerike. Interesserte over 55 år kan bli medlem.

Onsdag 25. januar

Seniorakademiet: Nostalgiens opprinnelse og farer

Foredragsholder er Ylva Østby

I riktig gamle dager var nostalgi en dødelig sykdom. Hvordan ble nostalgien til det den er i dag, og er det fortsatt noen farer forbundet med å være så opptatt av fortiden? Med Ylva Østby, nevropsykolog, førsteamanuensis ved UiO og forfatter.

Onsdag 25. januar

Foredrag om Roald Amundsen, Camilla Carpendale og Nikita Kakot

Foredragsholder er Espen Ytreberg

På ettervinteren 1921 tok Roald Amundsen til seg to små jenter i Øst-Sibir. Da Amundsen forlot Østkapp og den mislykte «Maud»-ekspedisjonen senere samme år, tok han jentene med seg hjem til Norge. De to lærte seg å snakke norsk, gikk på norsk skole og fikk norske venner. De var det nærmeste Roald Amundsen noensinne kom å få sin egen familie. I samarbeid med Oppegård historielag og Den Kulturelle Spaserstokken. Gratisbilletter (begrenset antall plasser) kan hentes ut på kolben.no eller på biblioteket i Kolben. Arrangementet er utsatt fra 12. oktober.

KOMMER ENDELIG: Espen Ytreberg kommer og holder foredrag 25. januar.

Fredag 27. januar

Premiere: OPAL med Dalmatinerne

OPAL har levert fantastiske oppsetninger i grenseland mellom musikal og teater i 40 år. Denne gangen presenterer OPAL historien om den slue og iskalde Cruella som vil kjøpe dalmatinervalper for å lage kåpe av dem. Dalmatinerforeldrene må ha hjelp fra vaktbikkjer og måker for å finne igjen valpene. En musikalsk thriller i ekte OPAL-stil. Forestillingen passer for hele familien. Den varer i ca 2,5 timer inkl. pause.

OPAL: Oppegård amatørteaterlag leverer alltid gnistrende forestillinger.

Lørdag 28. januar

Kullebunden jazz og Klimafestivalen: Roraima

Med komponist Sigurd Hole

Kullebunden Jazz og Klimafestivalen 2022 inviterer til konsert med det prisbelønnede musikkverket Roraima, skrevet av bassist og komponist Sigurd Hole som et bestillingsverk til festivalen Oslo World i 2020. I februar 2022 ble verket gikk ut på plate til strålende mottakelser i både norske og utenlandske medier som The New York Times, Aftenposten og Dag og Tid, og samme år vant albumet den prestisjetunge tyske kritikerprisen «German Music Critic´s Award».

Mandag 30. januar

Europabevegelsen: Taiwan – demokrati på oppsigelse?

Foredragsholder er Torbjørn Færøvik

Det blåser rundt Taiwan for tiden, øya nasjonalistene flyktet til etter at de måtte gi tapt for kommunistene på fastlandet. Siden da har både Taiwan og Fastlands-Kina hatt en uvanlig sterk økonomisk utvikling. Imidlertid, mens kommunist-Kina i stadig sterkere grad fremstår som en toppstyrt og kontrollerende ettpartistat, med ambisjoner om å spre sin ideologi utover, har taiwanerne utviklet et demokrati med flere partier og allmenn stemmerett. Hvordan skal vi forstå disse to kinesiske statene? Hva skiller dem, og hva dreier konflikten seg om?

Onsdag 1. februar

Seniorakademiet: Datasikkerhet

Foredragsholder er Solveig Kjeserud, politikontakt i Øst Politidistrikt

SOLVEIG KOMMER: Solveig Kjeserud i Øst politidistrikt kommer til Kolben 1. februar.

Fredag 3. februar

Konsert med Emelie Hollow

Med sin unike vokal og sterke formidlingsevne har Emelie Hollow fra Vinterbro satt spor som artist. I august 2021 slapp Emelie sitt personlige debutalbum Half The Story. Hun har en spesielt sterk formidlingsevne, noe som fullsatte saler var vitne til på by:Larm 2020 hvor hun blåste både publikum og en samlet platebransje av banen.

Onsdag 8. februar

Seniorakademiet: Placebo – effekten av ingenting

Foredragsholder er Audun Aas, anestesilege.

Torsdag 9. februar

Foredrag ved Brynjulf Jung Tjønn

I samarbeid mellom Follo mållag og biblioteket

Brynjulf Jung Tjønn (f. 1980) er forfattar, dramatikar og forlagsredaktør. I 2013 vann han Brageprisen for ungdomsromanen Så vakker du er. Tidlegare i år blei han tildelt P2-lyttaranes romanpris 2021 for Kvar dag skal vi vere så modige.

Lørdag 11. februar

Oppegaard Rock Club: Big Platfoots

Big Platfoots er et Oslo-basert band med røtter tilbake til tidlig 70-tall. De har spilt rock`n roll-låter fra 50-tallet og oppover. Dagens besetning er den samme som den var på første halvdel av 80-tallet. Repertoaret er fra samme periode med 50-tallslåter fra Elvis og Eddie Cochran, 60-tallslåter fra Stones og Beatles, og 70- og 80-tallet er representert med låter fra Dr. Feelgood, The Blasters, ZZ top - samt mange flere.

Onsdag 15. februar

Seniorakademiet: Folkerett og krigens retur i Europa

Foredragsholder er Cecilie Hellestveit, konflikt- og folkerettsforsker og forfatter.

Onsdag 15. februar

Brageteatret: Stor cis-energi

Brageteatret presenterer ungdomsforestillingen Stor cis-energi, som belyser et tema som skaper noen av de sterkeste følelsene og reaksjonene i vår tid: transtematikk. Det er personalmøte på en videregående skole, og lærerne har mange punkter de skal snakke om. Så dukker et uvanlig spørsmål opp, en av elevene har bedt om å få spille på fotballaget til det motsatte kjønnet. Hvordan skal skolen håndtere dette? En lærerstab, ledet av en meget tydelig sosiallærer, kastes inn i en diskusjon som forsøker å være prinsipiell, men ender personlig og privat.

Onsdag 15. februar

Amerikansk Armageddon med Thomas Seltzer

Da rasende Trump-tilhengere en januardag i fjor stormet Den amerikanske kongressen for å hindre overføringen av presidentvervet til Joe Biden, satt en hel verden med hakeslepp og trodde ikke sine egne øyne. I dette foredraget forteller han hvorfor han så dette komme, og hvor han ser sitt fedreland USA og det amerikanske prosjektet gå videre herfra. Det er ingen lystig fortelling, men desto viktigere pensum for enhver nordmann som gjerne vil forstå dette merkelige landet i vest vi alle trodde vi kjente så godt.

Torsdag 16. februar

Foredrag om Politiets nasjonale beredskapssenter

Velkommen til foredrag om Politiets nasjonale beredskapssenter, og dets innhold og funksjon i samfunnet. Målet med politiets nasjonale beredskapssenter er å legge til rette for å forebygge, avverge og håndtere ekstraordinære hendelser og kriser, og å skape trygghet for befolkningen.

Torsdag 23. februar

Kullebunden Jazz: Kristin Asbjørnsen

Kristin er en av de mest originale og kritikerroste stemmer i norsk musikk gjennom de siste 25 år. Hennes kunstneriske uttrykk har høstet overveldende respons, gjennom albumutgivelser og mangeårig internasjonal konsertvirksomhet.

Tirsdag 28. februar

Europabevegelsen: Debatt om Ukraina-krigen

Hva blir langtidseffektene av Ukraina- krigen? Hør konflikts- og folkerettsforsker Cecilie Hellestveit fra Folkerettsinstituttet, tidligere byrådsleder og stortingsrepresentant Michael Tetzschner, journalist og tidligere Moskva-korrespondent for Aftenposten Per Anders Johansen og politisk redaktør i Dagsavisen Lars West Johansen. Debattleder er statsviter fra Civita, Jan Erik Grindheim.

Powered by Labrador CMS