FRUSTERT: Svein-Erik Deichmann Johannessen bor i Vanntårveien 19 og eier to av tomtene som nå står i fare for å bli jevnet med jorden. I bakgrunnen skimtes vannverket.

– Virker som den reneste galskap

I forrige uke fikk beboere i et nabolag på Myrvolltoppen telefon fra kommunen om at deres tomter vurderes som plassering av kommunens nye slambehandlingsanlegg.

Publisert Sist oppdatert

Ville du likt å få en telefon fra kommunen om at det planlegges et nytt slambehandlingsanlegg på tomten der du bor?

Det var nøyaktig det som skjedde i vinterferieuken for Svein-Erik Deichmann-Johannessen fra Vanntårnveien på Myrvolltoppen, veien nedenfor det store bygget de fleste kjenner som Oppegård vannverk. (se kartet)

FORESLÅR DISSE TOMTENE: I den røde ringen ligger det totalt fire tomter. Det store bygget til venstre er vannverket.

Må rive huset

I samtalen med en av kommunens rådgivere fikk han for første gang kjennskap til at kommunen i lengre tid har jobbet med alternativer til tomten som opprinnelig er foreslått å huse kommunens nye slambehandlingsanlegg, i sørenden av Kolbotnvannet, kjent som Nedre Ekornrud.

At kommunen, mer eller mindre i smug, har jobbet med et konkret alternativ, kom som et sjokk for Deichmann-Johannessen og andre naboer.

– Jeg ble fortalt at administrasjonen i kommunen nå utreder alternativer, og at de har funnet ut at det kunne passe her, altså midt i dette boligområdet på Myrvoll, sier han oppgitt.

I telefonsamtalen kom det frem i klartekst at huset hans i Vanntårnveien 19, samt naboens hus i Åsmyrveien 4, må rives dersom dette alternativet velges. I tillegg ønsker kommunen å sette kloa i to tomter på hver sin side av huset til Deichmann-Johannessen. Den ene eier han for øvrig selv.

– Helt uforståelig

NABOER: Jan Erik Thorsrud og Svein-Erik Deichmann-Johannessen er naboer på Myrvolltoppen. Sistnevnte bor i huset i bakgrunnen, som må rives hvis forslaget går gjennom.

73-åringen er mildt sagt lite imponert over planene.

– Her er det altså snakk om å ta eksisterende hus og eiendommer, jevne det med jorda, og etablere et slambehandlingsanlegg midt i et eksisterende boligområde. Det er helt uforståelig, sier han.

Det kommer derfor kanskje heller ikke som noe sjokk at Deichmann-Johannesen ikke er interessert i å selge.

– Hvis de mot formodning går videre med dette må de først be om å få kjøpe eiendommene våre. I så fall kommer de til å få høre ordet «nei» fra alle sammen. Da har de to valg slik jeg ser det: Enten å trekke seg pent tilbake, eller å kjøre i gang en ekspropriasjonssak, hvor de tvinger gjennom et kjøp.

For den pensjonerte driftskoordinatoren i Orkla Foods Norge handler ikke saken om penger. Det handler om at han vil bo der han bor, med de omgivelsene han gjør.

«Høl i huet»

En som derimot ikke kan velge er naboen Jan Erik Thorsrud fra Åsmyrveien 3. Han bor rett over gaten for Deichmann-Johannessen. Hvis alternativet kjøres gjennom, blir han nærmeste nabo til anlegget. Det frister lite.

LOVER KAMP: Jan Erik Thorsrud bort i huset i bakgrunnen og blir nærmeste nabo til et eventuelt slambehandlingsanlegg dersom det legges til Myrvolltoppen.

– Å bygge et produksjonsanlegg som innebærer trafikk, støy og sannsynligvis lukt, midt i et boligområde, er helt høl i huet, sier Thorsrud.

Han fortsetter.

– Det bor masse mennesker her, det er lekeplass for barn rett borti gata her og det er ikke minst en skolevei for alle ungene som går på Østli skole. Dette virker ikke gjennomtenkt i det hele tatt, fortsetter han.

– Den reneste galskap

Heller ikke Fredrik Hellstrøm er videre imponert over planene. Han var ikke tilstede da vi var i området, men har ytret sin mening i en SMS.

Fakta om saken:

  • Nordre Follo kommune har søkt Statsforvalteren om dispensasjon fra forurensningsloven for å bygge et slambehandlingsanlegg på Nedre Ekornrud, i sørenden av Kolbotnvannet.
  • Kommunen sendte søknaden til Statsforvalteren i desember 2019 (like før kommunesammenslåingen).
  • Det har vært en markant motstand mot dette prosjektet, først og fremst av miljøhensyn.
  • Søknaden har ikke vært til politisk behandling ennå. Det skal skje i løpet av mars 2022.

– Å bygge et slambehandlingsanlegg midt i et boligstrøk virker som den reneste galskap. De kan vel umulig mene det seriøst. Én ting er husene de må rive, men her er det et nabolag som får industri midt i et boligområde. Jeg regner med at det er mange som ønsker å kjempe mot dette, skriver han.

Lover motstand

Og kamp blir det dersom ikke planene legges på is.

– Jeg har hatt såpass mye styr med vannverket opp gjennom årene og jeg er gammel nok til å huske kampene naboene måtte kjempe mot kommunen i forbindelse med byggingen av vannverket. Nå er det nok. Vi organiserer oss nå og skal definitivt kjempe for å unngå at vi får et gigantisk industribygg midt i nabolaget her. Det hører ikke noen steds hjemme, sier Deichmann-Johannessen.

Men et sted må jo et slik anlegg ligge, prøver vi oss.

– Ja, og det forslaget som allerede er på bordet, der bor det ikke folk i umiddelbar nærhet. Det vil ikke forringe vanlige folks liv når neste hus er 250 til 300 meter unna. Her er det hus på alle kanter og unger som beveger seg til og fra skolen. Man skal ikke la seg tråkke på, og her skal de få kamp, sier Jan Erik Thorsrud.

Powered by Labrador CMS