FOKUS: Det er full konsentrasjon på øvelsen.

Tre lokale korps kjemper om medalje

I disse dager øves det frenetisk for å bli klar for et av årets store korpshøydepunkter, distrikstmesterskapet.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært stille for korpsene gjennom pandemien. De vanlige korpskonkurransene og arrangementene har blitt utsatt, og de har til og med måttet «liste seg rundt» på 17. mai de siste to årene slik at det ikke ble samlet for store folkemengder.

Nå er det imidlertid endelig full fart i korpsmiljøet igjen. På Tårnåsen og Greverud jobbes det i kulissene for å bli klare til det første offisielle distriktsmesterskapet etter pandemien.

Har slått seg sammen

Det er Norges Musikkorps Forbund som arrangerer korpsmesterskap i region Øst, og et «prosjektkorps» bestående av Tårnåsen Skolekorps, Oppegård Skolemusikkorps og Kolbotn Pike- og guttemusikkorps (KPGM) finpusser nå formen før mesterskapet, som avholdes 19. mars i Asker.

– Vi var egentlig helt klare for to år siden. Vi kom så langt at vi arrangerte generalprøve for foreldrene, bare dager før Distriktsmesterskapet skulle avholdes. Koronautbruddet satte imidlertid en plutselig stopper for mesterskapet, og det satte de tre korpsene ut av spill – bokstavelig talt. Det har vært krevende for korpsmusikanter å spille sammen under de ulike retningslinjene som gjaldt, men vi har klart å navigere oss gjennom, forteller Christoffer Heie, leder for Tårnåsen Skolekorps.

FORNØYDE: Instruktører og dirigenter er storfornøyde med musikantenes innsats. Fv. Niklas Østergaard, Helga J. Solstad, Maja Bjørhei, Håvard Vaage, Silje Varhaug og Amalie Eikås-Kærnsmo.

Skaper nye vennskap

Samarbeidet mellom de tre skolekorpsene kom til gjennom et felles ønske om et «prosjektkorps» som ga musikantene muligheten til å spille musikk med større besetning, og til å skape nye vennskap på tvers av korpsene.

– Repertoaret vi deltar med under slike mesterskap er mer krevende enn det vi normalt jobber med, og det å kunne samle tre korps til et prosjektkorps gjør oss på den ene siden mer musikalsk robuste, men gir oss også muligheten til å gi musikantene en helt ny spilleopplevelse. Vi samarbeider godt musikalsk, og lærer i tillegg av hverandre. Dette trigger konkurranseinstinktet hos musikantene, forteller Silje Varhaug, dirigent for Tårnåsen Skolekorps og KPGM.

FLERE KORPS: Musikkglede på tvers av flere korps.

Krever mye

Helga Jenssen Solstad, dirigent for Oppegård Skolemusikkorps, forteller at korpsene jobber med ulike temaer gjennom året, og at deltagelsen på distriktsmesterskapet er det som krever mest av musikantene.

– Prosessen frem mot konkurransen er svært utviklende for korpsene og er vel så viktig som sluttresultatet. Konkurranseaspektet er likevel en viktig motivasjon, som kommer ekstra godt med nå etter en lang periode med unntakstilstand. Det er herlig å samarbeide og kunne bygge hverandre opp, sier hun.

Endelig publikum

Distriktsmesterskap for skolekorps arrangeres i både Lørenskog, Fredrikstad og Asker. Skolekorpsene kan melde seg på der det passer best, både geografisk og i hvilken klasse de ønsker å konkurrere. Korpsene blir bedømt av høyt kvalifiserte og erfarne dommere, og tilbakemeldingene er fine å ta med seg og jobbe videre med. Det er både givende og skjerpende for korpsene å få spille for lydhøre dommere og ikke minst publikum igjen – endelig!

– Pandemien har vært som en uendelig lang trommemarsj for oss i korpsene. Vi har til tross for pandemien klart å holde musikantene samlet og motiverte, men nå er vi klare for å konkurrere. Det er jo dette som er gøy og som trigger musikantene. Ved å delta på et slikt mesterskap må vi virkelig gå inn i oss selv og hente frem det beste i hver og en, og det skaper en veldig positiv giv. KPGM sender ikke bare musikantene til distriktsmesterskapet, vi sender også drilltroppen til Østlandsmesterskapet i Drill på Jessheim. De kommer til å hevde seg bra, spår Øyvind Aas, leder i Kolbotn pike- og guttemusikkorps.

ØVELSE GJØR...: Noen av musikantene på ekstraøvelse søndag.

Prosjektkorpset har dessuten både juniorkorps og hovedkorps. Juniorkorpset skal fremføre «Suite for Fun» av Øystein Sjøvaag Heimdal, mens hovedkorpset skal fremføre «To a Friend» av Jacob de Haan og «Armenian Rhapsody» av Johnnie Vinson under distriktsmesterskapet 19. mars.

– Repertoaret er øvd inn ene og alene for denne anledningen. Nå har vi noen flere øvelser planlagt før vi skal i ilden, men så langt lover det bra. Musikantene jobber godt sammen, og er iherdige med å øve, avslutter dirigentene Silje Varhaug og Helga Jenssen Solstad.

Powered by Labrador CMS