DEBATTINNLEGG

OPPTATT AV PENSJON: Anne Kristine Linnestad (H) er medlem av Finanskomiteen og stortingsrepresentant for Akershus Høyre. Foto: Sigbjørn Vedeld
OPPTATT AV PENSJON: Anne Kristine Linnestad (H) er medlem av Finanskomiteen og stortingsrepresentant for Akershus Høyre. Foto: Sigbjørn Vedeld

Sparer du til egen pensjon?

«Alt til sin tid, men når det kommer til pensjonssparing, er det aldri for tidlig eller for sent å starte», skriver tidligere gruppeleder for Nordre Follo Høyre, Anne Kristine Linnestad, i et debattinnlegg.

Publisert

Pensjonssparing blir bare viktigere og viktigere. Fra 1. januar ble det enda lettere for mange av oss å planlegge økonomien vår for en god pensjonstid.

Pensjonssparing har aldri vært viktigere – særlig ikke for de unge!

Når dagens unge går av med pensjon, vil en betydelig del av oljeformuen vår være brukt opp. Dette får store konsekvenser. Mange vil måtte jobbe lengre enn gjennomsnittet gjør i dag, og mange må spare mer på egenhånd for å oppnå en pensjon de kan leve godt av. Da må pensjonssparing være enkelt for alle.

Mange som jobber i privat sektor og som har byttet jobb flere ganger, kan ha pensjonssparing spredt hos ulike leverandører. Dette gir høye kostnader og liten oversikt over egen pensjon.

Privat sektor

Fra 1. januar 2021 har 1,5 millioner arbeidstakere i privat sektor fått samlet sin pensjonsopptjening fra arbeidsgivere på en egen pensjonskonto. Pensjonskontoen skal følge arbeidstakeren gjennom forskjellige jobber.

Dette vil gi bedre oversikt over pensjonssparingen og lavere kostnader. Den ansatte trenger ikke å gjøre noe selv, og vil likevel få fordelene ved egen pensjonskonto.

Pensjonskontoen vil gi bedre oversikt over egne pensjonsrettigheter, og vil dermed gjøre det lettere å planlegge økonomien for pensjonisttilværelsen. Det gjør det lettere å se behovet for å spare pensjon selv.

Spesielt viktig for kvinner

Spesielt viktig er dette for oss kvinner, som tradisjonelt har vært pensjons-taperne. Flere kvinner enn menn har jobbet deltid eller redusert sin arbeidstid, og dette har gått ut over pensjonsopptjeningen.

Tall fra Finans Norge viser at det ved utgangen av 2018 til sammen var spart 3,2 milliarder kroner gjennom individuell pensjonssparing (IPS) og at det er en høy andel kvinner som har satset på denne ordningen. Det er svært positivt at mange kvinner, som vi vet at i gjennomsnitt har et svakere pensjonsgrunnlag enn menn, velger å spare gjennom denne ordningen.

Ingen fasit

Høyre vil sikre alle en verdig og god pensjonstid. Det finnes ingen fasit for hvordan en best sparer til egen pensjon. Vi er forskjellige og har forskjellige ønsker for alderdommen vår.

Det viktigste er at det er lett og oversiktlig å skape en verdig alderdom for seg selv, og at vi alle er trygge på at vi får en økonomi å leve av når vi går av med pensjon.

Den største utfordringen Norge står overfor er å bygge et bærekraftig velferdssamfunn. Det handler om at vi har et viktig forvalteransvar for fremtidige generasjoner. Vi ønsker at alle skal få oppleve et Norge hvor det er trygghet for pensjoner og velferd, også i fremtiden.

Det er aldri verken for tidlig eller for sent å starte sparing til egen pensjon.

Powered by Labrador CMS